SRPSKI DEČAK KOG JE ZAKLALA ALBANKA DOBIJA SPOMENIK: SPC ga je kanonizovala za sveca, a evo GDE će biti bista!

Autor:

Svet

23.11.2022

22:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečak Slobodan Stojanović iz Kamenice kod Zvornika koji je svirepo ubijen tokom rata u Bosni i Hercegovini dobija spomenik u Bijeljini.

SRPSKI DEČAK KOG JE ZAKLALA ALBANKA DOBIJA SPOMENIK: SPC ga je kanonizovala za sveca, a evo GDE će biti bista!

Foto: facebook.com/Miroslav Vujanić

Inicijativu je pokrenuo predsednik skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, a usvojena je na skupštinskog sednici. Ovaj spomenik biće postavljen u parku na Gradskom trgu.

- Slobodan Stojanović je kanonizovan od strane Srpske pravoslavne crkve što daje dodatno na značaju i važnosti, zašto ta bista treba da bude u gradu Bijeljina i to neće biti samo bista Slobodanu Stojanoviću nego svoj tragično postradaloj deci u ratovima koje ovde nažalost imamo vrlo često - rekao je Đurđević.

Idejno rešenje, izrada spomenika i svi propratni radovi postavljanja spomenika i njegove montaže poklon su porodice Mirković koja se bavi kamenorezom, prenosi ATV.

- Radi se o spomeniku koji je napravljen u našoj porodičnoj radionici u Bijeljini. Urađen je od granita, može se reći vrsne kategorije. Može trajati stotinama pa i hiljadama godina, a u sklopu tog spomenika je i reljef koji je finansirala boračka organizacija Republike Srpske. Reljef sa likom Slobodana Stojanovića - rekao je Drago Mirković, kamenorezac.

Na spomenik biće uklesane poruke umnih ljudi i znamenitih pesnika. Njegova visina iznosiće četiri metra i 19 centimetara. Preostaje samo da Gradska administracija u najkraćem roku odgovori zahtevima za odobrenje lokacije.

Dvanestogodišnjeg Slobodana, u rodnom selu Kamenica, nakon monstruoznog mučenja ubila je Elfeta Veseli, Sudom BiH osuđena je na 13 godina zatvora.

Telo dečaka pronađeno je mesecima nakon ubistva u masovnoj grobnici na Žlijepcu i sahranjeno u Drinjači.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading