(VIDEO) ZAŠTO AMERIČKE MASOVNE UBICE BIRAJU PUŠKU AR-15?

Autor: telegraf.rs

Svet

09.11.2017

05:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Omiljeno oružje masovnih ubica u SAD je automatska puška AR-15. Ovo oružje korišćeno je tokom nedavne pucnjave u crkvi u Teksasu, na koncertu u Las Vegasu prošlog meseca, u noćnom gej klubu u Orlandu i u osnovnoj školi "Sendi Kuk" 2012. godine.

RepublikaFoto: facebook.com/AJ+
Foto: Ilustracija

Proizvodnja AR-15 pušaka udvostručena je u protekloj deceniji, samo u 2015. godini napravljeno je skoro 3,7 miliona pušaka, prema Zavodu za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive.

Veliki rast poklopio se sa administracijom Baraka Obame, kada su stručnjaci iz industrije rekli da su zabrinuti da će vlada ograničiti prodaju oružja.

Jednostavna upotreba

Usled tog porasta, AR-15 stilsko oružje postalo je popularno zbog jednostavnosti upotrebe i prilagodljivosti. Nacionalna organizacija za puške u SAD-u nazvala je AR-15 "najpopularnijom puškom u Americi" i procenjuje se da Amerikanci poseduju više od 8 miliona ovakvih automatskih pušaka.

Guns in America: Ar-15

A shooting in Washington State provides a window into America’s obsession with the AR-15. Watch the full series, Guns in America: ajplus.co/gunseries2

Posted by AJ+ on Saturday, March 25, 2017

Naveli su da je "AR-15 postala popularna puška" jer je "prilagodljiva, pouzdana i precizna". Zbog njene prilagodljivosti može da se koristi za "streljaštvo, u lovu i za samoodbranu", saopštila je američka Nacionalna organizacija za puške, dodajući da je sposobnost "personalizacije" toliko puno komponenti puški "jedna od stvari koja je čini jedinstvenom".

Sajt TacticalGear uporedio je američki AR-15 sa ruskim AK-47, kalašnjikovim. Model AR-15 ima veću osnovnu cenu, efikasnije puca u daljinu, ispaljuje više krugova u inuti, lakši je, a i životni vek američkoj puški je duži ako se pravilno održava, navedeno je na sajtu.

Dobra reputacija

Din Hazen, vlasnik radnje za oružja, rekao je da masovne ubice verovatno generalno ne znaju puno o tom oružju, ali da biraju AP-15 zbog reputacije u drugim masovnim ubistvima.

Na osnovu ove automatske puške kasnije je razvijena cela porodica automatskih pušaka počevši od M16, M4 tako i HK 416, FN SCAR.

Da bi AR-15 radila pouzdano, Eugen Stoner koji ju je napravio, sasvim je pojednostavio njenu građu, ali je u tome malo preterao. Dok sve puške koje za rad automatike koiristile snagu barutnih gasova pozajmljenih iz cevi imaju poseban klip za tu svrhu, kod AR-15 gasovi pravo iz cevi ulaze u nosač zatvarača.

Teoretski, pa i na poligonima to je izgledalo odlično, samo se zaboravilo na jednu "sitnicu". Posle duže paljbe garež baruta se nagomila u unutrašnjosti nosača zatvarača i sanduka i dovodi do zastoja, a vojnici u borbi nemaju vremena da stalno čiste oružje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading