MOSKVA GUBI I BITKU ZA HARKOV?! Šokantna analiza stanja na frontu, PROBLEMI KREMLJA SU POSTALI JOŠ VEĆI!

Autor:

Svet

14.05.2022

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojska je verovatno odlučila da se u potpunosti povuče sa svojih pozicija oko Harkova zbog ukrajinske kontraofanzive i ograničene dostupnosti pojačanja, ocenjuje Institut za proučavanje rata (ISW) u najnovijoj analizi situacije u Ukrajini.

MOSKVA GUBI I BITKU ZA HARKOV?! Šokantna analiza stanja na frontu, PROBLEMI KREMLJA SU POSTALI JOŠ VEĆI!

Foto: Tanjug/AP

Zelenski i Putin

- Ruske jedinice generalno nisu pokušale da se odupru kontranapadima ukrajinskih snaga u proteklih nekoliko dana, uz nekoliko izuzetaka. Izveštaji zapadnih zvaničnika i video-snimak oficira Donjecke Narodne Republike (DNR) ukazuju na to da je Moskva usredsređena na sprovođenje urednog povlačenja i vraćanje Rusa kući umesto da pokušava da zadrži svoje položaje u blizini grada - navode iz ISW.

Čini se da je Ukrajina tako dobila bitku za Harkov. Ukrajinske snage su sprečile ruske trupe da opkole, a kamoli da zauzmu Harkov, a zatim su ih proterale iz okoline grada, kao što su to uradile i ruskim snagama koje su pokušavale da zauzmu Kijev, navodi se u analizi Instituta.

Ukrajinske snage će verovatno pokušati da poremete barem najzapadnije kopnene linije komunikacije (GLOC) između Belgoroda i ruskih snaga koncentrisanih oko Izjuma.

Teren istočno od trenutnih ukrajinskih pozicija može da pomogne Rusima u odbrani svojih GLOC-ova, jer velike vodene površine kanališu kretanje i stvaraju tačke zagušenja koje bi Ukrajinci morali da probiju.

 

 

Ruske trupe su nastavile sa naporima da napreduju duž čitave periferije isturenog dela Izjum-Donjecka, ali su postigle mali napredak. Ruske snage su pokušale kopnenu ofanzivu iz Izjuma bez uspeha, navode u Institutu i dodaju da, uprkos pretpostavci da će Rusi odustati od pokušaja napredovanja iz Izjuma, ta odluka ili još nije doneta ili se Rusi nisu u potpunosti posvetili tome.

Napadi manjeg obima i neuspešni na južni kraka u blizini grada Donjecka su nastavljeni, ali nisu postigli pravi napredak.

Glavni ruski napor i dalje predstavlja pokušaj opkoljavanja Severodonjecka i Lisičanska sa severa i sa juga. Ruske trupe koje napadaju od Popasne ka severu nisu napravile značajan napredak u poslednja 24 sata.

- Ruske snage koje dolaze sa severa na jug nisu uspele da pređu reku Siverski Donjec i u svojim pokušajima su pretrpele razorne gubitke. Rusi možda neće imati dovoljno dodatne sveže borbene moći da nadoknade te gubitke i nastave ofanzivu dovoljno velikih razmera da završe opkoljenje, iako će verovatno nastaviti da pokušavaju da to urade - navode iz ISW.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Srpska

14.05.2022 13:34

Kakvo je ovo izvjestavanje? Putin se budio sa Republikom a sada pisete protiv njega.

Srbin iz Srbije

14.05.2022 13:45

Bravo Braćo Ukrajinci, goni bandu nazad u Aziju ! SLAVA UKRAJINI !!!

Odgovori 7 13
Moreuz Gibraltar

21.05.2022 10:24

@Srbin iz Srbije - Slažem se za ovaj deo "bravo braćo Ukrajinci". I ja im kažem jedno veliko "Bravo". Međutim, što se Azije tiče... Rusi su od Petra Velikog deo Evrope i evropske civilizacije, i svega onoga što ona predstavlja. Na njihovu veliku žalost, izgleda da su odavno zaboravili tu činjenicu. :-(