KATASTROFA ZA NOVAKA: Đoković u ŠOKU - gubi prvo mesto ATP liste na duže vreme?

Autor:

Sport

21.03.2023

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski teniser definitivno nije imao sreće.

KATASTROFA ZA NOVAKA: Đoković u ŠOKU - gubi prvo mesto ATP liste na duže vreme?

Foto: Tanjug/AP

Karlos Alkaras, mladi španski teniser, osvojio je turnir u Indijan Velsu, čime se ponovo vratio na čelo ATP liste, odakle je svrgao Novaka Đokovića, rekordera po broju nedelja provedenih na vrhu.

Alkaras je već jednom bio prvi na svetu, nakon što je osvojio US open, Novak ga je zamenio posle Australije, ali sada je ponovo došlo do promene na prvom mestu. Ipak, Španac vrlo lako može da ostane bez čelne pozicije već na predstojećem Mastersu u Majamiju, gde "Karlitos" mora da odbrani titulu ukoliko želi da ostane na sadašnjoj poziciji.

Đoković se verovatno nadao da će Alkarasa sačekati težak žreb, koji bi povećao šanse srpskom teniseru da se posle samo dve nedelje vrati na prvu poziciju ATP liste. Ipak, Novaka je sačekala loša vest.

Žreb za predstojeći Masters je izašao, a Karlos Alkaras je bio miljenik sreće. U prvom kolu je kao nosilac slobodan, a zatim ne bi trebao da ima težak posao u drugoj fazi, gde ga čeka Fakundo Banjis ili kvalifikant. Treće kolo donosi Maksima Kresija ili Endija Mareja, koji igra dobro ove sezone, ali deluje da ne bi mogao da parira mnogo mlađem Špancu.

U osmini finala prvog tenisera sveta verovatno čeka Tomi Pol ili Davidovič Fokina, a prvi ozbiljan zadatak će Alkaras gotovo izvesno imati u četvrtfinalu. Tamo može da se sastane sa Tejlorom Fricom ili Holgerom Runeom, ali njihova forma trenutno nije baš na zavidnom nivou. U polufinalu su tu Kasper Rud, koji dugo vremena ne može da pronađe ritam, ili Andrej Rubljov, a kao potencijalne mine vrebaju Janik Siner i Saša Zverev.

Foto: Tanjug/AP

Karlos Alkaras je osvojio treći Masters turnir u karijeri

Čini se da je Španac imao dosta sreće, pošto se u donjoj polovini, uz drugog nosioca Stefanosa Cicipasa, nalaze i Danil Medvedev, Feliks Ože Alijasim, Frensis Tijafo, kao i Kameron Nori, sve teniseri koji se nalaze u dobroj formi.

Ukoliko odbrani titulu, Alkaras će još neko vreme sigurno biti prvi teniser sveta, što svakako nije dobro za Novaka. Posle Majamija sledi nedelja pauze, pa Masters u Monte Karlu, gde su i Alkaras i Đoković ispali u drugom kolu. Ukoliko Srbin osvoji titulu preteći će Alkarasa, u suprotnom, mladi igrač će i dalje biti prvi.

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković i Karlos Alkaras posle polufinala Madrida

Nakon toga ide još nekoliko turnira na šljaci, ali je Novak već najavio da će verovatno propustiti Madrid, što će olakšati posao Alkarasu, da u slučaju svojih dobrih rezultata, Rolan Garos dočeka kao prvi teniser planete.

Ipak, ako Novak u Parizu osvoji titulu, čini se da ga ništa neće sprečiti da postane prvi, a tek nakon šljake kreće prava prilika za Novaka, koji ne brani bodove sa Vimbldona (kao i svi ostali), ali takođe nema obavezu da brani bodove na turnirima u Americi (dva Mastersa i US open).

Videćemo kako će se dalje razvijati situacija, ali se čini da ćemo u narednih nekoliko meseci gledati borbu ove dvojice tenisera za teniski presto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading