KUVA NA BALTIKU: NATO doveo 45 ratnih brodova pred Putina! (VIDEO)

Autor:

Svet

07.06.2022

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru vežbe "Baltops 22" u Stokholm stigle trupe iz 16 zemalja, a armijski general Mark Mili, načelnik Združenih snaga vojske SAD, uplovio na najvećem brodu.

KUVA NA BALTIKU: NATO doveo 45 ratnih brodova pred Putina! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

NATO brodovi stgli na granice Rusije

Švedska i Finska, nordijske države koje su podnele zahteve za prijem u NATO, učestvuju sa 14 zemalja članica Alijanse u dvonedeljnoj vežbi na Baltičkom moru, u kojima je angažovano 45 ratnih brodova, 76 aviona i 7.000 vojnika mornarice, avijacije i kopnenih snaga.

Severnoatlanski savez je naveo da ovom vežbom "zajedno sa Švedskom i Finskom, NATO koristi šansu da u nepredvidivom svetu pojača otpornost i snagu zajedničkih snaga", misleći očigledno na rusku agresiju na Ukrajinu.

Zapadni mediji navode da NATO vežbom "Baltops 22" šalje upozorenje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se ne meša u plan proširenja Alijanse na Švedsku i Finsku, s kojom Rusija ima granicu dugu 1.340 kilometara.

Vežba je započela u nedelju, a dan pre toga u Stokholm je uplovio najveći ratni brod koji učestvuje u ovim manevrima, a to je "USS Kirsardž" dug 253 metra.

Ovim amfibijskim desantnim brodom, opremljenim lanserima raketa, u švedsku prestonicu stigao je armijski general Mark Mili, načelnik Združenih snaga američke vojske, koji je kazao da je važno za SAD i ostale zemlje NATO da pokažu solidarnost sa Helsinkijem i Stokholmom tokom ove vežbe.

Republika

Foto: youtube.com

 

 

On je rekao da će, iz perspektive Moskve, ulazak Finske i Švedske u NATO biti "vrlo problematičan" i ostaviće Rusiju u teškoj vojnoj poziciji jer će biti potpuno okružena članicama Alijanse.

Finska i Švedska učestvuju u ovoj pomorskoj vežbi od sredine devedesetih godina prošlog veka, a "Baltops 22" će se završiti 17. juna u nemačkom gradu Kilu. Ova vežba pokrenuta je 1972, a ruske pomorske trupe su nakon okončanja Hladnog rata u njoj učestvovale sve do 2014. i pripajanja Krima Rusiji.

Anderson: Bajden održao obećanje

Švedska premijerka Magdalena Anderson dočekala je američki ratni brod "USS Kirsardž" i armijskog generala Milija. Ona je kazala da je na ovaj način predsednik SAD Džo Bajden održao obećanje dato njoj i finskom predsedniku Sauliju Ninisteu dato tokom njihove posete Vašingtonu prošlog meseca.

Kremlj: Rusija nije bila pretnja Finskoj i Švedskoj

Putinov portparol Dmitrij Peskov kazao je da Rusija nikada nije predstavljala pretnju Finskoj i Švedskoj.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

 

- Samo želim da podsetim na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da Rusija nikada nije predstavljala nikakvu pretnju ni Finskoj ni Švedskoj, kao što ni ove zemlje nisu predstavljale nikakvu pretnju nama. Predsednik Putin je to izjavio više puta - rekao je je Peskov.

Ukrajina dobija britanske raketne sisteme M-270

Velika Britanija će isporučiti Ukrajini višestruke raketne sisteme M-270, koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara, u potezu koordinisanom sa Amerikom, koja je najavila da će Kijevu isporučiti sisteme visoke mobilnosti M-142 HIMARS dometa raketa do 70 kilometara.

- Ovi veoma sposobni višestruki raketni sistemi omogućiće našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometne artiljerije, koju su snage (ruskog predsednika Vladimira Putina) neselektivno koristile da sravne gradove - naveo je britanski ministar odbrane Ben Volas.

Putinov poslanik bi gađao ukrajinski parlament

General pukovnik Andrej Kartapolov, poslanik Putinove Jedinstvene Rusije, koji je na čelu odbora za odbranu Dume, izjavio je da će Rusija uzvratiti na snabdevanje Ukrajine višecevnim raketnim sistemima i raketama dugog dometa tako što će ciljati objekte saobraćajne infrastrukture i vladine zgrade.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

 

- Kao što je već rekao naš predsednik i vrhovni komandant Vladimir Putin, Rusija će uzvratiti izvođenjem napada na ciljeve koji do sada nisu bili meta - rekao je on.

Kartapolov je naveo da kijevski aerodrom i dalje radi, kao i železnički terminali i glavne železničke linije, mostovi na auto-putevima i mnogi drugi objekti.

- Da ne govorim o državnim institucijama jer dosad nije izvršen nijedan udar na zgrade ukrajinskog ministarstva odbrane, Generalštaba, Vrhovne rade (parlament) i drugih ministarstava u kojima se donose odluke i postavljaju ciljevi - poručio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading