ĐOKOVIĆ MAGIČAN KAO DŽORDAN, DŽEJMS I BEKAM - Novak stigao do 23. grend slema, broja koji su mnogi proslavili

Autor:

Sport

14.06.2023

23:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đoković na Rolan Garosu osvojio rekordan 23. grend slem, a noseći broj 23, zvezde dosegli Džordan, Džejms, Bekam i Materaci. Felps osvojio 23 zlata na OI, a Bolt 23 medalje u karijeri.

ĐOKOVIĆ MAGIČAN KAO DŽORDAN, DŽEJMS I BEKAM - Novak stigao do 23. grend slema, broja koji su mnogi proslavili

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Brojeve devet i 10 fudbaleri smatraju srećnim, verovatno zato što su namenjeni vrhunskim napadačima. Međutim, jedan drugi broj je obeležio istoriju više sportova, a sada ga je obukao i Novak Đoković. Možda nije slučajno što je Noletu rekordan grend slem bio baš 23, a na tom broju stala je Serena Vilijams.

Foto: Tanjug/AP

ZA ISTORIJU Novak sa peharom 23. grend slema u Parizu

Ako se pogleda sport, neki od najvećih sportista u istoriji nosili su broj 23. Svakako najpoznatiji je Majkl Džordan, prema mnogim mišljenjima, najbolji košarkaš u istoriji, koji je s Čikagom osvojio šest šampionskih prstenova. Isti broj na leđima nosio je i njegov nezvanični naslednik Lebron Džejms u Klivlendu, a onda ga je u Majamiju 2010. zamenio za šesticu upravo iz poštovanja prema Letećem Majku. U LA Lejkersima je vratio 23, a onda opet obukao šest 2021.

Foto: www.profimedia.rs

NAJPOZNATIJI BROJ 23 Majkl Džordan

Broj 23 na leđima je nosio i Dejvid Bekam, kada je bio deo Realovih "galaktikosa", a pre toga je u Mančester junajtedu nosio sedmicu i izgradio planetarno poznato ime. Broj 23 veći deo karijere nosio je i Marko Materaci, stameni italijanski defanzivac. Materaci je osvojio pet titula u Seriji A s Interom. Prvak sveta postao je 2006. sa Italijom, a da on nije iznervirao Francuza Zinedina Zidana, pa ga je ovaj udario glavom u grudi i dobio crveni karton, možda bi planeta tada dobila drugog prvaka.

Foto: Tanjug/AP

NEKAD NOSIO 23 Lebron Džejms

Broj 23 u sportu nije značajan samo zbog oznake na dresu. Tako je najbolji plivač svih vremena Majkl Felps osvojio 23 zlata na Olimpijskim igrama, dok je Jusein Bolt, najbrži čovek na svetu, osvojio 23 zlatne medalje na svim takmičenjima. S druge strane, Novaku je broj 23 došao po logičnom sledu, kao što će, nadamo se, doći 24. grend slem već na Vimbldon, a onda i svi naredni grend slemovi.

Foto: www.profimedia.rs

Dejvid Bekam

Broj 23 nije nasumičan izbor sportista, kao što nije slučajno od velike važnosti za Đokovića. Zemlja, prema tumačenju nekih naučnika, stvorena je 23. novembra 4004. pre nove ere. Najčešće citiran deo iz Biblije je psalm 23 ("Gospod je moj pastir, ništa mi ne fali"), dok je Kuran navodno stvaran 23 godine. To je u matematici deveti osnovi broj i zbir svih cifara iz pi konstante (3,14159), dok je Euklid imao 23 aksioma. U biologiji ljudska bića imaju 23 para hromozoma, fizički ciklus bioritma traje 23 dana, a krv obiđe telo čoveka za 23 sekunde.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading