ZBOG OVOG POTEZA PUTIN ĆE POLUDETI: Finci se odlučili na neverovatan korak - određen datum, sve dogovoreno

Autor:

Svet

02.05.2022

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pozivajući se na anonimne vladine izvore, lokalni finski list je izvestio da će Finska poslati zvanični zahtev za članstvo u NATO.

ZBOG OVOG POTEZA PUTIN ĆE POLUDETI: Finci se odlučili na neverovatan korak - određen datum, sve dogovoreno

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin raskrinkao Zapad

Finska je odlučila da će zahtev za članstvo u NATO podneti 12. maja, pišu lokalni mediji. Predsednik će saopštiti ovu vest danas u 15 časova (14 časova po finskom vremenu).

Pozivajući se na anonimne vladine izvore, finski list Iltalehti izveštava, da će odluka o pridruživanju doći u dva koraka tog dana, pri čemu bi finski predsednik Sauli Niniste prvo objavio svoje odobrenje da se nordijski sused Rusije pridruži zapadnom odbrambenom savezu, a zatim bi parlamentarne grupe dale saglasnost za prijavu.

Odluka Finske da podnese zahtev za članstvo u NATO-u će se odvijati u dve faze u četvrtak, 12. maja. Prvo, u duhu ustava, predsednik će govoriti da je za ulazak u NATO. Nakon toga, u duhu parlamentarizma, parlamentarne stranke podržaće stav predsednika. Kako prenosi Iltalehti, premijerka Sana Marin odobrila je da se odluka za ulazak u NATO-a donese u četvrtak, 12. maja.

Tada će se o članstvu u NATO izjasniti svi glavni državni organi, odnosno predsednik, premijer i većina parlamentarnih partija. Odluku će potvrditi Ministarski komitet za spoljnu i bezbednosnu politiku TP-Utva, koju čine predsednik i ključni ministri.

Nakon toga, odluka državnog vrha o podnošenju zahteva za članstvo u NATO dostavlja se Skupštini ili kao dopuna izveštaja ili kao saopštenje. U Ministarstvu spoljnih poslova je već napisan tekst koji će TP-Utva odobriti i saopštiti Skupštini, piše list.

Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na ivicu podnošenja zahteva za članstvo u NATO-u i napuštanja decenijama postojanog verovanja da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane. Prema finskom ustavu, predsednik vodi spoljnu i bezbednosnu politiku Finske u saradnji sa vladom.

Rusija, sa kojom Finska deli granicu od 1.300 km i istoriju sukoba pre 1945. godine, upozorila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj enklavi na baltičkoj obali, Kalinjingrad, ako Finska i Švedska odluče da se pridruže NATO alijansi, preneo je Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Milorad veternik

02.05.2022 11:46

Ne treba da ostane ni F od finske sravni ih putine dosta je bilo ali molim te prvo bretaniju

Djoka

02.05.2022 14:28

Ma i Berlin ispravi grešku iz 1945