KREĆE ISTRAGA, HAVANSKI SINDROM U BEOGRADU! BAJDEN POBESNEO: Ko je u Srbiji spržio mozak agentu CIA?

Autor:

Svet

30.09.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dramatična vest odjeknula je svetom kada je obelodanjeno da je jedan od agenata američke Centralno- obaveštajne agencije (CIA) u Srbiji bio na meti takozvanog havanskog sindroma i da je pretrpeo ozbiljne neurološke povrede, nakon čega je šef SAD Džo Bajden gotovo istog trenutka naredio evakuaciju svog sunarodnika iz Beograda i pokretanje hitne istrage.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Reč je o sindromu koji je prvi put zabeležen 2016. u glavnom gradu Kube Havani, kada su pripadnici osoblja američke ambasade u tom gradu iznenada bili meta misterioznih napada, za koje se verovalo da su izvedeni ili pomoću radio ili mikrotalasa, možda čak i energijom radiofrekvencija. Svima koji su bili izloženi "udarima" u istom trenutku su se pojavili identični simptomi poput vrtoglavice, mučnine, povraćanja, dezorijentisanosti, ali i gubitka pamćenja, da bi kasnije bilo otkriveno da su nekima naneta i ozbiljna oštećenja na mozgu. Nakon Kube, Kine, Australije, Austrije i još nekih zemalja havanski sindrom je, kako je prvi obelodanio Volstrit žurnal, stigao i do srpskog tla, pa se povodom toga oglasio Stejt department, navodeći da se svaki od slučajeva napada na američke državljane uzima veoma ozbiljno.

- Učinili smo sve što je moguće da zaposleni, koji su prijavili bilo koji od ovih incidenata, dobiju trenutnu i odgovarajuću pažnju i brigu - saopštila je portparolka Stejt departmenta Džalina Porter i naglasila da su incidenti tog tipa prioritet američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

- Gospodin Blinken je postavio jasne ciljeve operativnoj grupi za odgovor na zdravstvene incidente da ojača komunikaciju odeljenja s američkom radnom snagom i pruži brigu pogođenim zaposlenima, kao i članovima njihovih porodica - istakla je ona, dok američki mediji navode da je to pitanje na vrhu liste prioriteta za Bajdenovu administraciju, posebno zbog činjenice što su se napadi umnožili s njegovim ulaskom u Belu kuću u januaru ove godine.

Samo u Austriji je od tog trenutka zabeleženo 20 slučajeva havanskog sindroma, a meta su, podrazumeva se, bili zaposleni u ambasadi SAD u toj zemlji.

Pre Beograda, mete bile u Moskvi

Profesor dr. Miroslav Bjegović, specijalista za terorizam i organizovani kriminal, objasnio je za Srpski telegraf da je havanski sindrom klasičan metod specijalnog rata koji se koristi u obračunu između pripadnika obaveštajnih agencija s ciljem da se eliminiše druga strana koja radi na istom obaveštajnom terenu.

- Takođe, jedan od ciljeva upotrebe ovog sindroma jeste da se druga strana zaplaši jer ne može biti zaštićena i na taj način se osvaja bezbednosno interesantan prostor. U svakom slučaju, napadač ostaje nepoznat i teško se može identifikovati. Zanimljivo je da su se na udaru ove metode našli pripadnici CIA koji su bili u Beogradu, a pre toga u Moskvi, zbog istog problema - istakao je Bjegović.

Volstrit žurnal je, inače, podsetio da je incident na Balkanu još samo jedan u nizu sličnih koji su zabeleženi u proteklih pet godina, a koji su, kako stručnjaci smatraju, najverovatnije izvedeni "direktno iz nekog energetskog izvora". To je potvrdio i doktor Džejms Đordano, profesor neurologije i savetnik američke vlade, istakavši da je u poslednjih 60 do 90 dana prijavljen veliki broj novih slučajeva havanskog sindroma.

Inače, strah od napada je izazvao strah kod američkih zvaničnika za rad u inostranstvu, a posebnu nelagodu izaziva to što pomaka u istrazi gotovo i da nema.

- Upalila su se crvena svetla. Ovo je kriza kada su u pitanju službenici Sjedinjenih Država - rekao je za Volstrit žurnal Mark Polimeropulos, veteran CIA, koji je 2017. bio meta havanskog sindroma u Moskvi, nakon čega se penzionisao.

Šef CIA Vilijam Berns je ovog leta na čelo radne grupe koja traži uzrok incidenata postavio veterana CIA koji je radio na pronalaženju Osame bin Ladena. Amerika nikad nikog nije eksplicitno osudila za napade, ali su se od trenutka incidenta na Kubi u medijima provlačile indirektne aluzije na račun Rusije, ali i Kine.

Sve počelo 2016, meta Amerikanci

- misteriozni sindrom proširio se nakon što je 2016. prvi put detektovan u američkoj ambasadi u Havani, Kuba

- do juna 2018. prijavljeno da je čak 28 osoba zaposlenih u tom diplomatskom predstavništvu pokazivalo znake sindroma

- ni posle pet godina nije jasno šta je uzrok tegoba, koje su kod nekih pacijenata opisivane i kao traume na mozgu

- najčešći simptomi su pritisak u glavi, zujanje u ušima, gubitak sluha, vrtoglavica, dezorijentisanost, nesanica, malaksalost, glavobolja i gubitak ravnoteže

- pojavljivale su se različite teorije - napad radiotalasima, mikrotalasima, energijom radiofrekvencija, a bilo je reči čak i o razlozima psihološke prirode

- nakon Kube simptomi sindroma su primećeni kod američkih diplomata u Kini

- isto se dogodilo i s agentima CIA koji su bili na tajnim zadacima raskrinkavanja operacija ruskih špijuna

- ubrzo potom su zabeleženi slučajevi u Australiji, Britaniji, Rusiji, Poljskoj, Gruziji i na Tajvanu, a meta su uvek bili Amerikanci

- nakon napada na Kubi slične simptome je prijavilo i nekoliko kanadskih diplomata

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Sanja

30.09.2021 08:56

Verovatno je sam sebi spržio mozak gledajući pink i hepi.

Odgovori 10 5
Ive

12.10.2021 16:08

Koje droge ovi koriste?? Sigurno vanzemaljci iz korenje mu sprzili mozak

Radomir Djolevic

26.10.2021 09:48

A je l' imao mozak ?!