NOVAK PRED KRSNU SLAVU POSTAJE BESMRTAN: Đoković ruši još jedan rekord

Autor:

Sport

05.09.2023

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nole na US openu igra za rekordan 24. grend slem, ali i za još jedno pomeranje granica u istoriji tenisa baš uoči Aranđelovdana.

NOVAK PRED KRSNU SLAVU POSTAJE BESMRTAN: Đoković ruši još jedan rekord

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković sastaće se večeras sa Tejlorom Fricom u četvrtfinalu US opena u kojem će pokušati da pobedom dođe na dva koraka do rekordnog 24. grend slema kojim bi se izjednačio sa legendarnom Margaret Kort. Međutim, titula nije jedino što Noleta zanima u Njujorku.

Čim je upisao prvu pobedu na poslednjem grend slemu u sezoni srpski as je pretekao Karlosa Alkaraza na "uživo" ATP listi a što će biti ozvaničeno po završetku US opena u ponedeljak. Tada će Novak započeti rekordnu 390. nedelju na tronu muškog tenisa, a u zavisnosti šta Španac i on urade u Njujorku zavisi i to do kada će se Đoković zadržati na vrhu, barem u ovom mandatu. Naime, Srbin prošle godine nije igrao na turniru zbog zabrane ulasla u SAD jer nije vakcinisan protiv korone, pa ne brani ništa, dok je Alkaraz 2022. osvojio titulu i brani svim 2.000 bodova.

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković i Karlos Alkaraz

To znači da ako Novak osvoji trofej ide 2.000 bodova u plus, a Španac čak i da bude igrao finale izgubiće 800 bodova. Odnosno, Đoković bi trebalo da napravi toliko veliku zalihu bodova da bi na prestolu trebalo da se zadrži veoma dugo. I tu dolazimo do onog glavnog. Ako Đoković ostane na tronu u kontinuitetu, jubilarnu 400. nedelju na vrhu ATP liste obeležiće 20. novembra, odnosno dan pred njegovu krsnu slavu Svetog Arhangela Mihaila. Naime, Đokovići slave Aranđelovdan, pa nema sumnje da bi "okrugao" rekord bio lep poklon.

A šta je potrebno da Novak baš 20. novembra bude i dalje prvi na tronu muškog tenisa? Za početak, da na US openu bude bolji od Alkaraza. To bi mu dalo lufta da ne pokušava da brani titule u Tel Avivu i Astani, ukupno 750 bodova. Zatim, Đoković na mastersu u Parizu brani finale i 600 bodova. U tom periodu Alkaraz ima daleko manje bodova da brani jer mu je finiš prošle sezone bio katastrofalan, a onda se i povredio.

 

 

Zato Španac nije ni igrao na Završnom mastersu u Torinu, dok je Nole bio neprikosnoven i osvojio je pehar sa svih 1.500 osvojenih bodova. A upravo će se taj turnir ove godine završiti 19. novembra i posle njega će se napraviti ta ATP lista na kojoj bi Đoković i dalje mogao da bude prvi i da započne rekordnu 400. nedelju na tronu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading