PUTINU VEZANE RUKE, PODSETILI GA NA NAJTEŽI PORAZ SSSR! Ima li Kremlj plan za dan posle - ŠTA AKO FINSKA UĐE U NATO?!

Autor:

Svet

14.05.2022

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i zvaničnoj Moskvi ruke su praktično vezane i Kremlj praktično nema na raspolaganju opcije kojima bi značajnije uzdramao Finsku, ukoliko se ta zemlja priključi NATO paktu, smatraju stručnjaci.

PUTINU VEZANE RUKE, PODSETILI GA NA NAJTEŽI PORAZ SSSR! Ima li Kremlj plan za dan posle - ŠTA AKO FINSKA UĐE U NATO?!

Foto: Tanjug/AP

Manevarski prostor Kremlja da negativno utiče na Helsinki nakon što su predsednik i premijerka Finske, Sauli Ninisto i Sana Marin, najavili pristupanje severnoatlanskoj alijansi u najvećoj mogućoj meri je limitiran, ocena je međunarodnih stručnjaka sa Zapada.

Kako prenosi Njuzvik u analizi o narednim potezima predsednika Rusije Vladimira Putina ukoliko Finska uđe u NATO, Kremlj ne može učiniti mnogo toga da takvu odluku spreči, a kasnije ne može ni preduzeti neke radikalnije mere na štetu Helsinkija, uprkos dramatičnim pretnjama koje stižu iz Moskve iz usta najviših državnih funkcionera.

Prema mišljenju Kjera Gilsa, višeg konsultanta londonskog Četam Haosa koji se bavi pitanjima Rusije i Evroazije, osveta Moskve Helsinkiju mogla bi da uključuje ekonomske blokade i ekonomski rat, ali je sama vojna intervencija isklučena.

- Štetne akcije kao što su ekonomske blokade, kao što je elektronski rat preko granice, sve će to u narednom periodu biti pojačano, bez sumnje - konstatovao je on.

Republika

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

 

 

Peter Rutland, profesor ruskih, istočnoevropskih i evroazijskih studija na Univerzitetu Veslijan u Konektikatu saglasan je da su Putinove mogućnosti prilično ograničene.

- Finska je, na primer, već prekinula železničku vezu sa Sankt Peterburgom. Putin bi mogao da prekine snabdevanje Finske gasom, ali gas čini samo pet odsto finske energije i oni ga mogu dobiti alternativno iz Estonije - navodi stručnjak.

Potpukovnik Vilijam Astor, bivši profesor istorije na Vazduhoplovnoj akademiji SAD smatra da Rusi imaju dovoljno nevolja u Ukrajini i da je poslednje što bi im trebalo da se "zaglave u ratu sa Finskom".

- Podsetimo se da je rusko-finski zimski rat 1939-40 bio katastrofa za Sovjetski Savez i Staljina. Rusi imaju dugo sećanje i ne vidim razlog zašto bi želeli da zaglave u ratu sa Finskom - navodi on.

Upravo na poraz Sovjetskog saveza na početku drugog svetskog rata od Finske, zvaničnike u Kremlju podsetio je i Met Kvortrup, profesor političkih nauka na Univerzitetu Koventri.

- Rusija će reći da će učiniti dosta, ali neće koristiti nuklearno oružje, neće započeti rat s obzirom da ne pobeđuju u Ukrajini - navodi on.

Republika

Foto: Tanjug/AP/printscreen

 

 

Mai Kros, profesorka politike na Univerzitetu u Bostonu smatra da je jedino što će Rusije moći da uradi ako Finska pristupi NATO, da pojača propagandu u zemlji i da tvrdi da  NATO zaista predstavlja pretnju ruskoj bezbednosti u svetlu njegovog širenja.

- Postoji mogućnost da će ruska vojska uzvratiti korišćenjem sve brutalnije taktike u Ukrajini kako bi učvrstila neku vrstu teritorijalne pobede, ali to će biti teško održati. Mogućnost da ruska vojska koristi taktičko nuklearno oružje i dalje postoji. a Putin bi mogao da pribegne ovome ako se oseća zaista zabačenim u ćoša - konstatuje ona.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će pristupanje Finske NATO-u „naneti ozbiljnu štetu rusko-finskim odnosima, kao i stabilnosti i bezbednosti u severnoj Evropi - navelo je ministarstvo.

Preti i Putin lično

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

Putin je naveo da se Finska ne suočava sa bezbednosnim pretnjama i da bi potencijalna promena njenog spoljnopolitičkog stava mogla negativno uticati na bilateralne odnose dve zemlje, prenosi Rojters.

Dvojica predsednika su razgovarala telefonom na inicijativu Ninistea, koji je obavestio Putina o nameri Finske da pristupi NATO.

Kada je reč o Ukrajini, Putin je informisao finskog kolegu da su pregovori sa Kijevom praktično obustavljeni i da ukrajinska strana nije zainteresovana za ozbiljan i konstruktivan dijalog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
kirilo pentagramski

15.05.2022 21:41

Gubi na sve strane, vojno i politički. Rusi će tek da izgube u svakom pogledu.