OVO JE PUTINOVA "AHILOVA PETA"! 50.000 vojnika čuva ključno poluostrvo krcato podmornicama i nuklearnim bombarderima - ALI SADA POSTOJI VELIKI PROBLEM!

Autor:

Svet

17.05.2022

20:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finski konsultant, komunikolog i marketinški stručnjak Tomi Ahonen objasnio je zašto je ulazak Finske i Švedske u NATO pakt rak rana za Rusiju.

OVO JE PUTINOVA "AHILOVA PETA"! 50.000 vojnika čuva ključno poluostrvo krcato podmornicama i nuklearnim bombarderima - ALI SADA POSTOJI VELIKI PROBLEM!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

On je na svom Tviter nalogu objasnio da se odgovor krije u poluostrvu "Kola" na krajnjem severozapadu Rusije koje se nalazi unutar Arktičkog kruga.

- Zapadna četvrt poluostrva "Kola" jedna je od najgušćih riznica nuklearnog oružja na planeti. Ruska arktička flota u luci Murmansk ima svoje baze nuklearnih ledolomaca i podmornica koje su naoružane interkontinentalnim bojevim glavama. Takođe, na tom poluostrvu nalazi se i avio baza ruske vojske, sa strateškim nuklearnim bombarderima kao što su Tupoljev TU-160, TU-122N i TU-95 - naveo je on u seriji tvitova koje je objavio na ovu temu.

- Poluostrvo ima i raznu drugu vojnu imovinu kao i masovno stacioniranu vojsku koja čuva ogromna rudna bogatstva poluostrva poput nikla i bakra. Tu se takođe nalaze i brojne hidroelektrane. Problem koji Rusija ima sa ovim poluostrvom je u tome što je ono slabo povezano sa ostatkom države. Postoji samo jedan put i jedna železnička pruga koje povezuju ostatak zemlje sa poluostrvom. Put između luke Murmansk i Sankt Petersburga dug je oko 700 kilometara. NATO snage tu imaju šansu da ugroze ovu vezu sa severa, iz Norveške. Na toj poziciji prema Norveškoj Rusija je odavno smestila dve kopnene divizije svoje vojske. Oko pedeset hiljada vojnika čuva taj prilaz i ne dozvoljava Alijansi bilo kakav prolaz - naveo je Ahonen.

Ahonen dodaje da je bezbednosna ravnoteža ruskog poluostrva narušena ulaskom Finske u NATO.

- Cela teritorija po dužini finske granice postaje komad zemlje koji je praktično nemoguće braniti. Snage Severnoatlantskog saveza iz Finske sutra mogu preseći ruski put do Murmanska na više stotina mesta. Potrebno bi bilo blizu milion vojnika da zaštiti put dug oko 700 kilometara. Pritom, NATO ne bi morao da koristi svoje pozamašne snage. Diverzantska taktička grupa u ovoj šumovitoj regiji bila bi sasvim dovoljna da preseče drumsku, zelezničku, komunikacijsku i električnu infrastrukturu Rusije čiji najveći nuklearni potencijali bi bili ozbiljno ugrođeni i logistički odsečeni od ostatka zemlje - napisao je Ahonen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Јовица

19.05.2022 07:47

Пресјеците па ћете видјети шта ће бити, пардон,мислио сам да ли ће бити Финске.

cemu se radujes

19.05.2022 20:58

@Јовица - Veoma si pametan,pa ako dodje do toga nece biti ni nas ni Rusa, ni ostatka sveta.