MIJAJLOVIĆ I JOŠ ŠESTORICA JUTROS NA SASLUŠANJU: Milošević optužio Ubovića i „Bemaks“ da su organizatori šverca cigareta

Autor:

Svet

20.02.2024

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored Mijajlovića, javnosti su poznati i ostali osumnjičeni.

MIJAJLOVIĆ I JOŠ ŠESTORICA JUTROS NA SASLUŠANJU: Milošević optužio Ubovića i „Bemaks“ da su organizatori šverca cigareta

Foto: youtube.com/Barinfo Tv

Nedavno hapšenje poznatog podgoričkog biznismena Aleksandra Mijajlovića i još šest osoba potreslo je javnost Crne Gore. Ova akcija sprovedena je nakon višemesečne istrage koju su zajedno proveli Specijalno državno tužilaštvo, Specijalno policijsko odjeljenje i EUROPOL.

Bivši direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević, optužio je firmu ‘Bemax’ i njenog suvlasnika Ranka Ubovića za umešanost u šverc cigareta u Crnoj Gori. Ove tvrdnje izneo je u dopisu premijeru Dritanu Abazoviću, gde je navodio detalje o šemi šverca cigareta i ulozi ‘Bemaxa’.

Osumnjičeni, među kojima su Mijajlović, Dejan Jokić, Golub Vojinović, Radoje Rabrenović, Dragan Backović i Mirko Mijušković, suočavaju se sa ozbiljnim optužbama za stvaranje kriminalne organizacije i produženo krijumčarenje.


Pored Mijajlovića, javnosti su poznati i ostali osumnjičeni. Posebnu pažnju privlači informacija da su Backović i Rabrenović aktivni pripadnici policije. Takođe, tokom pretresa uhapšen je i Zoran Đukanović iz Nikšića, čime je broj uhapšenih porastao na sedam osoba.

- Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odeljenja,uz asistenciju službenika Sektora za borbu protiv kriminala, su lišili slobode A.M.,G.V.,D.J.,D.B.,M.M. i R.R.,zbog osnova sumnje da su učinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično delo krijumčarenje - saopštio je prethodno tužilac i potparol SDT-a Vukas Radonjić.

Prethodno tužilac i potparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da su osumnjičeni lišeni slobode zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje. Osumnjičeni su sprovedeni specijalnom tužiocu radi saslušanja u zakonskom roku, a detalji istrage se očekuju u narednim danima.

Jedan od osumnjičenih, Aleksandar Mijajlović, javnosti je poznat i kao jedan od suvlasnika kompanije "Bemax". 

Mijajlović, zajedno sa Rankom Ubovićem, jednim od suvlasnika Bemaksa, pominjan kao jedna od glavnih figura ekipe iz "Granda". 

Advokat Zoran Piperović, pravni zastupnik Ranka Ubovića, odbacio je optužbe iz Miloševićevog dopisa, nazivajući ih partijskim aktom zarad drugih potreba. On je sugerisao da Milošević možda nije ni autor istog.

- Ako je to pismo operativna informacija onda Rade Milošević nije znao da napravi operativnu informaciju. Jasno je da je on nije ni pisao. Vidim da pismo nema delovodni broj, što znači da nije zavedeno. Moralo je jer ima pečat na kraju. Operativna informacija koju ćemo smestiti u ruke Rada Miloševića vrvi od lepih želja i neprofesionalizma. Rekao je ono što zadnjih godinu dana uporno reciklira moj komšija. A to su brod ‘Rafaelo’, ‘Bemaks’, Ubović, Pavićević. U tom pismu oni nisu šverceri već logistička podrška švercu. U tom pismu su Ubović i Pavićević logistika i to u trenucima kad kamioni napuste slobodnu carinsku zonu - navodi Piperović i dodaje:

- Ovo pismo je valjda kod Specijalnog državnog tužilaštva. Ne znam da li je kod Uprave policije jer se u tom pismu optužuju i pojedini visoki funkcioneri, Europol i Interpol. Ovde se ne zna ko je sačinio operativnu informaciju, vidi se da nije određena stepenom tajnosti. Ali nikako da nauče jednu stvar, operativna informacija je interni akt i ona ne završava kod političara već kod službi bezbednosti. Ovo je bio izgleda partijski akt zarad drugih potreba. Biću fin pa neću da kažem ko je na kraju gde i kako završio - zaključio je Piperović.

Milošević je u dopisu premijeru istakao ulogu koju imaju Ranko Ubović i Aleksandar Aco Mijajlović, navodeći ih kao deo klan 'Grand-Bemaks'. Takođe, navedeni su brendovi cigareta koje su obuhvaćene šemom šverca, među kojima su Merilin, Trocadero, FM, King i Manchester. Cigarete se, prema navodima, krijumčare na domaće tržište, u države regiona i čak u zemlje Evropske unije.

U dopisu premijeru Dritanu Abazoviću, Milošević ističe da je dostavio "Operativnu informaciju u vezi krijumčarenja duvanskih proizvoda – cigareta". On ističe problematiku krijumčarenja cigareta u Crnoj Gori, Evropskoj uniji i zemljama regiona, naglašavajući da ova kriminalna aktivnost dovodi do gubitka prihoda od akciza, poreza i carina, što predstavlja značajan problem za budžet Crne Gore.

- U Crnoj Gori, kao i u Evropskoj uniji i zemljma regiona, izražena je problematika krijumčarenja i nedozvoljene trgovine akciznim robama, pre svega – cigaretama. Ova kriminalna aktivnost dovodi do gubitka prihoda od akciza, poreza i carina, odnosno prouzrokuje značajan gubitak za budžet Crne Gore i dovodi do destabilizacije tržišta i ugrožavanja legalnih poslovnih struktura. U skladu sa aktivnostima koje preduzima Uprava prihoda i carina, sa posebnim akcentom na otkrivanje, sprečavanje svih negativnih pojava, koje za posljedicu mogu imati vršenje krivičnih dela i tim naneti višemilionsku štetu po budžet Crne Gore, službenici Sektora za carinsku bezbednost i kontrolu su pojačali intezitet mera i radnji iz svojih nadležnosti, kako bi u potpunosti iskorijenili ovu negativnu pojavu i identifikovali su nelegalan protok cigareta unutar i van teritorije Crne Gore, odnosno, locirali put kretanja od mesta porekla, tranzita i krajnjeg odredišta - napisao je Milošević u dopisu premijeru.

Milošević u dopisu navodi i da postoji osnova za tvrdnju da se krijumčarenje duvanskih proizvoda javlja u različitim oblicima, uključujući krijumčarenje u komercijalnim i manjim pakovanjima, kao i skriveno transportovanje u drugim proizvodima. Takođe, ističe se angažovanje organizovanih kriminalnih grupa iz zemlje i regiona u ovoj kriminalnoj aktivnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading