PUPOVAC PORUČIO: Nije trebalo da se desi da Vučić ne može u Jasenovac!

Autor:

Svet

17.07.2022

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji je, navodno, Vladi preneo informaciju da predsednik Srbije Vučić danas namerava da stigne u Jasenovac, održao je konferenciju za novinare.

PUPOVAC PORUČIO: Nije trebalo da se desi da Vučić ne može u Jasenovac!

Foto: Tanjug/HINA/ ZVONIMIR KUHTIC

- Ovakva situacija i donošenje odluka nije trebalo da se desi. Nije trebalo da se desi da predsednik Srbije ne može da dođe u posetu Jasenovcu. Nije trebalo da se desi da traže alternativni način da se poseta osigura i prođe u redu. Postojala je u dva navrata komunikacija kada je to trebalo da se desi, ali je odgođeno. Ovaj put nije bilo komunikacije, moj pokušaj te komunikacije je propao i to je ozbiljan problem.

Ovo nije mali razlog. Ovo je osetljivo, traumatično i bolno pitanje. Bojimo se da bi se zbog toga mogli pogoršati ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije - kaže Pupovac i dodaje da bi komunikacija mogla biti još gora nego što je sada.

On kaže da to pokazuje nedostatak želje da se ovakve stvari ne dešavaju.

- Jasenovac je mesto za iskazivanje poštovanja prema strašnom zločinu i strašnom broju žrtava, gde se gradi pomirenje, posebno između Hrvata i Srba, posebno nakon novih žrtava u ratovima 90-ih. Ono što se desilo rezultat je nedovoljnog razumevanja šta je Jasenovac, a nedovoljna slušanost nas kada su u pitanju žrtve Jasenove i sve druge žrtve.

Nadam se da posle ovoga sve što je dogovoreno kao iskorak u odnosima Srbije i Hrvatske, u pravima manjina u Hrvatskoj i Srbiji, neće biti pocepano. I ima mnogo slonova. Pozivam sve da spreče dalju eskalaciju i da duboko udahnu pre nego što preduzmu bilo kakav verbalni ili politički korak koji bi mogao ozbiljno da naruši već narušene odnose i pozivam sve da se što pre posvete komunikaciji i saslušaju dobronamerne i dobre volje.

Rat je podelio Hrvate i Srbe, sada ih je nova svetska konfrontacija dodatno podelila. Treba učiniti sve da niko ne postane politička žrtva ovoga, a pogotovo ne pripadnici manjina, posebno ne obični građani. Nadam se da će se pretpostavka da će se poseta, privatna ili ne, desiti - rekao je on.

- Ovo za mene nije svakodnevna konferencija za novinare. Nisam od onih političara koji mogu da odgovore na 150 pitanja, posebno na ovu temu. Ne znam zašto je ovde izostala komunikacija. Video sam rizike koje to nosi i Izložio sam se, ne prvi put. I znam da ću i posle ovoga biti predmet žestokih napada nekih ljudi sa ove i one strane. Ali tako je sa onima koji se kreću između dve vatre - rekao je on. 

Nije negirao da je obavestio vladu da Vučić namerava da dođe, prenosi hrvatski Index. 

- Ja sam državni funkcioner, nisam čovek sa ulice. I od juče se ne bavim građenjem srpsko-hrvatskih odnosa. Obavešten sam i rekao sam jer sam hteo da sprečim loše stvari, a moglo je biti i gore - zaključio je Pupovac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading