ČUDO U NIŠU! Mama nakon transplantacije bubrega rodila devojčicu!

Autor:

Vesti

05.08.2022

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš jedna mama rodila je živu i zdravu devojčicu. Ovo ne bi bila neuobičajena vest da mama nije pacijentkinja sa transplantiranim organom.

ČUDO U NIŠU! Mama nakon transplantacije bubrega rodila devojčicu!

Foto: kcnis.rs

Tridesetšestogodišnja M.C.T. iz Vranja je bubreg dobila 2015.godine u živoj srodničkoj transplantaciji koja je urađena u Univerzitetskom kliničkom centru Niš i prva je pacijentkinja koja je sa transplantiranim organom i porođena u Nišu na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Do sada nije bilo ni jedne pacijentkinje kojoj je i transplantacija i porođaj urađen u Nišu, navodi se u saopštenju Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Trudnoća je protekla bez komplikacija, a pacijentkinja je sve vreme praćena od strane nefrologa i ginekologa. Porođaj koji je obavio stručni tim UKC Niš predvodili su ginekolog prof.dr Milan Stefanović i nefrolog doc.dr Branka Mitić. U ovom trenutku i mama i beba su dobro, a transplantirani organ je sa adekvatnom funkcijom kao i pre trudnoće kaže dr Mitić.

Foto: kcnis.rs

Doktori UKC Niš

- Dolazak na svet ove bebe je vrhunski uspeh transplantacije u UKC Niš. Tokom lečenja dijalizom u terminalnoj fazi bubrežne bolesti, zbog teških hormonskih poremećaja, začeće je izuzetno retko, a i ako dođe do njega tok trudnoće je komplikovan, težak i izuzetno retko se dovede do kraja. Sa transplantiranim organom šanse da se žena sa bubrežnom bolešću ostvari kao majka, skoro su izjednačene kao i kod žena bez bubrežnih bolesti - istiće doc.dr Branka Mitić i naglašava da je ova lepa vest koja je obradovala sve u UKC Niš još jedan dokaz koliko je donatorstvo važno.

Prema rečima lekara, kada bi zaživela kadaverična transplantacija ovakvih slučajeva bilo više.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading