RUSI NE PRIHVATAJU ŠMITA: Imenovanje novog visokog predstavnika u BiH NIJE LEGITIMNO!

Autor:

Svet

13.08.2021

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasada Ruske Federacije u BiH izdala je diplomatsku notu u kojoj navodi kako ne prihvata Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH.

Republika

Foto: printskrin

Kristijan Šmit

U noti je navedeno da Savet bezbednosti UN nije formalno pristao na Šmitovu kandidaturu i da ga zbog toga Ruska Federacija ne smatra legitimnim visokim predstavnikom, prenose federalni mediji.

Valentin Incko, koji je ranije podneo ostavku na funkciju visokog predstavnika, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca", prenosi Glas Srpske.


Narodna skupština Republike Srpske je 30. jula na posebnoj sednici jednoglasno, po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika.

Na Inckovo mesto 2. avgusta došao je Nemac Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne prihvata za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savet bezbjednosti UN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading