MNOGI ZABORAVLJAJU RAZLOG INVAZIJE! Blinken: U Avganistanu smo uradili ono zbog čega smo i DOŠLI!

Autor: Republika

Svet

03.05.2021

10:47

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken izjavio je da SAD ponekad zaboravljaju šta je, pre 20 godina, bio prvobitni razlog za slanje vojske u Avganistan.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Mi smo već 20 godina u Avganistanu i ponekad zaboravljamo zašto smo uopšte tamo otišli - da bismo se borili protiv onih koji su nas napali 11. septembra. I to smo i uradili - rekao je Blinken u intervjuu televiziji "Si-Bi-Es".

Komentarišući mogućnost da, posle povlačenja NATO vojske, na vlast u Avganistanu dođe radikalni pokret "Taliban", državni sekretar je naglasio da Vašington mora biti spreman za svaki razvoj događaja.

- Moramo biti spremni za svaki scenario, a njih je mnogo. Mi smo svesni toga - naveo je on, prenosi Sputnjik.

Tanjug/AP
Entoni Blinken

Blinken je podsetio da se SAD u potpunosti ne povlače iz zemlje.

- Ostaje naša ambasada, ostaje pomoć, koju pružamo Avganistanu, kao što je ekonomska i humanitarna podrška i podrška u razvoju. I to ne dobijaju samo od nas, već i od naših partnera i saveznika - rekao je on.

Bela kuća je ranije objavila da će 1. maja početi i do 11. septembra završiti povlačenje vojske iz Avganistana. SAD i talibani su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazum predviđa povlačenje stranih trupa za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika. Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.

Komentari (0)

Loading