"NADAM SE DA ĆE DA IH POKOLJU KAO SVINJE" Putovanje studenata u Beograd, izazvao HAOS U HRVATSKOJ

Autor: M.B.

Svet

13.02.2024

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reakcije na putovanje Studentskog Udruženja Pravnog Fakulteta u Beograd.

"NADAM SE DA ĆE DA IH POKOLJU KAO SVINJE" Putovanje studenata u Beograd, izazvao HAOS U HRVATSKOJ

Foto: google.maps, shutterstock

Nedavno obaveštenje Studentskog udruženja Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu o organizaciji putovanja u Beograd izazvalo je žučne reakcije u određenim krugovima hrvatske javnosti. Ova vest izazvala je burne diskusije i kontroverze, a posebno je privukla pažnju krajnje desnih političkih krugova.

Reakcije u Hrvatskoj

Reakcije na ovo putovanje su pokazale duboko podeljeno mišljenje unutar hrvatskog društva. Dok su neki podržali inicijativu Studentskog udruženja kao korak ka unapređenju međunarodne saradnje i kulturne razmene, drugi su izrazili oštro negodovanje zbog posete Beogradu.


Željko Glasnović se požalio na Fejsbuku

Bivši poslanik u Saboru Hrvatske Željko Glasnović nedavno je izazvao pažnju javnosti svojim komentarom na Fejsbuku, prenosi Index.hr. Glasnović, koji se nedavno pridružio Hrvatskoj stranci prava (HSP), izneo je svoje nezadovoljstvo putem ove društvene mreže, privlačeći pažnju brojnih korisnika.

U svom komentaru, Glasnović se osvrnuo na određene teme koje su izazvale polemike u javnosti, ističući svoj stav i kritikujući određene događaje ili političke odluke. Njegove reči su izazvale reakcije među korisnicima društvenih mreža, pokrenuvši diskusiju o aktuelnim pitanjima.

- Studentsko udruženje Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu organizuje studijsko putovanje u Kuću cveća u Beogradu. Nakon toga imaju susret sa studentima Beogradskog Pravnog fakulteta gde je studirao ratni zločinac i saradnik UDB-e Vojislav Šešelj. Da li je predsednik studentskog udruženja, Luka Pavlišić, član HDZ-a? Dobro došli u treću Jugoslaviju - napisao je Glasnović na svom profilu.

 

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzeljko.glasnovic.1%2Fposts%2Fpfbid0x2rxjkTxNcgq41fCEcj8xGQoFW4xo6mYpjquD2qa5LN6NibAZkaQG8x1x91YP2SXl&show_text=true&width=500

 

Šokantna izjava Steva Culeja

U skandaloznom komentaru ispod objave, bivši poslanik HDZ-a, Stevo Culej, izneo je šokantnu izjavu koja je izazvala veliku pažnju javnosti. Njegove reči su izazvale oštru reakciju i osudu javnosti zbog ekstremnih i neprihvatljivih stavova.

Culej je javno napisao: "Nadam se da će da ih pokolju ko svinje", čime je izazvao zgražavanje.

Nakon što je Index.hr kontaktirao Culeja kako bi objasnio svoj skandalozni komentar, Culej se, prema navodima, ponašao krajnje bizarno. Na početku razgovora, Culej je rekao: "Ovde telefonska sekretarica. Ovaj razgovor se snima. Laku noć", nakon čega je usledilo 20 sekundi ćutanja. Kasnije je nazvao redakciju Indexa tvrdeći da mu je "sekretarica rekla da ga je neko zvao". Ovakvo ponašanje izazvalo je dodatnu pažnju javnosti i postalo predmet rasprave na društvenim mrežama.

Optužbe i kontraverzne izjave

Culej je nakon ovog incidenta dao izjavu u kojoj je prozvao "soroševce i možemovce" kao krivce za "truju našu Hrvatsku". Takođe je istakao da su on i njegove kolege jedni od najvećih mirotvoraca u Saboru, te je podsetio na kontroverzne izjave Nenada Stazića iz SDP-a. On je izrazio nezadovoljstvo "trovačima s Indexa" i zaključio izjavom: "Vidimo se mi".


Studentsko udruženje Pravnog fakulteta iz Zagreba nedavno je izdalo saopštenje kako bi odgovorilo na negativne reakcije i medijska uplitanja vezana za njihovo studijsko putovanje u Beograd. U saopštenju se ističe da je putovanje zamišljeno kao institucionalna poseta s edukativnim karakterom, koju organizuje udruženje na svoju ruku. Ovo putovanje ima za cilj jače povezivanje studenata srodnih fakulteta i negovanje odnosa između Pravnog fakulteta u Zagrebu i Pravnog fakulteta u Beogradu.

- Ovim putem Vam se obraćamo zbog raznih medijskih, i na kraju i samih “političkih” uplitanja vezanih za naše studijsko putovanje u Beograd. Naime, nedavno je plasirana objava koja je dobila dovoljno pažnje kako bi i mediji reagovali na ovako “skandalozan” projekt hrvatske omladine u kojem bi studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu posetili kolege studente sa Pravnog fakulteta u Beogradu.

- Napominjemo, studijsko putovanje zamišljeno je kao institucionalna poseta s edukativnim karakterom koji organizuje Studentsko udruženje Pravnog fakulteta u Zagrebu na svoju ruku u svrhu jačeg povezivanja studenata srodnih fakulteta. Ističemo da je isto putovanje i poseta već bila uspešno održana pre četiri godine, pa se samo nastavlja u svrhu “negovanja” odnosa dva fakulteta - naveli su iz Udruženja.

- Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu redovno organizuju studijska i druga putovanja sa ciljem razmene iskustava, sticanja novih znanja i uvida na koji način pravnu struku grade naši vršnjaci iz drugih država. To je prvenstveni i jedini cilj studijskog putovanja u Beograd kojeg pojedinci poslednjih dana pokušavaju da zloupotrebe u jeftine političke svrhe, zaboravljajući pritom da smo mi studenti, a ne političari. Pozicija nam i nije baš ista - poručuju iz Udruženja

- Nećemo se stideti bilo čega što se tradicionalno organizuje, a baš se, gle čuda, u ovom trenutku (pred izbore) okreće oštrica prema nama te smo izloženi pretnjama, pritiscima i linču zbog nečega što bi u savremenom demokratskom društvu trebalo da bude normalno - navode studenti dalje i dodaju:

- Upućeni govor mržnje prema članovima Studentskog udruženja glasno osuđujemo i pozivamo sve nadležne institucije da se pozabave istim! Takođe, podsećamo kako je Studentsko udruženja u novembru 2023. organizovano učestvovalo u Koloni sećanja u Vukovaru, ali to je nažalost promaklo onima koji nas danas bezrazložno i bez ikakvog opravdanog povoda osuđuju, šire dezinformacije i mržnju među starim i mladim naraštajima.

- Ovim putem se obraćamo kao zvanični organizatori putovanja i konstatujemo sledeće: studijsko putovanje u Beograd nastaviće se prema predviđenom programu i u predviđeno vreme. Nećemo dati da određeni ljudi i mediji poremete tok organizacije i pre svega želju studenata. Sapienti sat (latinska izreka: Pametnom dosta) - zaključili su studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu.



Poseta Pravnom fakultetu u Beogradu

Jedna od planiranih aktivnosti tokom studijskog putovanja je poseta Pravnom fakultetu u Beogradu. Ova poseta ima za cilj upoznavanje sa radom i programima sličnog fakulteta u drugoj zemlji, što može doprineti širenju horizonta studenata i razmeni korisnih iskustava.

Među planiranim aktivnostima je i obilazak boemske četvrti Skadarlije. Ovaj deo grada poznat je po svojoj bogatoj umetničkoj atmosferi, restoranima sa tradicionalnom muzikom i šarmantnim kaldrmisanim ulicama. Poseta ovom delu grada pružiće studentima uvid u bogatu kulturnu baštinu Beograda.

Jedno od zanimljivih mesta koje će studenti posetiti je Kuća cveća, mauzolej Josipa Broza Tita. Ovo istorijsko mesto predstavlja značajan deo jugoslovenske istorije i pružiće studentima uvid u političke i kulturne tokove prošlog veka.

Tokom posete Beogradu, studenti će imati priliku da obiđu Novi Beograd i Trg Slavija. Novi Beograd je poznat po svojoj modernističkoj arhitekturi i urbanom dizajnu, dok je Trg Slavija jedan od centralnih gradskih trgova koji obiluje istorijskim znamenitostima i živopisnim okruženjem.

Poseta Hramu Svetog Save i Kalemegdanu

Jedna od najupečatljivijih tačaka studijskog putovanja biće poseta Hramu Svetog Save, jednom od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Takođe, studenti će imati priliku da obiđu Kalemegdan, istorijsku tvrđavu koja pruža predivan pogled na ušće Save u Dunav i predstavlja važan deo kulturne baštine Beograda.

Cena putovanja i smeštaj

Cena putovanja od 150 evra uključuje smeštaj u hotelu, a broj mesta je ograničen na 500 studenata.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading