NIŠTA OD OSME TITULE NA VIMBLDONU: Alkaraz savladao Đokovića posle TRILERA u Londonu!

Autor:

Sport

16.07.2023

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Druga grend slem titula za Španca.

NIŠTA OD OSME TITULE NA VIMBLDONU: Alkaraz savladao Đokovića posle TRILERA u Londonu!

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je titulu na ovogodišnjem Vimbldonu, pošto je u velikom finalu savladao Novaka Đokovića sa 3:2, po setovima 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4.

Na taj način je Novak ostao bez prilike da osvoji sva četiri grend slema u godini, kao i da izjednači rekord Rodžera Federera, koji je do sada osam puta osvajao Vimbldon.

Bolje je naš as ušao u meč, odmah je napravio brejk, zatim još jedan, pa je sa 6:1 osvojio prvi set.

U drugom delu igre smo videli veću borbu, razmenu brejkova na startu, a do kraja nije bilo oduzimanja servisa, pa je odlučio taj-brejk, nešto u čemu je Đoković najbolji. Imao je Nole set loptu, promašio je lak bekhend, i omogućio rivalu da stigne do izjednačenja.

To je očigledno dodatno pomoglo Alkarazu, koji je od tog trenutka zagospodario terenom, pa je sa 6:1 stigao do prendnosti, u setu u kom smo videli maratonski gem koji je trajao 26 minuta.

Iako je delovalo da je Nole u ambisu, uspeo je Đoković da se vrati, odigra vrhunski set i da odvede meč u peti, odlučujući.

A tamo... Novak je vodio 1:0, imao brejk loptu, zicer na mreži, koji je promašio, i od tada je sve krenulo nizbrdo. Napravio je Alkaraz brejk u sledećem gemu, koji je uspeo da sačuva do kraja, i stigne do druge najveće titule u karijeri.

Najbitniji duel godine mogli ste da pratite u live blogu na našem portalu.

LIVE BLOG

Novak Đoković - Karlos Alkaraz

2:3 (6:1, 6:7, 1:6, 6:3, 4:6)

TOK MEČA:

Tok petog seta:

4:6 - Kraj, Karlos Alkaraz je šampion Vimbldona!

4:5 - Prvi put se Novak izvukao, ali ga i dalje gem deli od poraza. Alkaraz će servirati za trofej.

3:5 - Osvojio je Đoković prvi poen, ali je onda nekontrolisano izbacio dve lopte u aut, a gem je Alkaraz zaključio asom na drugi servis.

3:4 - Uspeo je Đoković da se izvuče, iako je Alkaraz pogodio neke sjajne vinere. Nije dozovolio rivalu da napravi ključni brejk, ali ga sada čeka teži deo posla.

2:4 - Još dva gema dele Španca od pobede. Imao je Novak veliku šansu, ali nije iskoristio, dva laka forhenda je izbacio u aut, pa je prvi teniser sveta sve bliži pobedi.

2:3 - Bitan gem za Novaka, uspeo je Đoković da se održi, ali i dalje ga čeka težak posao, a to je da napravi brejk.

1:3 - Jedan od lakših gemova u meču, nije Alkaraz izgubio ni poen, ide mladi Karlos ka tituli na Vimbldonu.

1:2 - Brejk Alkaraza! Ako izgubi, Novak će sanjati poen na mreži. Španac igrao kao u transu, stigao je i do brejka prednosti.

1:1 - Kakvu šansu je propustio Novak u ovom gemu. Imao je brejk šansu, zicer na mreži, ali nije uspeo da je realizuje, pa je Alkaraz uspeo da stigne do izjednačenja.

1:0 - Kakav gem na početku petog seta. Imao je mladi Španac brejk šansu, uspeo je Novak da je izvuče sjajnim servisom, a zatim stigne do prednosti.

Tok četvrtog seta:

6:3 - Novak stiže do 2:2 u setovima!

5:3 - Verovatno i najlakši gem za Đokovića u ovom meču. Nekoliko sjajnih udaraca, bez izgubljenog poena je Srbin stigao na gem do četvrtog seta.

4:3 - Lakši gem za Španca, koji smanjuje zaostatak. Ipak, Novaka dva servis gema dele od petog seta.

4:2 - Uspeo je Novak da potvrdi brejk. Borba za svaki poen na Centralnom terenu, čini se da Đoković polako ulazi u udarac.

3:2 - Brejk Đokovića! Konačno Novak oduzima servis rivalu, nestvaran gem, uspeo je Nole da iskoristi treću brejk priliku i stigne do velike prednosti. Nadamo se da su svi problemi iza njega.

2:2 - Bori se Novak za svaki poen, pokušava da se vrati u meč, i za sada se drži. Ponovo se igralo na razliku, ali ovaj put Španac nije imao priliku za brejk. Možda je sada šansa da Nole konačno oduzme servis rivalu.

1:2 - Imao je Novak veliku priliku u ovom gemu. Tri izjednačenja, ali nedostaje agresivnosti našem teniseru, Alkaraz to koristi, pa napadačkim tenisom stiže do novog vođstva.

1:1 - Konačno gem za Novaka. Alkaraz je imao dve vezane brejk lopte, kako stoje stvari verovatno i meč lopte, ali Đoković vezuje četiri poena i stiže do poravnanja.

0:1 - Imao je Đoković 0:30, ali nije uspeo da stigne do brejk lopte. Deluje da je Novak ostao bez energije.

Otišao je Novak na pauzu za toalet, nadamo se da će se vratiti na teren u dosta boljem stanju.

Tok trećeg seta:

1:6 - Alkaraz je stigao do prednosti od 2:1! Strašan gem Španca, Nole se predao, pa je Karlos došao na gem do pobede.

1:5 - Deluje da nema spasa u trećem setu. Imao je Novak sve u svojim rukama, set loptu za prednost od 2:0, ali se u jednom trenutku ugasio.

1:4 - Neverovatan gem, verovatno najduži u Novakovoj karijeri. Videli smo čak 34 poena, Nole je spasio šest brejk lopti, ali nije uspeo i sedmu, pa Alkaraz stiže do duplog brejka, posle 26 minuta. Đoković u sve većem ambisu.

1:3 - Neverovatno šta je Novak ispustio. Imao je Đoković dve vezane brejk lopte, obe na drugi servis rivala, ali je svojim greškama Alkarazu poklonio gem.

1:2 - Konačno gem za Novaka, iako je i sada bilo problema, pošto je Alkaraz imao 15:30. Možda je šansa da se vrati brejk.

0:2 - Nole je na dnu ambisa, jedva stiže do poena trenutno. Karlos deluje nezadrživo trenutno.

0:1 - Alkaraz pravi brejk na startu trećeg seta! Novak je u ozbiljnim problemima, servis ne funckioniše, bekhend još manje, dok se Španac razigrao.

Tok drugog seta:

6:7 - Šok u Londonu, Alkaraz je osvojio taj-brejk i izjednačio na 1:1! Imao je Novak 3:0, zatim i 6:5, ali je sa dve greške poklonio rivalu set loptu. Usledio je sjajan ritern Alkaraza, kojim je stigao do 1:1, krećemo od nule.

6:6 - Nije ni Nole dozvolio brejk, pobednika drugog seta će odlučiti taj-brejk.

5:6 - Nije popustio Španac u vrlo bitnom gemu, ponovo je pritisak na Đokoviću.

5:5 - Kakav gem, Nole izjednačio na 5:5! Pretio je Alkaraz, bio i blizu set lopte, ali je čelendž spasio našeg asa. U nastavku nekoliko teških razmena, a nestvarnim poenom Novak stiže do izjednačenja.

4:5 - Osvojio je drugi teniser sveta prvi poen u ovom gemu, ali više od toga nije mogao. Zabrinuo je Đoković svoje navijače, nezgodno je pao tokom jednog poena, ali se čini da nema nikakvih problema. Alkaraz na gem do izjednačenja, ali će Nole servirati.

4:4 - Bitan gem za Novaka. Rasplamsala se borba, a Nole je nekim sjajnim udarcima sebi omogućio da stigne do novog poravnanja u ovom setu.

3:4 - Verovatno i najlakši gem u meču. Alkaraz je odigrao besprekorno, nekoliko vinera, za kraj gema i as, Španac bliži osvajanju drugog seta.

3:3 - Izvukao se Nole u ovom gemu, očigledno je da mu je na ovoj strani terena teže da čuva servis. Imao je Španac 0:30, ali četiri vezana poena za Noleta, koji je stigao do 3:3.

2:3 - Provukao se prvi nosilac u ovom gemu. Pritiskao je Nole, stigao je i do izjednačenja, ali je popustio u finišu, pa Španac ima novu prednost.

2:2 - Kakav ludi gem, Novak se totalno vratio. Ponovo se Nole mučio sa servisom, imao je Alkaraz i brejk loptu, ali se Đoković izvukao, posle poena koji je trajao 29 udaraca. 

1:2 - Đoković pravi ribrejk! Kakav gem, sjajno igra Novak u polju, do sada se muči samo sa servisom. Iskoristio je šansu i odmah se vratio u drugi set.

0:2 - Brejk Alkaraza! Užasan servis gem za Novaka, nije mogao nikako da ubaci prvi servis, mučio se i sa vetrom, a i Karlos je nekoliko puta imao pomoć mreže. Neočekivan početak drugog seta.

0:1 - Bolji otpor Španca na startu drugog seta. Nekoliko dobrih Karlosovih servisa, pa Alkaraz prvi put stiže do prednosti na ovom meču.

Tok prvog seta:

6:1 - Kraj prvog seta, Đoković ga je u svoju korist rešio sa nestvarnih 6:1.

5:1 - Upisao se i Španac na semafor. Imao je Nole 30:30, ali je Karlos odigrao dva sjajna poena i konačno stigao do prvog gema. Sledi Novakov servis za vođstvo u setovima.

5:0 - Kako igra Nole, pleše po terenu. Novi izvrstan gem, završen drajv volejem na mreži, Srbin na gem od prvog seta.

4:0 - Brejk Đokovića! Nole ima sada dva brejka prednosti. Sjajno je naš as riternirao, stigao do dve brejk lopte, ali ih je odličnim servisima spasio. Ipak, nova dva odlična poena srpskog tenisera, koji stiže do velikih 4:0.

3:0 - Kakav gem smo videli, Novak je potvrdio brejk. Imao je Alkaraz 15:30, pretio je, Đoković se mučio sa vetrom, a onda smo videli dve "lude" razmene, koje su pripale našem asu. Nakon toga i as, ima Nole 3:0 na startu meča.

2:0 - Brejk Đokovića! Stigao je Nole do tri brejk lopte, Alkaraz je uspeo da spase dve, ali sjajnim riternom Đoković oduzima servis rivalu. Srbin odmah stiže do prednosti u prvom setu.

1:0 - Drama na samom startu. Malo je sporije Nole ušao u meč, a slabim bekhendom je omogućio Alkarazu priliku za brejk. Ipak, izvukao ju je sjajnim servisom. Videli smo borbu i u nastavku, ali nakon skoro sedam minuta, Novak stiže do prednosti.

Počeo je duel na Centralnom terenu!

15:00 - Teniseri su izašli na teren, za desetak minuta će početi susret na Centralnom terenu.

14:30 - Srbi su danas odigrali već dva finala na Vimbldonu, a u oba su naši teniseri stigli do pehara. Prvo je Lana Vujović slavila u konkurenciji igračica do 14 godina, a zatim je i Nenad Zimonjić, u paru sa Rene Stabs, došao do nove titule.

13.55 - Šokantna objava Vimbldona neposredno pred finale - Novak Đoković ostaje bez titule? Biće tako ako slušamo IBM! Više informacija OVDE.

13:45 - Malo više od sat vremena je ostalo do izlaska igrača na teren. U Londonu trenutno nema kiše, pa će meč verovatno biti započet bez navučenog krova.

UVOD

Naš as je do finala stigao pobedama od 3:0 u prva tri kola, kada su redom "padali" Pedro Kaćin, Džordan Tompson, odnosno Sten Vavrinka. U nastavku turnira je bilo nešto više problema, savladan je Hubert Hurkač sa 3:1, u meču koji je trajao dva dana, istim rezultatom je Nole bio bolji od Andreja Rubljova, dok je u polufinalu, sa 3:0, Đoković deklasirao Janika Sinera.

Sa druge strane, što se tiče Karlosa Alkaraza, on je na startu turnira savladao dva Francuza, Žeremija Šardija, a zatim Aleksandra Milera, obojicu u tri seta. Možda i najviše problema je imao u trećem kolu, kada je sa 3:1 pobedio neugodnog Nikolasa Đarija, u osmini finala je izbacio Matea Beretinija, nekadašnjeg finalistu, da bi zatim, lakše nego što se očekivalo, pobedio i Holgera Runea i Danila Medvedeva, obojicu u tri seta, i sebi izborio mesto u finalu Vimbldona po prvi put.

Ali, sada ga čeka nikad teži zadatak. Sa druge strane mreže je Novak, koji ima 34 uzastopne pobede na ovom turniru, a takođe igra i za nastavak sna o kalendarskom grend slemu, s obzirom da je Srbin već osvojio Australijan open i Rolan Garos ove sezone.

Podsetimo, ulog u ovom meču je i prvo mesto na ATP listi, pošto će pobednik biti na čelu karavana od sledečeg ponedeljka.

Kladionica Meridian vam poklanja 4.000 RSD BONUSA - pogledaj kompletnu ponudu za Vimbldon na sajtu meridianbet.rs i SASTAVI ŠAMPIONSKI TIKET!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (3)

Loading
Mika

16.07.2023 18:34

Kakve su to patike kada stalno proklizavaju?

Dr Milanče Mitovski

16.07.2023 21:40

Новак данас је имао лош дан, изгуби од Алкараза, но честитам и друго место на Вимблдону. Овај дан је прошао, Нолета чекају нови дани и нове победе. Желим му срећу и добро здравље и пехар на US Open турниру, а ту су и рекорди. Досадашњим успесима заслужио је песму коју му посвећујем и желим му више успеха у наредним турнирима. НОЛЕ НИЈЕ СМАК СВЕТА! Побеже пехар гранд слема У Лондону, лепој арени, Залепи се као лалема, Тенисеру надарени. Сваки тениски меч, Сјајна Новакова игра. Обећану своју реч Оствари као чигра. Гем за гемом сви падају Редом: Качин, Томпсон, Хуркач, Затим: Руне, Рубљов, Синер И пораз од Алкараза, на крају. Красни жељени пехар Није у Нолетовим рукама, Подигнуо га Алкараз за мерак, Са предходним мукама. Заборав стиже за часак, Време има за славље у нама Непрестано даје зрачак, Наде, да ће се рекордима Још украсити наш Новак. Жеља је, Новак даље, Увек само тако, даље, Краси спортске рубрике, Новак обећа то Јелени, Честитке публике И победе као мелеми, Хоћемо да се радујемо, На тениским турнирима И са тенисом да другујемо. Са спортским манирима, Правећи од игре сторију, Од твоје сјајне каријере, Напиши своју историју, Без сваке баријере!

Memo

16.07.2023 21:59

Meni čudan meč a i rezultat.