ROLAN GAROS: Od Rena Lakosta do Novaka Đokoviča - Kako je srpski teniski kralj upisao našu zemlju u istoriju Otvorenog prvenstva Francuske!

Autor:

Sport

18.05.2022

19:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po običaju, poslednja nedelja meseca maja i prva junska nedelja, kada je teniski sport u pitanju, rezervisana je za Otvoreno prvenstvo Francuske - Rolan Garos.

ROLAN GAROS: Od Rena Lakosta do Novaka Đokoviča - Kako je srpski teniski kralj upisao našu zemlju u istoriju Otvorenog prvenstva Francuske!

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Turnir je ustanovljen još 1891. godine i tada se službeno vodio kao Prvenstvo Francuske, a svoj međunarodni karakter dobija 1925. godine, tako da se upravo ta godina i uzima kao godina nastanka turnira.

Ime je Rolan Garos, turnir je dobio po slavnom francuskom pilotu iz Prvog svetskog rata,

Tokom prvih godina postojanja francuski teniseri imali su potpunu dominaciju, a prvi osvajač trofeja bio je Rene Lakost koji je u velikom finalu savladao zemljaka Žana Borotru rezultatom 3:0 (7:5, 6:1, 6:4).

Foto: Printscreen/Wikipedia

Rene Lakost prvi osvajač Rolan Garosa

 

Tek 1933. godine Rolan Garos dobija svog prvog, nefrancuskog šampiona. U pitanju je bio Australijanac Džek Kroford koji je u tri seta 8:6, 6:1, 6:3 savladao domaćeg tenisera Anrija Košea.

Time je dominacija domaćih tenisera na Otvorenom prvenstvu Francuske i okončana pošto su do današnjeg dana francuski teniseri slavili još samo dva puta. Bilo je to 1946. godine kada je titulu poneo Marsel Bernar i 1983. godine kada je taj uspeh ponovio Janik Noa.

Foto: Tanjug/AP

I kiša je znala da bude nepremostiva prepreka na Rolan Garosu

 

Kada je reč o teniserima sa prostora nekadašnje Jugoslavije, do pojave Novaka Đokovića, značajnije uspehe ostvarili su jedino Željko Franulović i Nikola Pilić koji su 1970. i 1973. godine stizali do finalne borbe, ali su obojica prilično lako, nakon samo tri odigrana seta poraženi od Jana Kodeša iz Čehoslovačke, odnosno Rumuna Ilijea Nastasea.

Prvi put ime Srbije u istoriju Otvorenog prvenstva Francuske upisano je 2012. godine kada je Novak Đoković ostvario svoj prvi veliki uspeh na ovom turniru plasmanom u veliko finale.

U prvom kolu Đoković se sastao sa Italijanom Staračeom kojeg je bez većim problema savladao u tri odigrana seta, sličnu sudbinu doživeli su Slovenac Blaž Kavčič i domaći teniser Nikola Devilde, a prvo veliko iskušenje Novak Đoković je imao u četvrtom kolu. Italijan Andreas Sepi je iznenađujuće stigao do dva seta prednosti, ali sledi veliki preokret srpskog tenisera koji osvaja naredna tri seta i obezbeđuje plasman u četvrtfinale.

I u četvrtfinalu Đoković igra dramatičan meč sa srećnim krajem protiv još jednog domaćeg tenisera Žo Vilfreda Conge, a zatim je u polufinalu sa terena proto "oduvan" jedan od najvećih rivala, Švajcarac Rodžer Federer.

Konačno u svojoj prvoj šansi da prigrabi veliki trofej, Đoković je poražen od Rafaela Nadala rezultatom 1:3.

Sličnu sudbinu Novak je doživeo 2014. i 2015. godine.

Te 2014. godine najbolji srpski teniser na startu turnira nanizao je Žoaa Souzu iz Portugala, Francuza Žereia Šardija, Hrvata Marina Čilića i drugog domaćeg tenisera Žo Vilfreda Congu. 

Miloš Raonić u četvrtfinalu nije predstavljao ozbiljnijeg protivnika, kao ni Letonac Gulbis u polufinalu. Ipak, u velikom finalu, po drugi put nepremostiva prepreka bio je Rafael Nadal koji je ponovo slavio nakon četiri odigrana seta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Centralni teren Otvorenog prvenstva Francuske

 

Godinu dana kasnije činilo se da je došlo vreme da se Novak Đoković konačno "popne na vrh Ajfelove kule". Nijaminen, Miler, Kokinakis i Gaske bili su samo najava velikog duela u četvrtfinalu protiv Rafaela Nadala. Španac je konačno srušen na pariskom terenu i to u samo tri seta, a kada je polufinalna drama protiv Endija Mareja rešena pozitivno, svi su pomislili da je trenutak konačno došao.

Ipak, u finalu Sten Vavrinka je nakon izgubljenog seta uspeo da veže tri uzastopna i prigrli trofej ostavivši Novaka Đokovića ponovo razočaranog.

Sve što je propustio u navedene tri godine Novak Đoković konačno "naplaćuje" 2016.

Do velikog finala Đoković je stigao uz samo jedan izgubljeni set. Redom su padali Lu Jensjun, Stiv Darsi, Aljaž Beden, Roberto Bautista Agut, Tomaš Berdih i Dominik Tim. 

U finalu "na crtu" Novaku Đoković izašao je Endi Marej. Britanac je osvojio i prvi set i činilo se da će se istorija ponoviti. Međutim, Novak je zaigrao na potrebnom nivou, osvojio naredna tri seta i konačno stigao do toliko željenog pehara.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ponovo je Rafael Nadal slavio u pariskom finalu

 

Četiri godine kasnije Novak Đoković je ponovo u finalu poražen od velikog rivala Rafaela Nadala, a svoj drugi trofej osvojio je prethodne godine savladavši u finalu Grka Stefanosa Cicipasa.

Na putu ka drugom trofeju Rolan Garosa, Novaku su stajali Tenis Sandgren, Urugvajac Pablo Kuevas, Litvanac Berankis, Lorenco Museti i Mateo Beretini iz Italije, da bi Rafael Nadal bio poražen u polufinalnom dvoboju.

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković nakon finala sa Stefanosom Cicipasom

 

Novak Đoković za samo par dana kreće u odbranu trofeja Otvorenog prvenstva Francuske. Uvertita u Rimu je bila više nego uspešna, pa sa pravom možemo i ove sezone očekivati lepe vesti sa Rolan Garosa uz nadu da Novak Đoković konačno može da učini ono što nikada nije - da drugi put uzastopno stigne do trofeja.

Sva finala Novaka Đokovića na Rolan Garosu:

2012: Rafael Nadal (ŠPA) – Novak Đoković (SRB) 3:1 (6:4, 6:3, 2:6, 7:5)  - 3:49h

2014: Rafael Nadal (ŠPA) – Novak Đoković (SRB) 3:1 (3:6, 7:5, 6:2, 6:4)  - 3:31h

2015: Sten Vavrinka (ŠVA) – Novak Đoković (SRB) 3:1 (4:6, 6:4, 6:3, 6:4) – 3:12h

2016: Novak Đoković (SRB) – Endi Marej (VBR) 3:1 (3:6, 6:1, 6:2, 6:4) – 3:03h

2020: Rafael Nadal (ŠPA) – Novak Đoković (SRB) 3:0 (6:0, 6:2, 7:5)  - 2:41h

2021: Novak Đoković (SRB) – Stefanos Cicipas (GRČ) 3:2 (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4) – 4:11h

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading