Novi PROBLEM! Brod Ever Given još uvek ne može da otplovi iz Sueckog kanala: OVO JE RAZLOG!

Autor: Republika

Svet

12.04.2021

16:31

Sudbina danas globalno poznatog broda Ever Given i dalje je vest na svetskim naslovnicama.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Iako je teretnjak dug 400 metara oslobođen prošle nedelje, čime je okončana sedmodnevna blokada pomorskog saobraćaja, i dalje ostaje u proširenom delu Sueckog kanala.

Razlog je taj što egipatske vlasti traže da Ever Given plati milijardu dolara odštete, prenosi Objektiv.

Izvršni direktor Sueckog kanala Osama Rabie rekao je na egipatskoj državnoj televiziji da će zadržati ovaj brod dok istražuju šta se dogodilo i dok vlasnik broda ne plati milijardu dolara.

Na ovaj iznos procenili su gubitke koji nastaju blokiranjem celokupnog saobraćaja kroz kanal, 95 miliona dolara izgubljene tranzitne takse, a, kako kažu, tu su i troškovi puštanja broda i drugi troškovi kompenzacije.

Ever Given, u međuvremenu, ostaje na širem području Sueckog kanala, zvanog Veliko gorko jezero.

Brod će ostati ovde dok se ne završe sve istrage i ne nisplati odšteta. Onog trenutka kada pristanu na naknadu, brodu će biti dozvoljeno kretanje – rekao je Rabie.

Ova traka bi mogla potrajati još malo vremena. Na brodu je i 25 indijskih članova posade, a Nacionalna unija pomoraca Indije izdala je saopštenje u kojem se kaže da vlasti Sueckog kanala i brodovlasnici mogu da istraže šta se dogodilo, ali da to ne bi trebalo da podseća na ucenu ili pirateriju.

Ako je Suecki kanal pretrpeo gubitke, oni se mogu nositi s onima koji su uključeni u vlasništvo i transport brodova, ali to ni na koji način ne bi trebalo da privuče pomorce – rekao je generalni sekretar Nacionalne unije pomoraca iz Indije.

Ne traže samo novac egipatske vlasti. Biće više zahteva za osiguranje za kvarljivu robu i druge gubitke.

Komentari (0)

Loading