OKONČAN PROTEST OPOZICIJE U BANJALUCI: Na Trgu Krajine Trivićeva pročitala DVA ZAHTEVA! (VIDEO)

Autor:

Svet

09.10.2022

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Banjaluci je održan drugi po redu protest opozicionih partija iz Republike Srpske zbog sumnji u izborne nepravilnosti.

OKONČAN PROTEST OPOZICIJE U BANJALUCI: Na Trgu Krajine Trivićeva pročitala DVA ZAHTEVA! (VIDEO)

Foto: facebook.com/Mondo BiH/printscreen

Okupljeni se razilaze sa Trga Krajin, dok je skup prošao bez incidenata.

Članovi opozicionih stranaka i drugi građani nakon okupljanja u parku Mladen Stojanović i formiranja kolone od više hiljada ljudi obratili su se na Trgu Krajine u centru Banjaluke. 

Zamenik predsednika SDS-a Milan Radović zatražio je da se prebroje svi listići u vrećama, prenosi Mondo.ba.

- Nema odustajanja dok se ne dokaže istina. Na vašim krilima poslaćemo ih u političku penziju. Nema više krađe glasova - rekao je Radović.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da se opozicija bori protiv izborne i svake druge korupcije.

- Samo tražimo da institucije rade svoj posao i da je zakon jednak za sve. Narod zaslužuje istinu i pravdu. Nećemo da dopustiti da primitivizam vlada Republikom Srpskom. Onaj ko krade izbore treba da ide u zatvor. Narod je izabrao Jelenu Trivić za predsednicu Republike Srpske - rekao je između ostalog Borenović.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković (PDP) zatražio je "istinu i samo istinu".

- Ako legalizujemo korupciju na izborima, onda smo odustali od naših principa. Pozivamo institucije da rade svoj posao, a da CIK BiH tačno prebroji svaki glas - istakao je Stanivuković.

Jelena Trivić, kandidat za predsednika RS je ponovila da na izborima nije pokradena ona, već narod.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Jelena Trivić

- Odlazite, pustite narod da živi. Narod vas neće. Znamo šta ste radili. Nećemo odustati, jer narod ima pravo na fer i poštene izbore, a ne pokradene - poručila je između ostalog ona.

Ona je pročitala dva zahteva opozicije, koja, će se, kako je istakla, po potrebi dopunjavati.

- Od CIK-a tražimo ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mestima u Republici Srpskoj, od pravosudnih institucija zahtevamo da pod hitno pokrenu istragu i utvrde odgovonost onih koji su učestvovali u organizovanoj pljački na izborima i prekrajanju volje naroda - istakla je ona.

Okupljenima na Trgu Krajine takođe su se obratili i poslanik u NSRS Nebojša Vukanović, Vukota Govedarica, član predsedništva SDS-a, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, zamenik predsednika SDS-a Rado Savić, Olivera Nedić iz PDP-a i poslanik u NSRS Darko Babalj.

Tokom mirne šetnje do centra grada okupljeni su nosili transparent "Neće ti proći", pevali srpske patriotske pesme i skandirali "Mile lopove", "Jelena, Jelena..."...

Protest je organizovala opozicija u Republici Srpskoj zbog sumnje u izborne krađe i prevare na upravo završenim Opštim izborima u BiH, posebno za predsednika Republike Srpske.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH za ovaj nivo bilo je preko 30.000 nevažećih listića, a kandidat SNSD-a Milorad Dodik pobedio je kandidata opozicije Jelenu Trivić za oko 28.000 glasova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik

Opozicija traži otvaranje vreća sa glasovima i ponavljanje izbora u Srpskoj, a podneli su i zahtev CIK BiH.

Na isti način organizovan je i protest u četvrtak na kojem se okupilo više hiljada građana.

Na pitanje novinara, u vezi sa informacijama da su im zaštitarske agencije odbile obezbetiti redare za večerašnji skup, zamenik predsednika SDS-a Milan Radović je kazao da su se obratili nekoliko agencija ali da su im odgovorili da ne mogu u tako kratkom roku obezbediti veći broj ljudi.

Naveo je da su organizotori protesta ipak uspeli sami naći svoje ljude koji će večeras biti zaduženi za bezbednosni aspekt.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading