DA LI JE PEŠIĆ NAJAVIO POVLAČENJE?! Selektor pričao o odgovornosti, boljem dočeku nego posle Indijanapolisa, Borišinoj bici...

Autor:

Sport

14.09.2023

22:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanimljiv intervju predvodnika srpskih košarkaša.

DA LI JE PEŠIĆ NAJAVIO POVLAČENJE?! Selektor pričao o odgovornosti, boljem dočeku nego posle Indijanapolisa, Borišinoj bici...

Foto: Starsport

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, govorio je za RTS o brojnim temama vezanim za nedavni uspeh "orlova" na Mundobasketu u Manili, gde su "orlovi" osvojili srebrnu medalju.

Popularni Kari seo je na klupu nacionalnog tima u septembru 2021. godine i, kako kaže, ponosan je na dosadašnje rezultate.

- Uradili smo fantastične stvari. Ne pobeđuje se utakmica kada se dođe na utakmicu. Znači, loša priprema - loši rezultati, to je jedan proces koji traje. Iako se reprezentacija pogotovo u našim uslovima promenila. To je tema o kojoj ne bih u dubinu išao, niti u širinu, ali to je tako. Želim da kažem da dobru atmosferu stvaraju, pre svega igrači. Igrači žele da igraju za reprezentaciju, pogotovo oni koji su odlučili da dođu. Sve to što se dešavalo u Manili, počelo je već tamo kada se završilo Evropsko prvenstvo - rekao je Pešić.

Nedavno završeno Svetsko prvenstvo u negativnom kontekstu obeležila je životna borba našeg reprezentativca Boriše Simanića, koji je naposletku izgubio bubreg zbog jednog nezgodnog udarca.

- To je jedna nesrećna okolnost za Borišu i za njegove najbliže... Srećna je okolnost da je profesor Dragan Radovanović dugo godina sa ekipom i srećna je okolnost da je baš on bio tu. Iako je to izgledalo poprilično bezazleno... Procena je bila, očigledno, pravilna. Radovanović je odmah tražio da se Simanić smesti u bolnicu i odmah je došla hitna pomoć i on je otišao sa njim - priča Kari i nastavlja u jednom dahu:

- To je bio vikend kada su profesori, hirurzi van zgrade i trebalo je nekako stići do njih. Gaga je želeo da se to odmah na licu mesta naprave svi mogući testovi, snimci, da bi se donela odluka. To je posle nekako išlo dobro. Opet bih rekao zbog Gage koji, naravno, nije mogao da učestvuje da vrši ono što on radi ovde u svojoj bolnici, ali je bio tu i bio prisutan od početka pa do kraja tog jednog procesa. Boriša je jedan krasan momak, on je onako skroman, imao je fantastičnu sezonu u Saragosi. Nekako ekipa ga voli. Jednostavno voli ga i kad igra i kad ne igra. I kad se ovo desilo, to je bilo onako prvo šok za sve. Tu se pokazala na neki način timski duh, ta veza igrača koji su jednostavno kao familija.

Bili su to momenti drame i neizvesnosti u našem timu.

- Gaga nam je slao poruke da vidi koja smo krvna grupa, jer nije bilo dovoljno krvi. Da se ne vraćamo. Dobro je, sad je on odlično. Кako je bio, prošlo je ono najgore. Sad ga treba podržati i dalje. Biće to sigurno za jedno dve nedelje još bolje. Zadovoljan je i srećan. Srećan je što je deo ekipe i što je vidio da ga svi vole i da ga podržavaju. Njamu je nekako lakše - otkriva selektor.

Osvrnuo se potom i na finale u kom smo poraženi od Nemačke. 

- Mi smo pred tu utakmicu imali dosta pehova. Bogdanović je bio vrlo loše, on se nije dobro osećao, trebalo mu je vremena da uđe u utakmicu. Neki grip ili prehladu je imao, nešto se dešavalo, ali jednostavno on je želeo da igra, što je sasvim normalno. Naš najveći problem je bila povreda Ognjena Dobrića već u drugom minutu, koji je skratio rotaciju. Milutinov je doživeo povredu samo dva dana pre finala, dobio je udarac u potkolenicu i to ga je poremetilo. Ne znamo šta se drugim ekipama se dešavalo. Povrede, bolesti su sastavni deo jednog procesa kako u klupskom takmičenju, a pogotovo ovde gde nema vremena za bilo kakvu regeneraciju, mora da se igra i u takvim uslovima - naveo je Pešić.

Govorio je i o korenitim promenama zarad bolje budućnosti igre pod obručima u Srbiji.

- Imam u sebi osećaj odgovornosti, ne samo da pobedim ili da osvojim medalju, već i da napravim dobru atmosferu u reprezentaciji. Želim da ostavim nešto iza sebe, ne samo poraze ili pobede ili medalje, već da ostavim nešto kad završim jednog dana izazov, kako ga ja nazivam. Da uredim ovu našu košarku. Nama je košarka dala sve, recimo meni lično, a i čitavoj mojoj generaciji. To naše znanje i iskustvo koje imamo treba da se pretoči u budućnost srpske košarke - naglasio je Pešić i dodao:

- Mislim da mi nemamo piramidu sistema takmičenja u kojoj je najvažnija stvar da se proizvode igrači. Mi imamo u svim ligama igrače koji nemaju apsolutno nikakve perspektive za budućnost velikih naših klubova ili za reprezentaciju. Najverovatnije, ono što će se desiti iduće godine ili za dve godine, verovatno će Crvena zvezda Meridianbet i Partizan dobiti pozivnicu za Evroligu, a posle toga će postati suvlasnici takmičenja. To će se 100 odsto desiti. Šta ćemo onda? Mi ne trebamo da igramo AdmiralBet ABA ligu. Ne da ukinemo. Nego mi moramo da se vratimo tamo gde pripadamo. Znači, mi moramo da imamo profesionalnu srpsku ligu. I to odmah, sada, odmah. Odmah sada, na kraju ovog olimpijskog ciklusa. Da, onog trenutka kada Crvena zvezda Meridianbet i Partizan definitivno dobiju sigurnost da će svake godine igrati Evroligu kao litvanski klubovi. 

Govorio je i o svojoj budućnosti i zabrinuo navijače reprezentacije Srbije.

- Ja govorim za budućnost. Jer posle Olimpijskih igara će doći neki drugi selektor ovde. Pa posle njega će dolaziti drugi. Znači, od ovog rezultata, šta smo dobili? Videli smo ljude koji su došli da podrže košarkašku reprezentaciju. Ne reprezentaciju, nego košarku Srbije. Zamislite koliko mi imamo navijača. Naravno, Crvena zvezda Meridianbet treba da igra. I svi treba da navijaju i za Crvenu zvezdu Meridianbet i za Partizan i obrnuto kako god hoćete. I za Megu. Njima treba ponuditi adekvatan sistem takmičenja. Danas u Srbiji košarka stoji kao i sto na četiri stuba. Prvi je selekcija. Drugi je primenljiva metodika treninga na ljude koje biraš - od mladih do reprezentacije. Treće, učešće, uticaj na pravila FIBA. Mi smo menjali pravila FIBA. Mi smo uticali. Radomir Šaper je menjao pravila lige. Mi smo danima provodili razgovore u Minhenu. I četvrto, najvažnije, sve može da bude ovako i onako, ali ako nema sistema takmičenja, gde će ti potencijali da se razviju, mi ćemo da ostanemo ovde gde smo - kaže selektor Svetislav Pešić.

Dotakao se i fantastičnog dočeka na balkonu Skupštine grada Beograda.

- To je bila jedna fantastična atmosfera na dočeku, na ovom spektaklu koji su ti dečaci i devojčice napravili. Ja sam to doživeo već tamo u Indijanapolisu, ali ovo je bilo na neki drugi način. Možda i više emocija, nemam pojma. Tada shvatiš i osetiš koliko imaš odgovornosti prema tim ljudima, prema navijačima, prema narodu, koliko je to važno za njih da reprezentacija postiže visoke sportske rezultate. Ja se sada pitam šta mi trebamo da uradimo, a da to uvek bude, da uvek budemo na svakom takmičenju, da uvek dolazimo sa medaljama. Кako stići do toga? Na ovaj način kako mi danas radimo, nemoguće. Sistem takmičenja je prevaziđen - zaključuje Pešić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading