RUSKO ČUDO OD KOJEG SE TRESU! Moskva predstavila podvodni dron budućnosti, bez izranjavanja može da pređe 10.000 km!

Autor: Republika

Svet

05.07.2021

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova bespilotna podmornica „Sarma“ koja može da se kreće ispod leda, može da pređe oko deset hiljada kilometara na dubini od jednog kilometra, saopštio je zamenik generalnog direktora Koncerna „Almaz Antej“ za proizvodno-tehnološku politiku Aleksandar Vedrov

RepublikaFoto: printscreen/youtube.com
Printscreen youtube

Sada je ovo plovilo predviđeno za kilometar“, odgovorio je Vedrov na pitanje do koje dubine dron može da zaroni.

Što se tiče rastojanja koji „Sarma“ može da pređe, „prema najskromnijim procenama, to je oko 10 hiljada kilometara – pri ekonomičnoj brzini“, rekao je zamenik generalnog direktora. Prema njegovim rečima, 2022. biće predstavljen prototip, 2023. dron će biti testiran, a 2024. početi serijska proizvodnja.

RepublikaFoto: printscreen/youtube.com
Printscreen youtube

​„Almaz-Antej“ i Fond za napredna istraživanja predstavili su ovaj dron na međunarodnoj industrijskoj izložbi „Inoprom 2021“ koja se ovih dana održava u Jekaterinburgu.

Koncern je ranije saopštio da će bespilotno plovilo moći da vrši podvodna istraživanja i prevozi teret, kao i da servisira podvodne strukture i komunikacije, kontroliše podvodnu naftnu i gasnu opremu i traži potonule objekte. „Sarma“ će moći dugo da ostane pod vodom i da ni pod ledom ne gubi svoje performanse.

 

Nešto ranije, tačnije 2018. godine, nadležni su najavili da bio u periodu između 2022. i 2023. godine „Sarma“ mogla testirati na Arktiku. 

Uređaj mora da savlada „10 hiljada km pod ledom“, odnosno čitav Severni morski put, prolazeći kroz teritoriju Ruske Federacije. Njegov glavni zadatak je seizmičko istraživanje i sveobuhvatno obezbeđivanje sigurnosti plovidbe duž NSR-a, rekao je tada Igor Denisov, zamenik generalnog direktora Fonda za napredna istraživanja (FPI). - Piše Sputnjik

Kako je precizirao šef projektne grupe FPI Viktor Litvinenko, Sarma će biti opremljena anaerobnom (nezavisnom od vazduha) elektranom , koja će biti ekološki prihvatljiva, jeftina za proizvodnju i rad.

RepublikaFoto: printscreen/youtube.com
Printscreen youtube

- Ovo je veoma težak projekat. Treba preći tako veliku udaljenost bez grešaka i bez izranjanja, bez komunikacije sa svemirskim satelitima ili spoljnim svetom, oslanjajući se na sopstvenu navigaciju. Ovo će biti prilično ozbiljan svetski proboj za našu zemlju i razvoj svetskih okeana u celini - objasnio je Litvinenko.

U trenutku kada se zahuktava borba za Arktik, "Sarma" je jasan signal Sjedinjenim Američkim državama da je Rusija rešena da najmoćnijim oružjem i sredstvima zaštiti svoje interese u ovom delu planete. Njeni ledolomci dobiće moćnog saveznika u ledenim morskim berspućima na Severu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading