SZO izdala odobrenje za Džonson i Džonson vakcinu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.03.2021

19:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija izdala je danas odobrenje za hitnu upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanije Džonson&Džonson, što znači da jednokratna vakcina sada može da se koristiti u okviru Kovaks programa za globalnu distribuciju vakcina, uključujući siromašne zemlje.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

SZO je saopštila da podaci obimnih kliničkih ispitivanja pokazuju da je vakcina Džonson&Džonson efikasna kod odrasle populacije. Lista za upotrebu u hitnim slučajevima dolazi dan nakon što je Evropska agencija za lekove preporučila da se toj vakcini da zeleno svetlo širom Evropske unije, prenosi AP.

- Kako nove vakcine postaju dostupne moramo osigurati da one postanu deo globalnog rešenja, a ne razlog zbog kojeg neke zemlje i ljudi zaostaju - rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebreijus na današnjem brifingu za štampu.


Obimna studija koja je obuhvatila tri kontinenta otkrila je da je vakcina Dž&Dž 85 odsto efikasna u zaštiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrti. Ta zaštita je ostala jaka čak i u zemljama poput Južne Afrike, gde su identifikovane varijante za koje se čini da su manje podložne drugim licenciranim vakcinama, uključujući onu koju je napravila AstraZeneka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading