TEŽAK UDARAC ZA PUTINA, SVE ĆE SE DESITI VEĆ DO KRAJA NEDELJE?! Odluka je doneta - MOSKVI VEZANE RUKE!

Autor:

Svet

10.05.2022

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska invazija na Ukrajinu ima kontraefekat od željenog, a najpogubnija činjenica za Putina je neminovna perspektiva da Finska uđe u NATO, piše CNN:

TEŽAK UDARAC ZA PUTINA, SVE ĆE SE DESITI VEĆ DO KRAJA NEDELJE?! Odluka je doneta - MOSKVI VEZANE RUKE!

Foto: Tanjug/AP/printscreen

- Postoje osnovana očekivanja da će Finska, koja se graniči sa Rusijom ove nedelje javno iskazati želju da uđe u NATO. Nakon što komitet za spoljne poslove ove nordijske države sastavi odgovor na vladin bezbednosni izveštaj, vrlo je verovatno da će Finska postati članica Severnoatlantske alijanse - piše u analizi posvećenoj stanju na Istočnom frontu komentator CNN Luk Megii.

Kako se ističe u anazi, ovo bi mogla da bude prekretnica ruske invazije na Ukrajinu, jer postoji velika verovatnoća da će NATO pozvati zemlju da razgovara o pristupanju alijansi. 

Foto: youtube.com

Članice NATO

- Finska već ispunjava većinu kriterijuma i malo je verovatno da bi se bilo koja članica NATO protivila - konstatuje autor.

Inače, ankete javnog mnjenja pokazuju da oko 60 odsto Finaca podržava pristupanje NATO paktu, što je ogroman skok u odnosu na prethodni maksimum od oko 30% prethodnih godina.

- Ako se ovo odigra kako se očekivalo, ova zemlja sa manje od 6 miliona ljudi će ponovo iscrtati evropsku bezbednosnu mapu na način koji je ranije bio nezamisliv i koji će imati ogromne posledice po Rusiju - navodi autor CNN.

NATO na korak do Rusije

Podsetimo, pre nego što je počela ruska invazija na Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin rekao da veruje da se NATO previše približio Rusiji i da treba da se vrati na granice iz 1990-ih.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg, Lavrov i Putin

Rusija trenutno deli oko 755 milja kopnene granice sa pet članica NATO, a pristupanje Finske bi značilo da bi nacija sa kojom Rusija deli granicu od 800 milja postala formalno vojno povezana sa Sjedinjenim Državama.

Finska je plus za alijansu 

- Ne samo da bi ovo bila loša vest za Kremlj, već bi ulazak Finske bio veliki dobitak za NATO. Uprkos relativno malom broju stanovnika, Finska je ozbiljna vojna sila koja je decenijama nezvanično povezana sa Zapadom. Njena vojska decenijama koristi opremu kupljenu od Sjedinjenih Država, što znači da bi se lako mogla pridružiti misijama NATO-a ako to odluči - konstatuje autor CNN.

Ulazak u NATO je jedino razumno rešenje

On podseća i na nedavne ocene bivšeg premija Finske koji je konstatovao da je ulazak u NATO razumno rešenje.

- Finska bezbednost je uvek bila zasnovana na dva koncepta: prvo geografiju i istoriju, drugo idealizam i realizam. U idealnom svetu želimo da sarađujemo sa Rusijom. Znamo iz istorije da je najveća realna pretnja našoj nacionalnoj bezbednosti Rusija. Vremenom, realnost u kojoj je Rusija spremna da stvori veći haos u našem regionu postao je još jasniji, pa ulazak u NATO postaje realna opcija - rekao je on.

Foto: youtube.com

Aleksandar Stub, bivši premijer Finske

Istorijski gledano, Finska je upravljala ovim konkurentnim realnostima istovremeno udovoljavajući ruskim bezbednosnim brigama, koliko god one bile iracionalne, istovremeno održavajući visoke troškove odbrane i stalnu vojsku koja je kompatibilna sa zapadnim saveznicima.

- Uvek je bila luda ideja da bi neka zapadna zemlja izvršila invaziju na Rusiju, ali mi smo pokušali da minimiziramo te zabrinutosti podsticanjem trgovine i saradnjom u drugim oblastima - rekao je Čarli Salonijus-Pasternak, vodeći istraživač globalne bezbednosti na Finskom institutu za međunarodne poslove.

Oklopna vozila i tenkovi švedske vojske učestvuju u vojnoj vežbi pod nazivom „Hladni odgovor 2022“, koja okuplja oko 30.000 vojnika iz zemalja članica NATO-a, kao i Finske i Švedske, usred ruske invazije na Ukrajinu.

- Zadana ideologija Finske je bila preživljavanje. U proteklih 100 godina postali smo jaka, suverena zemlja sa visokim životnim standardima. Morali smo da žrtvujemo zemlju da bismo održali mir - rekao je Salonijus-Pasternak. 

Veliki udarac za Putina

Nema sumnje da bi ulazak Finske u NATO bio veliki udarac za Putina. Ne samo da bi to značilo tih dodatnih 800 milja zajedničke granice sa alijansom, već bi simbolično otišlo dalje u ujedinjenju antiputinske koalicije koja je nastala zbog invazije na Ukrajinu. Zemlje koje su nekada bile neutralne sada obezbeđuju finansiranje i oružje Ukrajini, a Putin je međunarodni neprijatelj sa sve manje saveznika iz dana u dan.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

To bi takođe proširilo uticaj NATO-a na severnu Evropu sve do Arktika, oblasti koja postaje sve važnija geopolitički zbog svojih prirodnih resursa, strateškog položaja i brojnih teritorijalnih pretenzija, uključujući Rusiju, Finsku i SAD.

Švedska ima pretenzije na NATO članstvo

Švedska, koja je sused Finske na zapadu, takođe razmišlja o pridruživanju alijansi, a pristupanje Finske bi to učinilo još verovatnijim, jer su dve zemlje bile na sličnom putu od početka ukrajinske krize.

Ruska propaganda protiv Finske 

Naravno, postoji zabrinutost oko toga kako bi Rusija mogla reagovati na Finsku koja je izrazila želju da se pridruži NATO-u.
Marti Kari, koji je ranije služio kao pomoćnik načelnika finske obaveštajne službe, rekao je za CNN da Rusija već počinje kampanju dezinformacija protiv Finske

- Glavna tema je da je Finska nacistička zemlja, jer smo se borili protiv Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu zajedno sa nacističkom Nemačkom - rekao je on.

On predviđa da bi Rusija mogla da naruši vazdušni prostor Finske i poremeti njene aktivnosti na moru, uključujući brodarstvo, kao i da pojača svoje obaveštajne operacije protiv zemlje.

Hakon Lunde Saki, vanredni profesor na Norveškom fakultetu odbrane, smatra da bi svaki korak ka članstvu Finske u NATO-u „verovatno rezultirao nagomilavanjem ruske vojske duž nove granice NATO-a sa Rusijom, što samo po sebi ne bi bilo od koristi za finske ili evropska bezbednost“.

On, međutim, veruje da bi koristi daleko nadmašile „moguće negativne posledice nešto većeg ruskog vojnog otiska duž granice sa Finskom“.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Курсула

10.05.2022 19:22

Неће бити никакве разлике. Није то ништа ново. Финска и Шведска су и до сада биле неформалне чланице НАТО алијансе. Сада ће само формализовати фактичко стање. И биће прве на удару кад их "Коњ који се рукује са ваздухом" упути на Русију.

Odgovori 40 14
Go

10.05.2022 23:24

@Курсула - Taman Finska da povrati karelija

faraon

20.05.2022 06:13

@Курсула - "Konj koji se rukuje sa vazduhom" nije indijanac,kako bi se u prvi mah pomislilo, On predstavlja demokratiju koja je, indijance brutalno demokratski,uništila i strpala u rezervate.Tako se i danas ponašaju u celom svetu

DraganH

10.05.2022 22:31

Sada ce NATO moći da se umeša direktno. U slučaju Ukrajine mogu samo da šalju oružje