NAKON KOLIKO MESECI NA POSLU MOŽETE DA TRAŽITE OD POSLODAVCA GODIŠNJI ODMOR? Mnogi zaposleni NE ZNAJU svoja prava, evo šta kaže Zakon!

Autor:

Vesti

10.11.2023

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakonom je utvrđeno da svaki radnik u Srbiji ima pravo na minimalno 20 radnih dana odmora, pri čemu se ova cifra može povećati.

NAKON KOLIKO MESECI NA POSLU MOŽETE DA TRAŽITE OD POSLODAVCA GODIŠNJI ODMOR? Mnogi zaposleni NE ZNAJU svoja prava, evo šta kaže Zakon!

Foto: pixabay.com

Turisti su najlakša meta lokalnim prevarantima

Mnogi zaposleni u Srbiji često nisu dovoljno informisani ili potpuno ne razumeju svoja prava kada je u pitanju godišnji odmor, zbog složenih propisa. Često nisu sigurni koliko dana odmora im pripada, do kada ga mogu iskoristiti, i da li će za to vreme dobiti punu naknadu.

Zakonom je utvrđeno da svaki radnik u Srbiji ima pravo na minimalno 20 radnih dana odmora, pri čemu se ova cifra može povećati "na osnovu doprinosa na radu, uslova rada, radnog iskustva, stručne spreme zaposlenog i drugih kriterijuma", pa su neki zaposleni čak i privilegovani s više od 30 dana odmora, prenosi Kurir.

Tokom perioda odmora, zaposleni ima pravo na isplatu naknade, a važno je napomenuti i pravo na nadoknadu troškova za regres, s obzirom na pretpostavku da će radnik imati povećane troškove tokom tog perioda.

Zaposleni u Srbiji prema Zakonu o radu imaju pravo na četiri vrste odmora:

odmor u toku dnevnog rada

dnevni odmor

nedeljni odmor

godišnji odmor

Ovo pravo je jedno od osnovnih iz rada i po osnovu rada. Radnik je njime oslobođen radnih obaveza u određenom periodu uz punu naknadu zarade.

Zakon o radu propisuje da zaposleni dobija pravo na godišnji odmor posle mesec dana neprekidnog rada od dana zasnivanja radnog odnosa. Različiti principi važe u zavisnosti od toga kada ste zasnovali radni odnos (tekuće ili neke od prethodnih godina).

Ako je zasnovao radni odnos u prethodnoj ili nekoj od prethodnih kalendarskih godina i ako mu u tekućoj kalendarskoj godini ne prestaje radni odnos, zaposleni ima pravo da koristi godišnji odmor u punom trajanju (minimum 20 dana).

Ako je sa poslodavcem zasnovao radni odnos u tekućoj godini ili ukoliko mu prestaje radni odnos u tekućoj godini, ima pravo na srazmeran broj dana godišnjeg odmora. To se obračunava tako što se dobija dvanaestina godišnjeg odmora za svaki mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj je počeo da radi. Recimo, ako ima pravo na odmor od 24 radna dana, mesečno stiče pravo na dva dana.

DVA DELA ODMORA

Ako zaposleni koristi godišnji odmor u delovima, prvi deo mora da iskoristi u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno, a ostatak najkasnije do 30. juna naredne godine.

Zakon o radu bi mogao da se izmeni u tom delu i da se izbriše ta odrednica da prvi deo mora biti neprekidno dve radne nedelje, ali je prethodno potrebno uraditi određene analize.

SFRJ je ratifikovala, a Srbija preuzela Konvenciju Međunarodne organizacije rada o plaćenom godišnjem odmoru iz 1970. godine. Konvencija kaže da, ako se godišnji koristi u delovima, jedan deo se koristi bez prekida najmanje dve radne nedelje, ukoliko drukčije nije predviđeno sporazumom.

Zakon o radu ne propisuje maksimalno trajanje godišnjeg odmora, ali zaposleni u državnim organima ne mogu da odmaraju duže od 30 radnih dana.

Kada možete da uzmete godišnji odmor?

Zaposleni mogu koristiti godišnji odmor jednokratno ili u delovima. Poslodavac odlučuje o vremenu kada će se koristiti godišnji odmori, u zavisnosti od potreba posla, kao i uz prethodni dogovor sa zaposlenima.

Kada je u pitanju kolektivni godišnji odmor, poslodavac ima obavezu da donese rešenje o kolektivnom godišnjem odmoru.

Na koliku naknadu imate pravo?

Zaposleni ima pravo na obračun i isplatu naknade zarade za vreme korišćenja godišnjeg odmora. Iznos naknade koju može da ostvari jednak je prosečnoj zaradi koju je ostvario u prethodnih 12 meseci.

Pritom, obračun tog proseka čine sva primanja koja imaju karakter zarade i koja su zaposlenom isplaćivana u prethodnih 12 meseci.

Treba imati na umu da zaposleni ima pravo i na isplatu regresa za korišćenje godišnjeg odmora, mada visina regresa koja se isplaćuje nije zakonom utvrđena, već poslodavci mogu samostalno da je odrede.

Šta ako ne iskoristite odmor?

Zaposleni koji nije u celini ili delimično iskoristio godišnji odmor u kalendarskoj godini zbog odsutnosti sa rada radi korišćenja porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta - ima pravo da taj odmor iskoristi do 30. juna naredne godine.

U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor, u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading