PRVE INFORMACIJE IZ KIJEVA, ZELENSKI UBEDIO BAJDENA?! Stižu F-16 i rakete ATACMS!

Autor:

Svet

20.02.2023

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je nakon iznenadnog sastanka s američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Kijevu da su pričali o "oružju drugog dometa i oružju koje bi moglo da bude isporučeno Ukrajini iako ranije isporučivano", a lokalni mediji spekulišu da se radi o raketama ATACMS dometa 300 kilometara i borbenim avionima F-16.

PRVE INFORMACIJE IZ KIJEVA, ZELENSKI UBEDIO BAJDENA?! Stižu F-16 i rakete ATACMS!

Foto: Tanjug/AP

- Džozefe Bajden, dobrodošao u Kijev! Tvoja poseta je izuzeno važan pokazatelj podrške svim Ukrajincima - napisao je Zelenski na Telegramu pošto se prošetao sa Bajdenom po kijevskom trgu Mihalovskaja.

 

 

Podsetimo, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije ukrajinski zvaničnici pozvali su članove američkog Kongresa da utiču na predsednika SAD Džozefa Bajdena da Ukrajini pošalje borbene avione F-16, navodeći da bi savremeni borbeni avioni povecali sposobnost ukrajinskih snaga da se bore sa ruskim raketnim napadima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

U ukrajinskim kontaktima, sa kongresmenima i senatorima iz redova republikanaca i demokrata, učestvovao je i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, prenosi Rojters.

Republika

Foto: tanjug/ap

 

 

- Rekli su nam da žele borbene avione tipa F-16 da bi potisnuli neprijateljsku protivvazdušnu odbranu - izjavio je senator Mark Keli, bivši astronaut koji je u američkim ratnim operacijama bio pilot lovaca američke mornarice.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Predsednik SAD je prošlog meseca kratko odgovorio "ne" kada su ga pitali da li bi odobrio zahtev Ukrajine da se isporuče avioni F-16, a zvaničnici Bajdenove administracije su ocenili da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da se fokusiraju na obezbeđivanje oružja koje se može odmah upotrebiti na bojnom polju, a ne na borbene avione koji zahtevaju opsežnu, dugotrajnu obuku, međutim oni nisu kategorički isključili mogućnost isporuke borbenih aviona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading