BIVŠI DEČKO SABALENKE BOLOVAO JE OD OVE BOLESTI?! Nije JEDINI koji je sebi ODUZEO život! Evo koji su SPORTISTI izvršili SAMOUBISTVO na taj NAČIN!

Autor:

Sport

26.03.2024

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oglasio se i američki naučnik povodom tih slučajeva.

BIVŠI DEČKO SABALENKE BOLOVAO JE OD OVE BOLESTI?! Nije JEDINI koji je sebi ODUZEO život! Evo koji su SPORTISTI izvršili SAMOUBISTVO na taj NAČIN!

Foto: www.profimedia.rs

Nedavna tragedija koja je pogodila sportski svet, smrt bivšeg dečka teniserke Arine Sabalenke, Konstantina Kolcova, i nekadašnjeg šampiona NHL-a, Krisa Sajmona, ostavila je javnost u šoku. Obojica su izvršila samoubistvo na sličan način, što je izazvalo brojne spekulacije i teorije o razlozima njihovih tragičnih odluka.

Nakon smrti slavnog hokejaša, njegova bivša supruga Julija Mihajlova izrazilaje sumnju u zvaničnu verziju po kojoj je Konstantin Kolcov sam sebi oduzeo život, dok u policijskim izveštajima i dalje stoji da je to učinio. Slično, i Sajmonova smrt izazvala je sumnje i teorije među ljubiteljima sporta, posebno zbog sličnosti sa ovim slučajem.

Jedna od teorija koja se istakla odnosi se na mogućnost da su obojica bolovali od hronične traumatske encefalopatije, poznate kao "CTE". Ova bolest, čije je prisustvo kod hokejaša posebno zabrinjavajuće, izaziva promene u ponašanju i mentalnom zdravlju, a često je povezana sa dugotrajnim posledicama povreda glave tokom sportskih aktivnosti.

Republika

Foto: printscreen twitter

 

Dr Kris Novinski, američki naučnik, ukazao je na važnost istraživanja efekata koje povrede glave mogu imati na mozak sportista, posebno hokejaša.

- Tužno je videti kako odbijanje istine usporava proces pomaganju bivšim igračima i sprečavanje pojave ove bolesti kod aktuelnih igrača. Niko ne sumnja da li boks izaziva CTE, a NHL je jedina liga u hokeju na ledu koja dopušta svojim igračima da budu bokseri na ledu - rekao je Novinski.

Kolcov i Sajmon tek su poslednji u nizu hokejaša koji su odlučili da na ovaj način okončaju život, pošto su samoubistvo izvršile i nekadašnej zvezde ovog sporta, Vejd Belak, Derik Bogard, Rik Ripijen…

Kod svakog od njih bili su prisutni isti problemi – duga borba sa depresijom i ekstremna promena ponašanja. Ostaje da se vidi tokom rešavanja slučaja, da li je Kolcov bolovao od ove bolesti?

Tragični događaji vezani za Konstantina Kolcova i Krisa Sajmona otvorili su važnu temu o mentalnom zdravlju sportista, posebno onih koji se bave sportovima poput hokeja i istakli potrebu za daljim istraživanjima i preventivnim merama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading