ZELENA ŠUMA CRNA ZA ZVEZDU: Kraj evroligaškog sna za crveno-bele!

Autor:

Sport

09.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izabranici Janisa Sferopulosa položili oružje u dramatičnoj utakmici.

ZELENA ŠUMA CRNA ZA ZVEZDU: Kraj evroligaškog sna za crveno-bele!

Foto: star sport

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su na domaćem terenu od Žalgirisa 91:93 (22:23, 23:22, 20:23, 26:25) u 26. kolu Evrolige.

Ovaj poraz je verovatno i kraj nadanja za plasman u plej-in, a moglo je da ode i na drugu stranu.

Gledali smo neizvesnu, napadačku košarku od samog starta. Raspoloženi su bili Mitrović na jednoj strani, a Evans na drugoj. Mnogo poena, tranzicije, otvorenih šuteva, a u takvoj igri su se nešto bolje snašli izabranici Andree Trinkijerija.

Na poluvreme se otišlo uz nerešen rezultat  45:45.

Žalgiris otvara treću deonicu mnogo boljim šutem za tri poena, a pogodili su pet dalekometnih trojki u ovom periodu igre košarkaši iz Litvanije.

Zvezda je odgovarala odličnom kontrom, Jago je razigravao, a odličnu rolu imao je i Gilespi koji je u jednom trenutku snažnim zakucavanjem digao publiku na noge.

Ušlo se u neizvesnu završnicu, obe ekipe su bile u bonusu, a igrači su u poslednjih dva minuta konstantno bili na liniji penala.

Jagu je dosuđena nesportska lična greška na Ulanovasu pri rezultatu 89:90 što je bio trenutak koji je prelomio meč. Kapiten Žalgirisa pogodio je jedno slobodno bacanje, a onda se desio trenutak koji je odlučio meč. Gosti su ubacili loptu u teren, Zvezda je pritisla Evansa, koji  je prešao preko pola terena, ali sudije su ostale neme. Amerikanac je proigrao Dimšu  koji je fauliran, a sa penala je praktično rešio meč. Publika je bila nezadovoljna, čini se s pravom.

U svakom slučaju, nakon ovog poraza Zvezdine šanse za plej-in su u domenu teorije. Crveno-beli su na skoru 10-16 i zauzimaju 16. mesto, dok ih je Žalgiris preskočio na tabeli i ima skor 11-15.

Jago je bio najbolji u Zvezdi, postigao je 21 poen i dodao 14 asistencija. Kod Žalgirisa 25 poena Evansa.

Trener crveno-belih bio je nezadovoljan nakon poraza svog tima.

- Borili smo se do kraja, Igrali smo bez dvojice plejmejkera, to je teško. Kreacija nam nije bila kao kada su tu. Borili smo se bez njih, ali nismo uspeli da pobedimo - rekao je Janis Sferopulos.

 

 

 

 

KRAJ UTAKMICE

40. minut - Nedović pogađa iz prodora. Tajm-aut Trinkijeri. Evans pogađa iz prodora, tajm-aut Sferopulos. Fauliran je Bolomboj, dva slobodna bacanja za Džoela. Pogađa oba penala. Nesportski faul Jaga nad Ulanovasom. Neoprezan je bio Brazilac, udario je u lice kapitena Žalgirisa. Dva slobodna bacanja i lopta sa strane. Pogađa jedno, drugo promašuje. Publika je nezadovoljna odlukama sudija, uleću predmeti na teren. Smatraju da je Evans prešao preko pola. Dimša je fauliran, pogađa oba slobodna bacanja. Jago je fauliran. Mnogo prekršaja u poslednjem minutu.

39. minut - Fauliran je Davidas Gedraitis, polovičan je sa linije penala. Butkevičijus je fauliran i on će imati dva slobodna bacanja. Promašuje oba.

38. minut - Poeni Šmitsa, odmah i odgovor Jaga na drugoj strani. Ulanovas pogađa pretežak šut preko Davidovca, zatim i zakucavanje Gilespija na drugoj strani.

37. minut - Trojka Dimše u izuzetno bitnom trenutku. Gilespi je fauliran na skoku na drugoj strani i imaće dva slobodna bacanja. Promašuje prvo, pogađa drugo.

36. minut - Novam trojka KInana Evansa. Fauliran je Nedović i ide na liniju penala. Pogađa Nemanja oba. Kakva kontra Crvene zvezde, Jago za Gedraitisa koji polaže loptu u koš.

35. minut - Lagan prodor Jaga i poeni na obruču. Potom i faul Brazilca, dva slobodna bacanja za Šmitsa koji pogađa oba. Jago pogađa uz faul. Plejmejker crveno-belih promašuje dodatno slobodno bacanje.

34. minut - Gilespi je fauliran i još jednom će na liniju penala. Promašuje oba. Faul nad Evansom na drugoj strani i tehnička za Luku Mitrovića. Ulanovas pogađa bacanje za tehničku, a potom i Evans siguran oba puta. Faul u napadu Gilespija na drugoj strani.

33. minut - Kakvo zakucavanje Gilespija na asistenciju Hange. Imaće Fredi i dodatno bacanje koje pogađa. Tajm-aut Žalgiris! Birutis pogađa nakon minuta odmora. Prekršaj Gilespija, dva slobodna bacanja za Evansa. Siguran oba puta.

32. minut - Mnogo bolja energija Zvezde, zategli su odbranu i preokrenuli rezultat. 

31. minut - Prvi napad za Žalgiris, ali su se odbranili crveno-beli. Fauliran je Gilespi na drugoj strani i ide na liniju penala. Pogađa oba. Krade loptu Nedović i poentira u kontri

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

30. minut - Evans sjajno prodire pod koš, faul pravi Davidovac, tako da će bivši igrač Igokee na liniju penala. Pogađa oba.

29. minut - Povredio se Samner, ulazi Evans umesto njega. Loš napad Zvezde, isteklo im je vreme za napad.

28. minut - Trojka Brejdija Meneka, fantastičan meč gledamo.

27.minut - Troojka Rokasa Gedraitisa. Odbranila se Zvezda, a onda JAgo pogađa neverovatnu trojku. Hala je "EKSPLODIRALA" Tajm-aut Trinkijeri!

26. minut - Probio je Jago, dodao je Bolomboju koji lako poentira. Deseta asistencija za Jaga. Birutis odgovara na drugoj strani lakim poenima.

25. minut - Poeni Rokasa Gedraitisa iz tranzicije, odlična reakcija iz tajm-auta. Evans odgovara na drugoj strani.

24. minut - Poeni Šmitsa sa poludistance. Ulanovas pogađa novu trojku za Žalgiris. Tajm-aut Sferopulos.

23. minut  - Novi poeni Luke Mitrovića iz reketa, njegov trinaesti. Sjajna kontra Zvezde i zakucavanje Mitrovića. Šmits pogađa trojku na drugoj strani

22. minut - Evans pogađa trojku, drugu za Žalgiris u dva napada. Odgovara Rokas Gedraitis flouterom.

21. minut - Prvi napad za Zvezdu. Dodavanje Jaga, Bolmboj je fauliran i odmah ide na liniju penala. Precizan je Džoel oba puta. Gedraitis odgovara trojkom na drugoj strani. Loša rotacija Zvezde u odbrani.

POČELO JE DRUGO POLUVREME

Velika borba vodi se u Štark Areni. Ni jedna ekipa nije imala prednost veću od pet poena. Gledaćemo uzbudljivu utakmicu do samog kraja. Kod Zvezde Mitrović 11 poena, Jago 10 uz devet asistenicija, a po devet poena su postigli i Nedović i Smart.

Kod Žalgirisa devet poena Evansa, osam Birutisa.

POLUVREME

20. minut - Trojkaaa Nemanje Nedovića, tajm-aut Trinkijeri. Birutis pogađa na drugoj strani. Jagoo pogađa trojku. Lazarević pravi faul u poslednjoj sekundi prvog poluvremena, Samner će na liniju penala. Pogađa oba

19. minut - Dimša pogađa još jednu trojku za Žalgiris, tajm-aut Sferopulos. Jago je iznudio faul Evansa, a pogodio je oba penala.

18. minut - Fauliran je Jago i ide na liniju slobodnih bacanja. Omaleni Brazilac promašuje prvo, pogađa drugo. Nedović fauliran Nedović, pa polovičan sa linije penala. Odgovara Šmits lakim poenima iz prodora.

17. minut - Poeni Luke Mitrovića na obruču, on i Smart su glavne pokretačke snage crveno-belih. Faul Mitrovića, Zvezda je u bonusu, Ulanovas će na liniju penala. Pogodio je oba kapiten Žalgirisa.

16. minut - Trojka Smarta, najbolji meč od dolaska u Zvezdu za sada za Amerikanca. Odgovara Evans novom trojkom. Tajm-aut Sferopulos.

Republika

Foto: star sport

Džavonte Smart

 

15. minut - Samner je preuzeo igru Žalgirisa u svoje ruke, ovog puta pogađa poludistancu. Smart je fauliran na drugoj strani, ide na liniju penala i pogađa oba.

14. minut - Nova trojka za Žalgiris, Samner je pogodio sa osam metara. Davidovac odgovara poenima za dva na drugoj strani

13. minut - Tobi se sjajno snašao ispod koša i poentirao.

12. minut - Loši napadi na obe strane, Hanga je promašio trojku, a onda je dimša izbacio loptu u aut u kontri. Džavonte Smart prekida nešto lošiji početak druge deonice sjajnim prodorom. Menek je ostavio Davidovca u prašini, zakucao je uz faul, a pogodio je i dodatno bacanje.

11. minut - Dobre odbrane na obe strane. Tobi je promašio trojku, onda je na drugoj strani udario rampu Samersu. Žalgirisu je ostala sekunda za napad, Trinkijeri je pozvao tajm-aut.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

 

 

10. minut - Mitrović divno poentira na asistenciju Jaga, Hejs monstruozno zakucava na drugoj strani. Odgovara fenomenalnim zakucavanjem Luka Mitrović koji je najraspoloženiji pojedinac kod Zvezde.

9. minut - Smart poentira za dva, samo što je ušao u igru. Butkevičijus odgovara

8.minut - Mitrović pogađa trojku za crveno-bele. Odogovara Davidas Gedraitis šutem za dva.

7. minut - Nova trojka za Žalgiris, ovog puta pogađa Lekavičijus. Odgovara Jago flouterom.

6. minut - Zakucavanje Gedraitisa iz kontre diglo je publiku na noge.

5. minut - Prvi poeni na meču za Jaga, divno je našao prostor za ulaz i iskoristio je to. Evans uzvraća novom trojkom.

4. minut - Birutis pogađa neobičan šut za dva. Zvezda ne koristi napad, a onda ih u tranziciji kažnjava Šmits.

3. minut - Evans pogađa trojku u tranziciji. Nemanja Nedović poentira iz prodora, sjajno je raspoložen Nemanja od starta.

2. minut - Fauliran je Birutis i ide na liniju penala. Precizan je oba puta reprezentativac Litvanije. Trojka Nemanje Nedovića na drugoj strani.

1. minut - Birutis snažno zakucava i donosi prednost gostujućem timu. Odgovara Mitrović na drugoj strani.

POČELA JE UTAKMICA

PRE MEČA

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju Žalgiris od 20.00 u Štark areni u okviru 26. kola Evrolige.

Izabranici Janisa Sferopulosa u utakmicu ulaze nakon neugodnog poraza protiv Budućnosti (84:62) u AdmiralBet ABA ligi, kao i neuspeha protiv Barselone u prethodnoj rundi elitnog takmičenja 85:76.

Žalgiris s druge strane igra mnogo bolju košarku od kako je Andrea Trinkijeri preuzeo kormilo od otpuštenog Kazisa Maksvitisa, a u seriji su od dva evroligaška trijumfva.

"Zeleni" su savladali Efes 96:70, pa zatim i Panatinaikos 80:68, dok su i u šampionatu Litvanije demolirali Juventus rezultatom 101:63.

Prethodni duel Zvezde i Žalgirisa u elitnom takmičenju pripao je litvanskom timu 79:74, a crveno-beli će sigurno želeti da se "osvete" na domaćem terenu.

Veliki problem za crvenu zvezdu biće izostanak Miloša Teodosića, koji će pauzirati zbog povrede zgloba, dok će Trinkijeri na raspolaganju imati sve svoje košarkaše.

Stanje na tabeli je takvo da su dva tima potpuno izjednačena sa skorom 10-15, a i jedni i drugi će dati sve od sebe da trijumfuju kako bi zadržali šanse za plasman u plej-in.

Zvezda je favorit ako je verovati kladionicama, jer se trijumf crveno-belih vrednuje kvotom 1.55, dok se pobeda Žalgirisa plaća 2.80.

Dakle na uloženih 1.000 dinara na domaćine zaradili bi 1.550 dinara, dok bi na trijumf gostiju bili bogatiji za 2.800 dinara.

Andrea Trinkijeri

 - Biće utakmica u kojima ćemo morati da pronađemo sve moguće načine kako da se prilagodimo situacijama na terenu i pronaći prave alate za postavljanje temelja za pobedu. Možda ti treba velika odbrana, možda ti treba veliki napad, možda su potrebne posebne situacije, igrači koji ne igraju po sistemu na određenim mestima. Biće to vrlo teška utakmica, ali želim da vidim prilike koje će nam dati, a ne poteškoće. Igraćemo protiv jako dobre ekipe, s puno talenta, doveli su još jednog novog igrača. Crvena zvezda se ne predaje i nastavlja da sanja o Top 10 - rekao je trener Žalgirisa.

Janis Sferopulos

-  Žalgiris je u dobrom momentumu, dobrom ritmu, pobedili su tri od poslednje četiri utakmice, pa je za nas bitno da budemo veoma koncentrisani. Primarno je da odigramo dobru odbranu, te da na taj način kontrolišemo utakmicu. Treba i u napadu da vidimo šta pokušavaju da urade i igramo pametno protiv svih poteškoća u koje će nas staviti. Igraju sada na drugačiji način u odnosu na prvi meč, moramo biti pametni, da čitamo - rekao je trener Crvene zvezde.

 

 

Standings provided by Sofascore

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading