Merkel: Potrebna zajednička strategija o Rusiji i Kini

Autor: Tanjug, Republika

Svet

19.02.2021

17:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je večeras značaj multilateralizma u suočavanju sa izazovima, što je, kako je navela, potvrdila i aktuelna pandemija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Mekel

Merkel je, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC) naglasila da se samo saradnjom mogu savladati globalni izazovi.

Ocenila je da dolaskom nove američke administracije multilateralizam ima veću šansu.


- Najava njegove adminsitarcije uverile su nas da se ne priča samo već da se deluje. Povratak u SZO, Pariskom sporazumu, i drugi su važni koraci ka većoj međunarodnoj saradnji - naglasila je Merkel.

Dodala je da je na demokratskim zemljama da ne pričaju samo o vrednostima i slobodama, već da donose rezultate i doprinose njihovom ostvarivanju.

Ukazala je i na značaj većeg agnažovanja u Africi, ali i u rešavanju situacije u Libiji i Siriji.

- Tranastlanstko partnerstvo ima dva važna zadatka. Jedan je odnos prema Rusiji. Poslednjih godina nismo napredovali po pitanju integriteta i suvereniteta Ukrajine. Sporazum iz Minska jeste instrument ali nije doneo rezultate - navela je ona.

Merkel je zatražila razvijanje tranasatlanstke strategije u vezi sa Rusijom, koja bi nudila saradnju, ali i ukazivala na razlike.
RepublikaFoto: Tanjug/AP

Drugi zadatak, prema njenim rečima, komplikovanji je i tiče se uspostavljanja zajedničke agende o Kini.


- Na jednoj strani je Kina konkurent, a na drugoj nam treba kao partner u nekim oblastima, kao što je borba protiv klimatskih promena. Kina je dobila kao sila na snazi. Zato je sada važno, u vezi sa isporukum vakcina iz Kine i Rusije, da delujemo kao Kovaks i multilateralna zajednica, i omogućimo vakcinaciju i u zemljama u razvoju - poručila je ona.

Merkel je naglasila da je neophodno ojačati sve multilateralne organizacije kao što su Svetska trgovinska organizacija, Svetska zdravstvena organizacija, Svetska banka, Međunarodni monetarni fond.

- Svuda tamo gde smo bili spori i slabi neke druge strukture su nastajale pod rukovodstvom Kine - upozorila je ona.

Naglasila je da je neophodno i da se definišu zajednički izazovi i delovanje.

To, kaže, neće uvek biti lako, jer ne postoje uvek jedinstveni interesi, ali postoji demokratija kao široka osnova.

- Nemačka je spremna za novo poglavlje transatlanstog partnerstva - zaključila je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading