MAJČINO PROROČANSTVO: Kari će biti svetski čovek!

Autor:

Sport

16.09.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugi roditelji su decu upisivali na francuski i engleski, a Dušanka je sina dala esperanto, jer je znala da je izuzetan

MAJČINO PROROČANSTVO: Kari će biti svetski čovek!

Foto: Starsport

Svetislav Pešić stigao je iz Novog Sada u Pirot kao trogodišnjak i postao Kari i sve ono što taj nadimak u svetskoj košarci danas znači, posle niza klupskih i reprezentativnih trofeja u igračkoj i trenerskoj karijeri u kojoj je najsjajnije osvajanje svetskog zlata 2002. i srebra 2023. Možda baš onako kako je prorekla njegova majka Dušanka, da će njen sin postati svetski čovek.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Porodica selektora Srbije

 

Majke iz komšiluka, pričao je Kari, kafenisale su i diskutovale kako vide budućnost svoje dece. Roditelji su listom upisivali decu na engleski i francuski, a Dušanka je Karija dala na esperanto, pa su se komšinice čudile zašto je to uradila.


- Zato što je esperanto svetski jezik, a moj Sveta će da bude svetski čovek - ležerno je odgovorila Dušanka, ubeđena da će baš tako da bude.
Kari je s osmehom mnogo kasnije priznao da su mu to bila prva znanja van "pirotskog jezika", koji je zaslužan i za njegovu čuvenu maksimu "svi za jednog, jedan za svi." Pričao je i da je u ono vreme bio sumnjiv svako ko nije imao nadimak u Pirotu. 
- Ja sam svoj zaslužio dok sam prepričavao film u kom je igrao Hari Belafonte i prekrstio sam ga u Kari. Tako me i danas zovu prijatelji - ispričao je Pešić.
Republika

Foto: Starsport

Slavni Ranko Žeravica

 

Na ulici se igrao fudbal, i svi su se gurali da budu u napadu, a Kari je izabrao ulogu golmana, ni sam ne zna zašto. Ipak, bio je talentovan pa je počeo da brani za pionire Radničkog. U finalu pionirskog prvenstva u Leskovcu s Dubočicom, osetio je prvi put goričnu uloge tragičara meča. Po kiši i izmaglici i rezultatu 2:2 čvrsto je stegao laku loptu u petercu, ali se ona izmigoljila i otkotrljala se u go. Probao je i rukomet i stoni tenis, a 60-ih godina košarka je bila sve popularnija, pa je komšija Pera Stamenković zakucao koš na dud i Kari više nije mogao da ga zaobiđe. Jedno drvo, predodredilo mu je sudbinu. Prvi trener bio mu je Zvonimir Minčić, pa Branislav Rajačić, Ranko Žeravica i Bogdan Tanjević.


Minčić je bio jedan od pionira koji su stvarali košarku kao sport i presudno je uticao na Karijevu kasniju trenersku svest.
- Starao se o klubu kao o svovoj kući i brinuo o svakom dinaru. Kao trener bio je strog i tražio je puno, ali nije davao samo znanje iz svog domena, već nas je obrazovao u svakom smislu. Brinuo se o nama kao da smo mu deca. Sve to su kasnije postali moji principi - pričao je Kari.


A onda je došlo vreme za seobu u veliki Partizan. Pre toga, Kari je bio u Beogradu s roditeljima i bratom u poseti stricu, pa su išli da vide palatu Albaniju, tada najveću zgradu na Balkanu. Stajali su ispod nje i brojali spratove. Kari pamti da je Pirot napustio baš 18. avgusta 1968, a te godine je i prvi put bio na moru, kad je s Partizanom igrao protiv Zadra.

U Partizanu je 19-godišnjem Kariju bilo teško. Beograd velik, a piroćanski niko ne razume. 
- Čim zaustim da nešto kažem, svi padnu u nesvest. Branio me je samo saigrač Žarko Zečević Zeka. Bio je i moj šofer, jer je jedini u tom timu Partizana imao auto, elegantnog tristaća -pričao je Kari.

U Partizanu je prvi put osetio potpuni profesionalizam, zabranu kašnjenja i oštrinu trenera Rajačića. A posle treninga je ostajao sam, pa je za prvi vikend pobegao u Pirot i saopštio porodici da mu je dosadno. Otac Sreten je hteo da mu nađe posao, ali je presudila majka Dušanka.
- Sretene, kupi mu kartu za Beograd za sutra u 6:45. Sveto, ja ću da ti operem stvari, a ti se sutra vraćaš odakle si došao - bila je neumoljiva Dušanka.

Prvi igrač prodat u Jugoslaviji
Zbog kršenja discipline Ranko Žeravica nije uvodio Karija u igru celu sezonu, a onda mu je dozvolio da ide u Bosnu.
- S tobom Partizan ne može da ispadne iz lige, ali ni da bude prvi - presudio je Žeravica.

Transfer je trbalo da košta Bosnu 10.000 maraka. To je 1971. bila ogromna suma za koju su mogle da se kupe tri folksvagen bube. Delegacije dva kluba sastale su se u kafani "Šumatovac" i član uprave Bosne Tripko Adžić stavio je novac na sto.
- Ovde ima i dolara, ali kada se sve zbroji ispada oko 9.000 maraka. Više nemamo - rekao je Tripko.

Iz drugog dela kafane Žeravica je poručio da od posla nema ništa, pa je Adžić izvadio još 1.000 maraka. Tako je Kari postao prvi igrač u istoriji jugoslovenske košarke kojije prešao u drugi klub uz obeštećenje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading