MOSTARSKO "NE" ĆIRILICI! Odbijen predlog za drugo pismo, grad prekršio Ustav i zakon

Autor:

Svet

15.11.2023

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obrazlažući amandman Kluba Srba, Milivojević je rekao da u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona Zakonom o načinu označavanja i evidentiranja naseljenih mesta, ulica, trgova i kućnih brojeva, članom tri je definisana upotreba jezika i pisma: "Nazivi naseljenih mesta, ulica i trgova ispisuju se u skladu sa Ustavom i zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisma"

MOSTARSKO "NE" ĆIRILICI! Odbijen predlog za drugo pismo, grad prekršio Ustav i zakon

Foto: pixabay.com

Gradsko veće Mostara odbilo je amandman Kluba Srba da se u adresnom registru grada nađe i ćirilica i odlučilo da nazivi naseljenih mesta, ulica i trgova budu isključivo na latinici.

Zamenik predsednika Gradskog veća Mostara Velibor Milivojević predložio je u ime Kluba Srba izmenu odluke tako da nazivi naseljenih mesta, naselja i trgova, kao i 15 ulica u centru grada budu i na ćirilici, ali je za taj amandmano glasalo 16 odbornika, što nije bilo dovoljno da on bude usvojen.

Svi Hrvati bili su uzdržani i na taj način onemogućili usvajanje amandmana.

- Nažalost, Mostar je juče odbio da izgled tabli na kojim pišu nazivi ulica bude sličan onim u Banjaluci, jedinom gradu u BiH sa nazivima ulica na dva pisma. Amandmanom, u skladu sa Ustavom BiH o pravu na korištenje zvaničnih jezika i pisama i Zakonom o saobraćajnim znacima, na pripremljenu odluku Gradske uprave tražio sam da bar ulice u užoj gradskoj zoni budu ispisane na dva pisma - rekao je Milivojević, prenela je RTRS.

Obrazlažući amandman Kluba Srba, Milivojević je rekao da u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona Zakonom o načinu označavanja i evidentiranja naseljenih mesta, ulica, trgova i kućnih brojeva, članom tri je definisana upotreba jezika i pisma: "Nazivi naseljenih mesta, ulica i trgova ispisuju se u skladu sa Ustavom i zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisma".

- Ustavom je takođe definisano, članom šest da su službena pisma u BiH i FBiH latinica i ćirilica. Pravilnikom o saobraćajnim znacima je definisan način ispisa tako da u FBiH prvo bude naziv ispisan latiničnim pismom pa onda ćiriličnim, a u Republici Srpskoj obrnuto... - rekao je između ostalog Milivojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading