ŠTA TO AMERIKANCI KRIJU? Bajden ODLOŽIO skidanje tajnosti sa arhiva o UBISTVU Kenedija!

Autor: Republika

Svet

24.10.2021

11:37

Uklanjanje oznake tajnosti s tajnih arhiva o atentatu na bivšeg američkog predsednika Džona F. Kenedija 1963. u Dalasu odlaže se za godinu dana, objavio je američki predsednik Džo Bajden.

Tanjug/AP

Džon F. Kenedi

"Agencije su predložile da se odloži uklanjanje oznake tajnosti s poverljivih podataka u arhivima, a ja vas uveravam da će se to ostvariti do 15. decembra 2022., gotovo 60 godina nakon atentata", stoji u Bajdenovom saopštenju.

Godine 2017., dok je predsednik Sjedinjenih Država bio Donald Tramp, Nacionalni arhiv Sjedinjenih Država triput je uklanjao oznaku tajnosti s niza dosijea. 

Bela kuća je u saopštenju objasnila da arhivatori zaostaju u svojim istraživanjima dosijea zbog pandemije kovida-19 i da im je treba još vremena za posao.

- Ovo odlaganje je potrebno "da bi se sprečio bilo kakav napad na vojnu sigurnost, na obaveštajne operacije, na održavanje javnog reda i na održavanje inostranih odnosa - rekao je predsednik Bajden, prenosi Index.

Tanjug/AP

Džo Bajden

Objasnio je da se, nakon što su razmotrene sve činjenice, činilo da su one "važnije od opšteg interesa ukidanja oznake tajnosti s dosijea odmah".

Komisija za ubistvo Kenedija, poznata i kao Vorenova komisija po svom predsedniku Erlu Vorenu, tadašnjem predsedniku Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, zaključila je 1964. da je Li Harvi Osvald, bivši marinac koji je živeo u Sovjetskom Savezu, počinio atentat na predsednika Kenedija i da je delovao sam.

No odmah nakon objave zaključci izveštaja izazvali su brojne kontroverze, a u kasnijim studijama kritikovan je rad komisije. Kongresna komisija kasnije je zaključila da je "ubistvo verovatno posledica zavere".

Komentari (0)

Loading