ZAEV PADA U SKOPLJU I PODNOSI OSTAVKU? Opoziciona VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 14 opština!

Autor:

Svet

31.10.2021

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Severnoj Makedoniji birači su danas izašli na drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnika u opštinama gde odluka nije pala pre dve sedmice.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Zoran Zaev

Prema prvim informacijama do kojih je došao Kurir.mk, nezavisni kandidat za grad Skoplje Danela Arsovska koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE vodi sa 59,29 posto.

Aktuelni gradonačelnik i kandidat vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije Petre Šilegov ima 37,42 posto glasova, prema podacima objavljenim na sajtu Državne izborne komisije.

Od 10,36 odsto obrađenih biračkih mesta, Arsovska ima 11.721, a Šilegov 7.406 glasova, prenosi Plus info.

Potpredsednik VMRO-DPMNE Vlado Misajlovskije u saopštenju za Telma TV zahvalio svim građanima Makedonije za odgovornost koju su im dali u naredne četiri godine.

On je rekao da je njegova stranka proglasila pobedu u 14 opština, među kojima je i Ohrid, prenosi Kurir.mk.

U ovom trenutku kandidati VMRO-DPMNE vode u još nekoliko opština: Bitolj, Đevdelija, Resen, Demir Hisar, Kratovo, Rankovce, Radoviš, Vasilevo, Pehcevo, Demir Kapija i u Makedonskoj Kamenici.

Misajlovski kaže i da ubedljivo vode i u gradu Skoplju.

- Ovo je ubedljiva pobeda VMRO-DPMNE i naroda Republike Makedonije - rekao je on, prenosi Telegraf.rs.

Izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora do 18.30 je 48,88 odsto, a glasalo je ukupno 555.943 birača.

Na ovim izborima prema podacima Državne izborne komisije (DIK) pravo glasa ima 1.353.990 birača. Gradonačelnici i članovi opštinskih veća biraju se u 80 opština, kao i u gradu Skoplju.

Predsednik Vlade i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev uoči drugog odlučujećeg kruga izbora najavio je da bi, ukoliko izgubi u Skoplju, mogao da podnese ostavku na premijersku funkciju. No, kako je ocenio, to ne bi automatski značilo i "povlačenje" raspisivanja novih parlamentarnih izbora, budući da bi, kako je precizirao, na njegovo mesto mogao da dođe neki drugi predstavnik iz redova SDSM-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading