Bosna i Hercegovina do kraja novembra donosi odluku o "Mini Šengenu"

Autor: Tanjug, Republika

Svet

28.09.2020

21:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Vukosavlju da bi BiH, pre kraja godine, odnosno pre početka samita u Sofiji, koji je planiran za kraj novembra, mogla da potvrdi svoje prisustvo u inicijativi "Mini Šengen".

RepublikaFoto: wikimedia.org/Julian Nitzsche
Sarajevo

Tegeltija je, obraćajući se novinarima, rekao da je "Mini Šengen" pitanje spoljne politike BiH, koju vodi Predsedništvo BiH.

- Kao što znate srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio je na prethodnoj sednici da Predsedništvo donese odluku o pristupanju BiH tom regionalnom programu, a druga dva člana nisu bila spremna da to izglasaju, ali su tražili da Savet ministara pripremi viđenje šta je dobro za BiH kod tog pristupanja - naveo je Tegeltija.

On je dodao da promena stava oko "malog Šengena" koja dolazi iz Sarajeva i "od svih onih političara koji su u jednom trenutku bili protiv ovog regionalnog koncepta", znači da bi BiH pre kraja godine, odnosno pre samita u Sofiji, mogla da potvrdi svoje prisustvo u ovoj regionalnoj saradnji.

Telgetija je naglasio da će se inicijativom "Mini Šengen" regulisati kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga između pojedinih zemalja, kao i da će sve što bude potrebno biti regulisano kroz međusobne sporazume.

- To neće biti nikakvi zakoni koje ćemo mi morati da donosimo, već će se to rešiti odnosima između svih zemalja koje pristupe Šengenu - poručio je Tegeltija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading