POSTAVIO LAŽNI GRANIČNI PRELAZ U SVOJOJ ŠUMI! Migrantima naplaćivao po 10.000 EVRA DA IH PREKO NJEGA UVEDE U EU!

Autor: Republika

Svet

04.03.2021

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske vlasti uhapsile su čoveka koji je izgradio lažni granični prelaz u šumi blizu granice s Finskom i obećao tzv. "migrantima” da će ih prokrijumčariti u Evropsku uniju.

RepublikaFoto: printskrin/posusje.info

Na tome zarađivao više od 10.000 evra po čoveku.

Kako je javljeno iz odseka za odnose s javnošću granične kontrole za Sankt Peterburg i Lenjingradsku regiju, prošlog četvrtka u regiji Viborg privedena su četiri imigranta iz Južne Azije (ne precizira se tačno iz koje države), ali se verovatno radi o Pakistanu ili Avganistanu – i njihov pratitelj iz jedne od zemalja bivšeg SSSR, piše "Posusje, info".

Utvrđeno je da su se stranci za novčanu nagradu složili da ilegalno pređu državnu granicu Ruske Federacije s Republikom Finskom. Za "uslugu" je građanin ZND, koji se dobrovoljno javio za vodiča, trebalo da dobije više od 10 hiljada evra po glavi.

Međutim, on zapravo nije planirao da ispuni obvezu. Napravio je i postavio lažni granični prelaz u šumi, rampu i table sa upozorenjima po uzoru na one prave, i vodio migrante do njih. Koliko je već puta pre nego što je uhvaćen "prošvercovao" imigrante u EU – odnosno ostavio ih usred šume i zbrisao s njihovim novcem – nije poznato.

Prema informacijama pogranične službe, put Azijata iz severne prestonice do Finske bio je težak: Najpre ih je vodič vodio javnim putevima, a potom i seoskim drumovima, a zatim je usledio duži hod oko jednog od jezera u okrugu Viborg da bi sve bilo uverljivije.

Zatim su migranti stigli u šumu na odredište, "rusko-finsku granicu". "Krijumčar" je na put uzeo i čamac na naduvavanje – kako je objasnio, "za svaki slučaj".

- Neverovatne avanture stranaca u tišini noći u šumama Viborga završile su odlukom Okružnog suda u Viborgu o presudi za četvoricu građana jedne od zemalja Južne Azije za administrativno delo iz člana 18.8 Zakona o upravnim prekršajima Ruske Federacije (kršenje režima boravka u Ruskoj Federaciji stranih državljana), pri čemu je svaka osoba osuđena na novčanu kaznu s prisilnim protjerivanjem iz Ruske Federacije - navodi agencija.

Dakle, osim što su morali da plate krijumčaru, sad moraju da plate i odštetu Rusiji, a onda će biti – deportovani odakle su došli. Napominje se da je za organizatora moguća krivična prijava za prevaru.

- Neuspeli putnici preko granice bili bi neverojatno srećni kad bi se to dogodilo, jer bi tada mogli da se nadaju da će jednog dana vratiti svoj novac - zaključila je granična kontrola.

Kršenje državne granice Ruske Federacije krivično je delo za koje je propisana kazna zatvora do dve godine, a kada zločin napravi grupa osoba - do šest godina.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading