BAČA BAZI - MONSTRUOZNA "IGRA" U AVGANISTANU! Dečacima oblače žensku odeću, šminkaju ih, drogiraju i na kraju SILUJU

Autor: Republika

Svet

22.08.2021

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bača bazi, izraz koji na dari jeziku, jednom od zvaničnih jezika u Avganistanu, u bukvalnom prevodu znači "igrati se sa decom", izraz je za dramatičan fenomen koji pogađa dečake od 7 do 18 godina koje oblače u žensku odeću i od kojih se traži da igraju pred bogatašima koji ih kupuju ili otimaju ne bi li im postali "predmet" za seksualna maltretiranja.

Republika

Foto: printskrin

Dečaci obučeni kao devojčice plešu za bogataše

Rođeni siromašni, obučeni i našminkani kao žene, naterani su da plešu do kraja svog detinjstva ne bi li zabavljali odrasle bogataše koji ih drogiraju i siluju. Na žalost, dečaci koji trpe ovakvu vrstu najgoreg vida fizičkog i psihičkog maltretiranja nešto su što u ovoj zemlji postoji još od antičkih vremena a o čemu se danas često ćuti dok stanovnici te zemlje "okreću glavu od problema" jer je to nešto što postoji od davnina pa je i prihvaćeno kao "uobičajeno i normalno".

Tolerisana pedofilija koja, iako zvanično ilegalna u Avganistanu, prvi put je zvanično prikazana svetu 2010. godine dokumentarnim filmom "The dancing boy of Afghanistan" Najibullah Quraishi-ja, afganistanskog reditelja i novinara.

On je prikazao jezivu realnost dece koja ne mogu da se pobune ni oslobode jer ukoliko bi prijavili svoje silovatelje oni sami bi bili osuđeni na smrt jer su se bavili prostitucijom i jer su homoseksualci, dok bi se bogataši lako izvukli iz cele situacije. Na žalost i veliki broj afganistanske policije i vojske je umešan u ovu stravičnu realnost i za njih je posedovanje "harema" Bača bazi-ja znak moći, bogatstva i uticaja.

"Žene su stvorene da rađaju decu, dečaci su za zadovoljstvo" - antički je izraz koji se koristi u toj zemlji. Dečaci su najčešće oteti na ulici ili prodati od strane familije koja u zamenu dobija novac, hranu ili terene a bogataši ih tretiraju kao igračke koje šminkaju, oblače u žensku odeću, drogiraju ih opijatima i posmatraju ih kako igraju, ljube u usta pred ostalim posmatračima a na kraju i siluju. Po izveštaju Avganistanske nezavisne komisije za ljudska prava (AIHRC) dečaci bivaju i pretučeni a u nekim slučajevima i podlegnu povredama. 

Amerikanci ništa nisu mogli da urade

Za vreme građanskog rata između avganistanaca i talibana, Bača bazi su bili zabranjeni jer je ovakav fenomen u suprotnosti za zakonom Šarije. Od 1993.  do američke invazije te zemlje 2001, pišu italijanski mediji, ova praksa je bila kažnjiva smrću, no vraćena je nakon pada talibana 2002. kada više nije postojala ta zabrana.

Bača bazi od tog momenta nisu bili maltretirani samo od strane bogataša i onih koji su učestvovali u ratnim aktivnostima, već i od strane afganistanske policije koja je ne samo što je primala ogromne cifre novca kao mito već je i sama učestvovala u silovanjima. Poput njih žmureli su i ministri i sudije jer su zapravo i sami učestvovali u svemu.

Njujork tajms je pisao o tome i da su američki vojnici imali naređenje da ne smeju da reaguju u tim situacijama, a neki od njih su izjavili za taj list da su tokom noći slušali jezive krike dečaka ali nisu mogli ništa da urade jer im nije bilo dozvoljeno. Njihovi nadležni su im govorili da moraju da okrenu glavu na drugu stranu jer to je kultura Avganistanaca.

U članku koji je izašao još 2015. godine ovaj list piše i o tome da je američki kapetan specijalnih jedinica, Dan Quinn, izjavio da su oni tu došli jer im je rečeno da talibani čine jezive stvari ali "Mi smo postavili na vlast ljude koji su još gori od talibana i čine još užasnije stvari".

Dakle svih ovih godina avganistanska vlada nije bila u stanju ili nije želela da stane na put ovom problemu koji je teško iskoreniti zbog rasprostranjenosti i korupcije. Od 2017. godine avganistanski krivični zakon smatra praktikovanje Baća bazi kao ilegalno i kažnjava počinioce ili do sedam godina zatvora ili smrtnom kaznom. No pravni sistem je slab, korpucija izuzetno proširena, a na ulicama je na hiljade dece koje prose ili traže način da prežive, prenosi RTS.

Ovi dečaci bivaju oslobođeni kada napune 18 godina ali niko i ništa ne može da izbriše horor koji nose u duši i ožiljke na telu nakon godina silovanja od strane pedofila i homoseksualaca.

Danas kada je Kabul u rukama talibana pitanje je šta će biti sa tim dečacima i kakav ih scenario sada očekuje obzirom da se radi o praksi koja nije iskorenjena bez obzira u čijim je rukama bio Avganistan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stojan

22.08.2021 09:14

Nazalost seksualno iskoriscavanje dece niko jos nije iskorenio u Avganistanu.

Zoran

23.08.2021 16:05

Na žalost to postoji manje više u svim muslimanskim zemljama. Pedofilija i homoseksualnost su tamo najrasprostranjeniji, a navodno zabranjeni. Još uvek ne mogu da se izvuku iz srednjeg veka, jer su verski zatucani.