ŠAHOVSKI ŠAMPION NA UDARU OTADŽBINE: Gari Kasparov je "terorista i ekstremista"!

Autor: M. M.

Sport

06.03.2024

20:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska finansijska obaveštajna služba ga stavila na listu.

ŠAHOVSKI ŠAMPION NA UDARU OTADŽBINE: Gari Kasparov je  "terorista i ekstremista"!

Foto: Tanjug/AP

Gari Kasparov

Ruska finansijska obaveštajna služba nedavno je stavila opozicionog aktivistu i bivšeg šampiona u šahu Garija Kasparova na listu "terorista i ekstremista". Ova odluka je izazvala burne reakcije!

Kasparov, rođen 1963. godine u Azerbejdžanu, bio je jedan od najvećih svetskih šahista pre nego što je postao žestoki protivnik Vladimira Putina. 2013. godine. Plašeći se pravnog postupka, napustio je Rusiju i sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama, odakle nastavlja da kritikuje režim u Rusiji.

Njegova borba nije prošla neprimećeno, te je 2022. godine označen kao "strani agent" u Rusiji, što je oznaka koja se često koristi protiv aktivista i nevladinih organizacija. 

Takođe, mesec dana kasnije kažnjen je sa još 30.000 rubalja jer nije dostavio ovlašćenom organu informacije koje zahteva zakonodavstvo Rusije o stranim agentima. Kasparov je i u februaru ove godine opet kažnjen zbog toga što u objavama nije naveo status stranog agenta - 50.000 rubalja.

Na vest o svom označavanju kao "terorista i ekstremista", Kasparov je oštro reagovao na društvenim mrežama, ističući da ova odluka više govori o Putinovom režimu nego o njemu lično.

- Ekstremizam u odbrani slobode nije porok; umerenost u potrazi za pravdom nije vrlina - napisao je Kasparov na Tviteru, jasno pokazujući svoj stav i posvećenost svojim uverenjima.

Kasparov je 13 puta bio šampion sveta.

Podsetimo, Kasparov je u leto 2022. godine dao jedan intervju za "Večernji listi" u kom je žestoko isprozivao Novaka Đokovića i srpski narod generalno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading