SNEG, MUNJE, GRMLJAVINA I POPLAVE! Retka pojava PRETI ZEMLJAMA REGIONA: Evo ima li BOJAZNI za Srbiju!

Autor:

Svet

24.02.2024

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sloveniju je pogodilo jako nevreme, praćeno veoma obilnim padavinama, a na visinama od preko 1500 metara nadmorske visine palo je čak 70 do 100 cm snega.

SNEG, MUNJE, GRMLJAVINA I POPLAVE! Retka pojava PRETI ZEMLJAMA REGIONA: Evo ima li BOJAZNI za Srbiju!

Foto: Tanjug/J. PAP, Credit: Patrick Scheiber / imago stock&people / Profimedia

Veći deo Evrope i naše područje trenutno su pod uticajem snažne ciklonske aktivnosti, koja je rezultirala obilnim padavinama i stvaranjem sekundarnog ciklona u Đenovskom zalivu. Ovaj sistem utiče na oblast Alpa, Italije, Jadrana i njegovog zaleđa.

Obilne padavine i sneg u Sloveniji

Sloveniju je pogodilo jako nevreme, praćeno veoma obilnim padavinama, a na visinama od preko 1500 metara nadmorske visine palo je čak 70 do 100 cm snega. Ova pojava, koja je praćena i grmljavinom, nije neuobičajena za ove predele. Ipak, dobra vest je da su rečna korita pripremljena za prihvat velikih količina atmosferske vode zbog prethodnog perioda suše.

Veoma obilne padavine duž Jadranske obale

Oblasti duž Jadranske obale, kao i njeno zaleđe, trenutno su pod udarom veoma obilnih kiša, uz očekivanje snažnih pljuskova praćenih grmljavinom. Na jugozapadu Crne Gore, posebno na Orjenu, prognozira se čak do 300 litara kiše. Ovakve količine padavina mogu izazvati opasnost od urbanih poplava, bujica i odrona.

Prognostičari upozoravaju na nagli rast reka

Prognostičari upozoravaju na nagli rast svih reka, ali ističu da je prethodni period bio sušan, što je doprinelo nižem vodostaju, ali se ipak savetuje oprez kod manjih bujičnih tokova.

Prognoza za Srbiju

U Srbiji se ne očekuje opasnost od nevremena i obilnih padavina kao u regionu. Ipak, prognozira se nagli rast reka Ibra i Drine, kao i opasnost od jakog južnog vetra, posebno u košavskom području i na planinama.

Stabilizacija vremena nakon vikenda

Nakon vikenda sa veoma obilnim padavinama, ponedeljak će doneti stabilizaciju vremena i prestanak padavina, uz slabljenje vetra.

Ovaj vikend je doneo neobične meteorološke pojave, poput snega praćenog grmljavinom, kao i veoma oštre granice između predela sa i bez snega, što je privuklo pažnju javnosti na situaciju u regionu. S obzirom na najave za stabilizaciju vremena, nadamo se da će se situacija normalizovati i da će rizici od poplava i ostalih nepogoda biti minimalizovani.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading