SVETINJE OZNAČENE USTAŠKIM SIMBOLIMA U DALMACIJI! Zlo ne miruje u Hrvatskoj: "Za dom spremni!" (FOTO)

Autor:

Svet

09.11.2023

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saopštenju se apeluje na mir i ljubav među ljudima bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

SVETINJE OZNAČENE USTAŠKIM SIMBOLIMA U DALMACIJI! Zlo ne miruje u Hrvatskoj: "Za dom spremni!" (FOTO)

Foto: Ilustracija:Shutterstock, TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC

Eparhija Dalmatinska Srpske pravoslavne crkve šokirana je novim incidentima u kojima su svetinje na tom području naružene ustaškim simbolima. Na zvaničnom profilu na Fejsbuku, objavljene su fotografije oskrnavljenih svetinja, a apel upućen javnosti osuđuje ovakve postupke i poziva na zajedničko zalaganje za očuvanje međunacionalnih odnosa.

- I baš kada smo se poradovali da su se, Bogu hvala, istrošile poruke u vidu grafita upućene pravoslavnim Srbima od strane NN lica sa ustaškim pretećim sintagmama i simbolima, koje su svojevremeno "krasile" naše hramove, domove i grobljanske spomenike, podsećajući srpski živalj u Dalmaciji na događaje, još ne preboljene, kada dobismo vest o njihovom ponovnom pojavljivanju - piše u objavi.

Foto: Shutterstcok

 

Prema informacijama, ulaz u groblje na Bribiru je osvanuo ispisanim grafitima sa ustaškom simbolikom, dok su slični incidenti zabeleženi i u drugim delovima Dalmacije. Građanin koji je primetio natpise na zidinama kulturno-istorijskog kompleksa Bribirska glavica odmah je obavestio policiju, koja je izvršila uviđaj.

- U poslepodnevnim časovima jedan meštanin Bribira čuvao je svoje stado kada je ugledao natpise na zidinama ( tzv. Vratnicama ), kulturno – istorijskog kompleksa Bribirska glavica. Na zidu je bila naslikana hrvatska zastava sa slovom "U" u sredini, a pored zastave napisano je "ZDS" i "Četnici odlazite!". Takođe, na obe strane stubova kapije ulaza u groblje vidno su ispisana fašistička obeležja: slovo "U" i "svastika". Istim simbolima oskrnavljena je i porodična grobnica obitelji Gnjidić koja se nalazi pri samom ulazu u groblje. O svemu ovome odmah je obaveštena policija koja je nakon 40-ak minuta izašla na mesto događaja i izvršila uviđaj - navodi se u objavi.

 

 

Sličan slučaj zabeležen je u Ravnokotarskoj parohiji, gde su na crkvenoj ogradi ispisane preteće poruke i ustaška obeležja. Ovi incidenti izazivaju uznemirenje među lokalnim stanovništvom i srpskom zajednicom u Dalmaciji.

- Sa velikim žaljenjem primorani smo da javnost izvestimo o ovim nečovečnim delima koja su umnogome uznemirila meštane pomenutih sela, kao i celokupnu srpsku zajednicu u Dalmaciji. Ovakvim izgredima pojedinci koji su i dalje zarobljeni u nekim prošlim, svima nam nemilim vremenima, pokušavaju da naruše bratske i dobrosusedske odnose srpskog i hrvatskog naroda i, koliko god nas oni naljutili i pogodili, ne smemo dozvoliti da u toj nameri uspeju. Svako ko veruje u Gospoda, bez obzira na koji Mu se način moli, osudiće ovakve postupke, jer je i više nego jasno da Bog prema svakome čoveku gaji neizmernu ljubav i milost, te da bilo kakve zlonamerne radnje urađene "u ime i zaštitu" neke vere, nikako ne mogu imati legitimitet, kako pred zajedničkim nam Bogom, tako ni pred zakonima i pravdom zemaljskih gospodara - piše u objavi.

U saopštenju se apeluje na mir i ljubav među ljudima bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost. Eparhija Dalmatinska ističe da ovakvi događaji pokušavaju narušiti bratske i dobrosusedske odnose između srpskog i hrvatskog naroda te da se ne sme dozvoliti da uspeju u toj nameri.

Foto: Shutterstcok

 

- On je zbog objava na svom Fejsbuk profilu osuđen na 15 dana zatvora uz navod da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Svako ponašanje koje podstiče nacionalizam i versku diskriminaciju najstrože osuđujemo, bez obzira sa koje strane ono došlo i u vezi s tim smatramo da bi i posledice za takva nedela morale za sve da budu jednake. Na nama je, kao ljudima i kao hrišćanima da pokažemo da za mržnju nema mesta kako u našim srcima, tako ni u javnom prostoru. Zbog toga pozivamo svu braću i sestre u Hristu da nam pomognu da se ovakvi incidenti u budućnosti spreče, te da ukoliko primete bilo kakve neprimerene radnje o tome odmah obaveste nadležne organe - zaključuje se u objavi.

U objavi se takođe pominje hapšenje jednog pojedinca poreklom iz Hrvatske koji je putem društvenih mreža širio govor mržnje, naglašavajući da se osuđuju takva ponašanja bez obzira sa koje strane dolaze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading