DARKO MILIČIĆ O VEČITIMA, BODIROGI, PATRIOTI JOKIĆU: BOLESNO je raditi protiv INTERESA SRBIJE, tenzija je NIKAD JAČA!

Autor: V. Z.

Sport

05.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proslavljeni Srbin o brojnim temema.

DARKO MILIČIĆ O VEČITIMA, BODIROGI, PATRIOTI JOKIĆU: BOLESNO je raditi protiv INTERESA SRBIJE, tenzija je NIKAD JAČA!

Foto: Starsport

Darko Miličić, proslavljeni srpski košarkaš, govorio je o brojnim temama u razgovoru za portal Republika.rs.

Nekadašnji prvi pik na NBA draftu, a sada član skupštine KK Crvena zvezda, najpre se osvrnuo na poslednji poraz crveno-belih u Evroligi o Barselone.

Foto: Starsport

Teodosić u akciji

- Pratim Zvezdu kada stignem. Generalno, meč protiv Barselone bio je prvi meč koji sam gledao uživo. Nedavno smo na Skupštini, baš pre te utakmice, dosta polemisali o stanju u klubu, kako se stvari odvijaju. Zaista nemam nikakve primedbe, ko sam ja da o tome puno polemišem. Ono što je sigurno jeste da ima puno posvećenosti i rada u klubu. Nebojša Čović je predan čovek i kada uzme nešto da radi, on to radi dobro! Znam i siguran sam u poštenje Milana Dozeta. Ne sumnjam u njihove poteze. Da se razumemo, svi mi grešimo, napravimo neki korak koji se ne pokaže kao dobar. Sva ta dovođenja igrača urađena su posle dobre analize i želje da Crvenoj zvezdi donesu nešto dobro. Nažalost, dosta toga se nije pokazalo kao pozitivno, ali mi odmah sebi dajemo za pravo da kritikujemo. Istina je da neki igrači koji su ranije pokazivali kvalitet, to nisu učinili u Zvezdi. To se često dešava u košarci, fudbalu, uopšteno kolektivnim sportovima. Jednostavno se nisu pronašli, nisu bili sinhronizovani sa ostatkom tima. A, najgore je kada igrači moraju da dolaze usred sezone. Dosta ih je došlo, a dosta i otišlo. Videli smo da se brojne ekipe sa većim budžetom nalaze ispod Zvezde na tabeli. Bitno je da je klub standardan u Evroligi i, gledajući na situaciju iz 2013. godine, kada smo slušali samo bajke, trenutna situacija je mnogo bolja. Siguran sam da će uprava kluba raditi na tome da se ekipa još bolje spremi za narednu sezone, dok je ove sezone cilj da se uzme AdmiralBet ABA liga, da se obezbedi sigurno mesto u eliti. Biće iskušenja u tom smislu, ali mi se spremamo da budemo prvi u regionu, da ostatak ciklusa u Evroligi odigramo najbolje moguće i budemo među prvih deset. Ako ne uspemo, šta da se radi. Teška je sezona, mnogi igrači su razočarali, teško je na polusezoni praviti ekipu, to je šok za tim. Ali, zaista, ne sumnjam u stručnost, poštenje i namere uprave. To ne treba dovoditi u pitanje. Ponekad sebi dajemo za pravo da odmah kritikujemo. Stvara se nepotrebna tenzija. Znamo gde je Zvezde bila ranije. Ljudi, to je proces koji traje 20 godina i ne može preko noći - kaže Miličić. 

Zvezda je, podsetimo, prošle sezone prepustila regionalni presto najvećem rivalu Partizanu, pa bi ovosezonska repriza predstavljala neuspeh i izazvala nezadovoljstvo među navijačima.

- Da, bio bi neuspeh s obzirom na okolnosti. Govorili smo i oko toga na skupštini kluba. Ali, verujte, ako osvojimo AdmiralBet ABA ligu govoriće se o neuspehu u nekoj drugoj sferi. Takav smo narod. Ne sviđa mi se ni to što sve nekako visi u vazduhu, to što je materijalni interes takmičenja bitniji od sportskog. Nema nikakvih garancija. Sve je nejasno oko tog učešća u Evroligi. Nama ne preostaje ništa drugo do osvajanja regionalne lige, da uradimo sve što je do nas. Svašta se dešava, svako lobira za sebe i nekog svog bližnjeg. Ali se nadamo najboljem. Da li volimo što je tako - ne volimo, da li nam se sviđa - nimalo nam se ne sviđa. Međutim, nada ne umire. Imali smo dve vezane pobede, pa dođe ta strašna Barselona. Ne znam šta je posledica neuspeha, da li je to umor, nedostatak ideje ili nešto treće. Bila je takva utakmica koju ne bi dobili da smo igrali dva dana. Taman priđeš, oni pogode trojku. To nije razočaranje, znali smo koliko su jaki, bole porazi od Albe i Asvela... Najgore su te očekivane pobede - dodaje Darko.

Govorio je bivši reprezentativac o odnosima večitih rivala, Dejanu Bodirogu koji je na čelu Evrolige.

Republika

Foto: Starsport

Bodiroga

- Naravno da treba da pomogne, ali ne treba da ga molimo. Nisam upućen u odnos između Zvezde i njega. Ja iskreno ne znam da li on radi protiv interesa Zvezde, to su priče, ali ako je to istina onda je to bolesno! Bolesno je raditi protiv bilo kod srpskog kluba, a da smatras sebe Srbinom. Ako to postoji, onda prelazi svaku granicu normalnog. Ja sam zvezdaš, ali da imam moć sigurno je da ne bih uticao da Partizan izgubi zarad nekog tamo Dubaija. Tako nešto mi nikada ne bi palo na pamet. Ako treba da se moljakamo, onda stvarno ne znam šta da kažem. Valjda se podrazumeva da treba da se pomažemo. Ja bih pomogao Radničkom iz Beograda, Partizanu, ne pravim razliku, ma bilo kom srpskom klubu, jer je to u interesu naše košarke. Iskreno se nadam da će Dejan Bodiroga uraditi sve što je do njega da zaštiti interes srpske košarke. Ne sviđa mi se što je taj odnos i tenzija između Zvezde i Partizana sve jači i intenzivniji. Umesto da se smanjuje, to se povećava. To ne doprinosi našoj košarci, već konkurenciji! Moramo to da popravimo pod hitno. Ne treba konkurencija da se naslađuje što jedini drugima podmećemo nogu, lobiramo u institucijama Evrolige i FIBA - naglašava Darko Miličić.

Pitanje svih pitanja jeste da li će Jokić igrati za Srbiju na Olimpijskim igrama sredinom godine.

Foto: Starsport

Jokić

- Ja sam imao neke nelogične razloge za neigranje u reprezentaciji, pa, stoga, ko sam ja da pričam o Jokiću i njegovom neigranju za reprezentaciju. Kada vratim film unazad, bio sam aljkav u tom odnosu s reprezentacijom. Dve godine sam zarad svog nekog lošeg odnosa, ličnog sukoba, propuštao okupljanja nacionalnog tima. Nisam sebi to smeo da dozvolim. Ne bih puno da ulazim u priču oko Jokićevog odnosa prema državnom dresu. Poznajem ga od 14. godine, ali ga dugo nisam video, sedeo s njim, pričao... On je dostigao velike visine u igračkom i materijalnom smislu. Velika su to iskušenja, opasno zarađuje. Pitanje je koliko su ljudi u takvim okolnostima spremni da igraju.  Da li je manjak motiva motiva ili nešto drugo njegov problem, ja to ne znam. Ne bih sebi dao za pravo da ga osuđujem. Ono što je činjenica jeste da možemo i bez njega. Evo, na Svetskom prvenstvu nedavno zamalo da osvojimo titulu, dok smo sa njim u timu na EP brzo ispali. Trebalo bi da igraju oni koji to žele, osećaju... Svako ima pravo da odluči po nekom svom nahođenju. Tu nacionalnu priču osećaš onako kako ti srce govori, ne vredi nekoga terati na silu i forisrati. Ako nemaš tu neku vatru u srcu, nisi za to. Govorim za sve, ne samo za Jokića - zaključio je Miličić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading