HRVATI DOLIVAJU SO NA SRPSKE RANE! Plenković održao sraman govor povodom godišnjice "Oluje"!

Autor:

Svet

05.08.2022

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok Srbi tuguju za stradalima u akciji Oluja, Hrvatska godišnjicu slavi kao Dan pobede i dan kada je, kako navode hrvatski mediji, u 84 časa "oslobođeno" 11.0000 kvadratnih kilometara "okupiranog" područja u severnoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

HRVATI DOLIVAJU SO NA SRPSKE RANE! Plenković održao sraman govor povodom godišnjice "Oluje"!

Foto: Tanjug/N. MIHAJLOVIĆ

U zločinačkoj akcije hrvatske vojske i policije proterano je oko 250.000 Srba iz Hrvatske, a više od 1.700 ubijeno je ili nestalo.

Centralni skup 27. godišnjice održava se u Kninu, na stadionu NK Dinara gde je državni vrh već položio vence. Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je Beograd prisilio Srbe da napuste Hrvatsku.

- Ponovno svedočimo jadnim i jalovim optužbama o proterivanju Srba, iako je poznato da ih je njihovo vođstvo uz dogovor sa Beogradom prisililo na odlazak - rekao je Plenković i dodao:

- Nećemo dozvoliti da se dovede u pitanje oslobodilački i pravedan karakter Domovinskog karaktera niti ćemo dopustiti da se optužuju naši heroji.-

- Ponosni smo što čuvamo prava nacionalnih manjina. Srbija nažalost ne surađuje ni po pitanju nestalih, ni po pitanju logora na teritoriji Srbije - dodao je on.

- Domovinu smo odbranili moralom - rekao je general pukovnik Mladen Markač i dodao da se u Hagu pokušala preoblikovati istina o Domovinskom ratu ali da je "Hrvatska slobodna, a mi smo pobednici".

Uz Markača i Plenkovića, na svečanosti će predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsednik Hrvatske Zoran Milanović. Političke podele i tenzije u Hrvatskoj na relaciji predsednik-premijer označile su ovogodišnje obeležavanje "Oluje" u Kninu i sve je to kulminiralo nedolaskom troje HDZ-ovih ministara na prijem koji je Zoran Milanović sinoć organizovao za hrvatske generale. Na tom prijemu Milanović je rekao da Hrvatska nije želela da protera Srbe, ali da je bila primorana da to učini.

Centralna proslava u Hrvatskoj počela je jutros defileom kroz ulice Knina čije je simboličlno obeležen ulazak hrvatske vojske u Knin. Potom je organizovana smotra opreme i naoružanja vojske i policije, a zatim su položeni venci kod spomenika Oluja 95.

Posle svečanih govora, biće održana misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zaveta a za veče je Grad Knin organizovao koncert Doris Dragović, prenosi Kurir.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading