LEGENDE ZAPUŠILE USTA ŠEICIMA! Koliko će ulazak Dubaija u EL ugroziti pozicije VEČITIH? Proslavljeni asovi dali JASAN odgovor!

Autor:

Sport

10.01.2024

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Digla se velika bura posle tvrdnji litvanskog novinara.

LEGENDE ZAPUŠILE USTA ŠEICIMA! Koliko će ulazak Dubaija u EL ugroziti pozicije VEČITIH? Proslavljeni asovi dali JASAN odgovor!

Foto: Shutterstock, wikipedia

Prema tvrdnjama Paulijusa Motiejunasa, novi član Evrolige već od naredne sezone postaće Dubai koji će u kasu najelitnijeg evropskog takmičenja doneti 150.000.000 evra za šest godina!

Prevedeno po sezoni, rukovodstvo ovog takmičenja inkasiraće 25 miliona evropskih novčanica, što bi bila jaka finansijska potpora za vlasnike Evrolige. Ujedno, svaki od klubova koji u vlasništvu drže najeltinije evropsko takmičenje dobiće po milion evra za svaku od narednih pet sezona.

Ovakva informacija zabrinula je navijače večitih rivala Crvene zvezde Meridianbet i Partizana, koji još uvek nemaju licencu Evrolige, a kako navodi Motiejunas, neće je dobiti ni za narednu.

Foto: Starsport

Goran Grbović smatra da je ulazak Dubaija daleko od "gotovog"

Ipak, pokušali smo da preko legendarnih asova naše košarke Gorana Grbovića i Dragana Kapičića dođemo do toga da li klub sa Bliskog istoka zaslužuje mesto među evropskom elitom.

- Iznenadila me je informacija, jer sam nedavno razgovarao sa čelnicima EL u vezi kandidature Beograda za domaćinstvo fajnal-fora 2026. godine. Nisam čuo čak ni tad, iako se mesecima priča o tome. Da bi se to desilo morate da imate argumente, ali 150 miliona su ozbiljne pare. Istina, ranije su nudili 50 miliona, međutim, to je privatna liga i ne možemo da utičemo na njih 11 koji je vode - rekao je Grbović za "Republiku".

Direktor Beogradske arene smatra da je mnogo stvari potrebno da se poklopi:

- Bilo bi jako teško organizovati takmičenje sa još jednim klubom i igrati. Nije to let od Atine do Milana, liga ove godine nije kvalitetnija kao pre dve tri sezone, ali to ne znači da će ubacivanje bilo koga popraviti isti. Mi nemamo licencu, pa nemamo, ako je to tako, razgovaralo bi se o proširenju lige, a ne izbacivanju nekoga. Značilo bi onda da gubite jedno mesto ili čak dva, ako se još neko pojavi. Evroliga je jako takmičenje i zna da nije sve u novcu. To je i Željko Obradović rekao, za mene je to gorka vest.

Smatra legendarni as Partizana da se to ipak neće ostvariti:

- Ako tek tako ubacuju nekog, mi nemamo poziciju za ozbiljnije pregovore. Za mene je to neozbiljno, umesto da jačate platformu, vi dodajete klubove samo da bi proširili ligu, a ne očvrsnuli. Pogledajte samo poslednji meč večitih, da se igralo na stadionu, prodato bi bilo 40.000 ulaznica, ta strast, navijači, Evroliga bi time izgubila u slučaju da Partizanu ili Zvezdi Meridianbet oduzme mesto, jer su u obe utakmice pokazali kakvu podršku imaju. U tu grupu spadaju još Virtus, Makabi, Žalgiris...koji imaju frenetične navijače. Ipak, ako odluče da ubace Dubai, mi ćemo se zalagati za proširenje lige - istakao je Grbović.

Republika

Foto: Starsport

Dragan Kapičić je ubeđen da večiti zaslužuju mesto u Evroligi

Slično razmišlja i proslavljeni košarkaški reprezentativac Dragan Kapičić:

- Zvezda Meridianbet i Partizan zaslužuju mesto u Evroligi. Imaju reputaciju, navijače, atmosferu. Ne verujem da će se Evroliga kockati sa nagomilavanjem klubova u kojima prosečni stranci dominiraju. To je šteta, stranaca ima i previše. Ako žele da se stvori takva liga, to postaje komplikovano i teško zamislivo, odnosno, nemoguće - dodao je Kapičić.

On je ukazao na suštinu problema:

- Problem je što određeni broj klubova sa raznih kontinenta preko noći želi da postane neko. Poremetiće sve, ceo sistem, sport ne postoji zbog toga, već zbog talentovanih igrača, umeća, neke zakonitosti ne mogu da se sruše - naglasio je Dragan Kapičić za "Republiku".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading