RAZVOD OD 300 MILIJARDI EVRA! Brisel ima novi plan - SVE TREBA DA SE ZAVRŠI 2030: Da li je realno?!

Autor:

Svet

18.05.2022

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plan Evropske komisije trebalo bi da bude ostvaren do 2030, a najveći deo novca biće obezbeđen od nepotrošenih sredstava iz fonda Unije za oporavak od koronavirusa.

RAZVOD OD 300 MILIJARDI EVRA! Brisel ima novi plan - SVE TREBA DA SE ZAVRŠI 2030: Da li je realno?!

Foto: Tanjug/AP

Evropska unija planira da do 2027. investira 210 milijardi evra, a do kraja ove decenije čak 300 milijardi evra, u plan Evropske komisije, koji će Uniji omogućiti potpunu energetsku nezavisnost Rusije i njenih fosilnih goriva.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, predstavila je plan u vanrednom obraćanju i poručila da se on zasniva na investicijama koje će smanjiti potrošnju energije, uvesti više pouzdanih dobavljača energenata i ubrzati rad na obnovljivim izvorima energije.

- Danas povećavamo ambicije u cilju osiguranja nezavisnosti od ruskih fosilnih goriva što je pre moguće. Ovo će biti ubrzanje već postojeće zelene agende EU - poručila je Fon der Lajenova.

Ruska agresija na Ukrajinu naterala je EU da preispita energetsku politiku snabdevanja energentima iz Moskve pošto Rusija isporučuje 40 odsto gasa koji je potreban Uniji i 27 odsto nafte, a zemlje EU ne mogu da se dogovore oko sankcija na uvoz ruskih energenata.

Najveći deo novca za ovaj ambiciozni plan Brisela biće obezbeđen od nepotrošenih sredstava iz fonda Unije za oporavak od koronavirusa.

U tom fondu je 225 milijardi evra zajmova koji nisu iskorišćeni, a Evropska komisija zatražila je od država članica EU da revidiraju planove potrošnje tih sredstava da bi nova preusmerio za finansiranje novih energetskih mera.

Brisel planira da deset milijardi evra uloži u gasnu infrastrukturu, a dve milijarde evra u projekte uvoza nafte koja nije ruskog porekla, dok će ostatak novca biti uložen u takozvanu čistu energiju, koja se ne dobija sagorevanjem fosilnih goriva.

Od tog novca, 86 milijardi evra otići će na razvoj obnovljive energije, 27 milijardi evra na infrastrukturu, koja će omogućiti korišćenje vodonika kao goriva, dok će 29 milijardi evra biti potrošeno na razvoj električnih mreža, a 56 milijardi evra na projekte uštede energije i toplotnih pumpi.

PLAN U TRI TAČKE

- prelazak na uvoz više gasa koji nije ruski povećanjem uvoza tečnog prirodnog gasa iz zemalja poput Egipta, Izraela i Nigerije
- brže uvođenje korišćenja obnovljive energije, na šta će biti potrošeno 86 milijardi evra
- više projekata za uštedu energije, za šta će biti obezbeđeno 56 milijardi evra

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Takos

18.05.2022 21:47

A šta ćete do tada? Da zadržite dah.? Hahahaha....Molićete uskoro i izvinjavati se...Živi bili...