POLITIČKI SUKOB POTRESA ''ZEMLJU KENGURA'' Australijska špijunska agencija razotkrila ''izdajnika'' - političar ''prodao'' zemlju stranom režimu

Autor:

Svet

01.03.2024

20:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Australiji je izbio politički sukob pošto je obaveštajna agencija te zemlje saopštila da je neimenovani bivši političar "prodao" zemlju "agresivnoj i iskusnoj" stranoj špijunskoj jedinici.

POLITIČKI SUKOB POTRESA ''ZEMLJU KENGURA'' Australijska špijunska agencija razotkrila ''izdajnika'' - političar ''prodao'' zemlju stranom režimu

Foto: pixabay

Godišnji izveštaj Australijske bezbednosno-obaveštajne organizacije (Asio) doveo je do poziva da se razotkrije "izdajnik", dok se Australija bori sa nizom incidenata stranog mešanja u njenu politiku, prenosi "Fajnenšel tajms".

U izveštaju se navodi da je strana obaveštajna agencija uspešno kultivisala i regrutovala bivšeg političara, koji je predložio da se član porodice premijera dovede u kontakt sa špijunima.

- Taj pokušaj je osujećen, ali su realizovane druge šeme - rekao je generalni direktor Asija Majk Berdžes.

- Ovaj političar je prodao svoju zemlju, stranku i bivše kolege da bi unapredio interese stranog režima - rekao je on.

Berdžes je naveo da su se događaji desili pre nekoliko godina i da su "neutralizovani", ali nije imenovao političara ili zemlju koja stoji iza afere.

Izveštaj je izazvao negodovanje javnosti, a bivši australijski političar i ambasador u SAD i UN Džo Hoki, zatražio je da se javno objavi identitet "izdajnika". Hoki je dodao da su ga američki zvaničnici već kontaktirali u vezi sa navodima u izveštaju.

- Apsolutno je nezamislivo da imate bivšeg političara koji predstavlja svoju zajednicu, predstavlja zemlju, koji onda ode i stupi u kontakt sa stranim protivnikom, i nekako uspe da ode u zalazak sunca a da se njegovo ime ne sazna, rekao je on za Ej-Bi-Si (ABC).

Ričard Marles, ministar odbrane Australije i zamenik premijera, rekao je za "Skaj njuz" da poštuje odluku Asija da ne imenuje tog političara. Sa druge strane, Piter Daton, lider opozicione Liberalne partije, rekao je za radio stanicu 2GB da Asio treba da "imenuje i osramoti tog poslanika" kako se "oblak" ne bi nadvio nad ostalim političarima u parlamentu.

Šef Asija rekao je i da je Australija "prioritetna meta" za neidentifikovanu stranu obaveštajnu službu koja je formirala tim posvećen infiltriranju u mreže australijskih profesionalaca, državnih službenika i akademika.

Taj tim, navodno, posebno cilja na odbrambenu industriju nudeći kompenzaciju za izveštaje o Aukusu, odbrambenom savezu sa SAD i Velikom Britanijom usredsređenim na razvoj podmornica na nuklearni pogon u Australiji.

Asio je poslednjih godina otkrio brojne pokušaje stranih obaveštajnih službi da se infiltriraju u australijsku politiku, uključujući zavere za finansiranje izbornih kampanja prijateljskih kandidata, piše RT.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading