Prvi dan prekida vatre između Turske i Rusije: Nebo iznad Idliba bez ratnih aviona

Autor: E. S. T.

Svet

06.03.2020

22:51

Nebo iznad Idliba juče je bilo bez ratnih aviona Rusije i Sirije, prvi put posle više nedelja, a stanovnici navode da postoji relativna, ali napeta smirenost dok je na snazi sporazum o prekidu vatre između Turske i Rusije u ovoj severozapadnoj sirijskoj pokrajini.

wikimedia.org/Kiril Naumenko
Foto: Ilustracija

Primirje je zaustavilo zastrašujuću kampanju bombardovanja u kojem je poginulo na stotine ljudi, a milion stanovnika bežalo prema granici sa Turskom tokom, kako AP navodi, ruskog napada koji su podržale snage sirijske vlade na poslednje uporište pobunjenika u zemlji. Sporazum koji je objavljen juče, posle šestočasovnog sastanka turskog i ruskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina u Moskvi, u suštini je zamrznuo linije sukoba. On ne primorava snage sirijskog predsednika Bašara el Asada da se povuče sa teritorija koje je zauzeo u poslednja tri meseca, što je bio ključni zahtev Turske. Sporazum praktično isključuje mogućnost da se stotine hiljada raseljenih vrate svojim kućama.

Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Erdogan: Reagovaćemo na svaki napad sirijske vojske

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je juče da će turska vojska u Idlibu reagovati na bilo koju provokaciju sirijskih snaga.

- Neprestano smo na oprezu i reagujemo na svaki napad ili nasilje režima u Siriji - kazao je Erdogan i dodao i da su turske osmatračke snage zadržale svoj status u tom regionu.

- Ovo nije ništa drugo nego vreme da se borci odmore. Ratni avioni koji su noću terorisali decu i vršili masakre sada ne lete iznad njih - rekla je novinarka Salva Abdul-Rahman američkoj agenciji AP telefonom iz glavnog grada pokrajine Idlib, koji nosi isto ime.

Komentari (0)

Loading