ZAVRŠEN JE 55. MEĐUNARODNI TURNIR ZA ŠAHISTKINJE!

Autor:

Sport

10.03.2024

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takmičenje na kome je prvi put isproban VAR sistem, sada je završeno.

ZAVRŠEN JE 55. MEĐUNARODNI TURNIR ZA ŠAHISTKINJE!

Foto: Republika.rs

U svečanoj sali Matematičke gimnazije u nedelju, 10. marta, odžano je veliko zatvaranje 55. Velemajstorksog turnira u šahu.

Ovaj turnir ustanovljen je 1965. godine, kada se među šahovskim radnicima glavnog grada, na čelu sa Milunkom Lazarević, rodila ideja da bi jedan ovakav turnir značajno doprineo popularizaciji šaha među damama.

Foto: Republika.rs

Trofeji na turniru

Takmičenje je izdržalo sve nalete vremena, nekolika puta bilo proglašavano i događajem godine u svetu u ženskom šahu, a odavno ima i značajnu podršku Grada Beograda.

Smatra se da ovo takmičenje spada među tri takmičenja sa najvećom tradicijom u Evropi, a na svečanom zatvaranju 55. po redu turnira govorio je i redsednik ŠS Beograda, Andrija Jorgić.

- Igračice su zadovoljne, a uslovi u Matematičkoj gimnaziji su bili ozbiljno dobri. Ostavili smo dovoljno prostora da ovaj turnir napravimo i dogodine i trudićemo se da to i ostvarimo. Na turniru smo imali najmlađu šahistkinju u istoriji koja se takmičila, a u pitanju je Vera Vujović. Ovaj turnur je definitnivno obeležio i  "VAR sistem", tako da ispirujemo istoriju srpskog i beogradskog šaha. Hvala svima - rekao je predsednik ŠS Beograda, Andrija Jorgić.

Poljakinja Aleksandra Maltsevskaya osvojila je prvo mesto, druga je bila Elif Mehmed, dok je treće mesto zauzela mlada Kineskinja koja ima svega 14 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading