LOVAC NA SVEMIRSKE LETELICE SA NUKLEARNIM ORUŽJEM: Poznato šta sve može raketni sistem S-550!

Autor:

Svet

20.11.2021

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mobilni sistem strateške protivraketne odbrane S-550 biće specijalizovan za uništavanje balističkih i orbitalnih svemirskih ciljeva, pre svega za uništavanje nuklearnih bojevih glava interkontinentalnih raketa, saopštila su Sputnjiku dva izvora iz vojno-industrijskog kompleksa.

LOVAC NA SVEMIRSKE LETELICE SA NUKLEARNIM ORUŽJEM: Poznato šta sve može raketni sistem S-550!

Foto: Predsedništvo Srbije

- Tipične mete budućeg sistema su, između ostalih, američke svemirske bespilotne letelice H-37 kao i hipersonični blokovi koji se razvijaju u nekoliko zemalja - rekao je prvi sagovornik.

Drugi izvor ističe da će, u cilju presretanja takvih meta, sistem S-550 uključivati višenamenski radar dugog dometa koji može da identifikuje bojeve glave i svemirske objekte na veoma velikoj udaljenosti.

Sagovornici naglašavaju da će sistem S-550 praktično biti modifikacija sistema S-500, ali da će biti specijalizovan za presretanje balističkih i orbitalnih meta na višestruko većem rastojanju i visini u poređenju sa sistemom "Prometej".

Pritom, presretanje vazdušnih aerodinamičkih meta (aviona, helikoptera, bespilotnih letelica) biće isključeno sa spiska zadataka S-550.

Ranije je Sputnjiku saopšteno da je razvoj sistema S-550 u naprednoj fazi naučno-istraživačkih i eksperimentalno-konstruktorskih radova.

Ruska strana je prethodno saopštila da orbitalne bespilotne letelice H-37 mogu da nose nekoliko nuklearnih bojevih glava, te da je reč o udarnim strateškim sistemima svemirskog baziranja. Pritom, Amerika zvanično tvrdi da su letelice H-37 predviđene samo za korišćenje u naučne i izviđačke svrhe. Letelice mogu da manevrišu u svemiru, menjajući svoju orbitu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading