ALEKSA NAPLATIO SUZE: Avramovićevi Čačani ponosni na srebro sa Mundobasketa!

Autor:

Sport

14.09.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije mogao da podnese poraz, stalno je plakao kao mali. Oduvek je bio lucidan, pogledom prati loptu i samo gleda kako da je ukrade.

ALEKSA NAPLATIO SUZE: Avramovićevi Čačani ponosni na srebro sa Mundobasketa!

Foto: ST/Dragan Kadić, Profimedia, Privatna arhiva

I heroji plaču. Nekad od sreće, kao košarkaši Srbije i Novak Đoković na svečanom dočeku posle osvajanja srebra na Svetskom prvenstvu odnosno US opena, a nekada posle poraza kao u finalu Mundobasketa od Nemačke. Međutim, puno je suza od tuge i radosnica proliveno dok se nije došlo do visina i statusa sportskih heroja.

Foto: FIBA

Aleksa Avramović

To znaju svi koji su bili na "balkonu šampiona", pa i bek "orlova" Aleksa Avramović (28). On je uskočio iz drugog plana i odbranom zaustavio Litvance u četvrtfinalu i kanadske NBA zvezde u polufinalu. Međutim, to je samo vrh ledenog brega na koji je Aleksa popeo, a ceo put su za Srpski telegraf u rodnom Čačku otkrili njegovi sugrađani.

- Aleksa je kao većina klinaca počeo da igra košarku na terenu prekoputa zgrade. Zatim je prošao školu košarke, a onda i sve selekcije KK Mladost. Potom je otišao u Borac, OKK Beograd, nazad u Borac, a onda je krenuo put Italije, Španije i sada do Partizana kod našeg Čačanina i najboljeg trenera u Evropi Željka Obradovića. Sećam se tog dečaka, sitnog, nemirnog, ali veoma talentovanog. Nije mogao da podnese poraz, stalno je plakao, ali su te prolivene suze gurale celu ekipu. Veliki uticaj imao je i njegov otac Slobodan koji je išao na svaku utakmicu, bodrio ga, hvalio ga, ali i grdio kada pogreši - počeo je priču Dejan Kolarević, jedan od Avramovićevih prvih trenera.

On je ponosno istakao da je Aleksa četvrti Čačanin koji je doneo medalju sa Mundobasketa, posle Dragana Kićanovića, Željka Obradovića i Radisava Ćurčića. O Avramovićevoj odbrani kojom je stavio u džep Šaj Gildžus Aleksandera govori ceo svet, ali za našeg sagovornika to nije iznenađenje.

- Aleksa je od malena bio fanatičan u radu, dok mu je fokus u odbrani neverovatan. Pa on je letos trenirao sa juniorima Čačka 94 na 35 stepeni. Ta njegova fanatičnost i agresivnost su sada isplivali na površinu - dodao je Kolarević.

 

Inspirisan Bodirogom,
sada je uzor klincima

Aleksa Avramović počeo je da trenira košarku sa sedam godina, a te 2002. je Jugoslavija osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu. Upravo su Dejan Bodiroga, Predrag Stojaković, Vlade Divac i ostali bili inspiracija tadašnjim klincima da uzmu loptu i izađu na obližnji koš.
- Izreka kaže da ništa ne uspeva kao uspeh. Aleksi i njegovoj generaciji su uzori bili Bodiroga, Peđa i Vlade, bio je to tada košarkaški bum kod nas. Uspeh najbolje potiviše, pa tako mi ovih dana u Čačku imamo neverovatan odziv klinaca koji žele da postanu košarkaši kao Aleksa, Bogdan Bogdanović i ostali. Ovako nešto nam je bilo potrebno da košarka ponovo postane hit i da neki novi klunci nastave tradiciju osvajanja medalja na velikim takmičenjima koja je započeta pre više od pola veka - kaže Deja Kolarević.

 

Najveći deo karijere, pogotovo dok se razvijao, Avramović je proveo u KK Mladost. Nije bio među najtalentovanijima, ali se za mesto pod suncem sam izborio.

- Aleksa je bio za glavu niži od saigrača, ali je imao neverovatnu brzinu i skočnost. Još tada sam primetio njegovu lucidnost koja mu pomaže da ukrade loptu i da proigra saigrače. Oduvek je imao te ludačke oči, pogledom je pratio loptu i samo gledao kako da je ščepa. To i neverovatna energija su mu pomogli da nadmaši saigrače i da ispliva u prvi plan na pionirskom prvenstvu u Novom Sadu 2008. Tada smo osvojili treće mesto, a u Vršcu smo pobedili Megu u kojoj je bio njegov vršnjak Vasilije Micić - otkrio je Dobrilo Jojić, direktor KK Mladost iz Čačka.

Komšije: Uvek je
izuvao iz patika

Avramovića je na Mundobasketu upoznala cela planeta, ali je za svoje komšije i dalje mali Aleksa.
- Kao profesor fizičkog vaspitanja sam pratio njegov razvog. Mali Aleksa nije propustio nijedan trening, uvek je imao spremne bele čarape. Tu prekoputa je uvežbao dribling kojim je još tada izuvao iz patika protivnike - otkrio je Stevo Đelošević, komšija iz ulaza u čačanskoj Balkanskoj ulici.
Ponosan na Aleksu je i komšija Duško Radišić Lejča, koji je kao fotograf vezan za sport.
- Dečko za primer vratilo mu se za sve što je radio, kako se borio u mladosti. Ja sam ovde od 2001. i gledao sam ga kako je stalno bio na terenu - kazao je Stevo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading