U EVROLIGU UBUDUĆE IZ SRPSKOG PRVENSTVA: Šta će na ovo reći Zvezda Meridianbet i Partizan?

Autor:

Sport

16.09.2023

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plan je da naša liga postane jaka i profesionalna i da kroz nju klubovi traže prolaz u evropska takmičenja, rekao je direktor KLS Aleksandar Grujin.

U EVROLIGU UBUDUĆE IZ SRPSKOG PRVENSTVA: Šta će na ovo reći Zvezda Meridianbet i Partizan?

Foto: Starsport

Naš sistem takmičenja je prevaziđen, moramo da razvijamo našu košarku, da napravimo profesionalnu srpsku ligu i da iz nje imamo prohodnost ka međunarodnim takmičenjima, poručio je selektor Srbije Svetislav Pešić posle osvajanja srebra na Mundobasketu. Ove njegove reči su podigle veliku prašinu u košarkaškoj javnosti u Srbiji ali i regionu jer bi sprovođenje takvog plana praktično značilo gašenje AdmiralBet ABA lige.

Međutim, Košarkaška liga Srbije je odmah prešla sa reči na dela i sprovođenje ovog Karijevog predloga. Na sednici skupštine klubova Košarkaške lige Srbije usvojen je plan da se u roku od dve godine KLS liga profesionalizuje i da kroz nju klubovi mogu obezbediti učešće u evropskim takmičenjima.

Republika

Foto: Starsport

Aleksandar Grujin

- Dogovorili smo se da od sezone 2025/26 naša liga postane profesionalna. Da u njoj igraju svi klubovi, počevši od Crvene zvezde Meridianbet i Partizana, pa do svih ostalih učesnika AdmiralBet ABA lige i da kroz naše takmičenje nađu prolaz u evropska takmičenja. To bi značilo formiranje jake srpske lige u kojoj bi igrali naši najbolji timovi, jer više ne bi imali potrebu učešća u regionalnom takmičenju - započeo izlaganje plana direktor KLS Aleksandar Grujin na košarkaškom skupu na Staroj planini.

On je pojasnio stav o prohodnosti u AdmiralBet ABA ligu iz ABA 2 lige, koji će kao predlog biti dostavljen rukovodstvu regionalne lige.

- Kao što je poznato, sve zemlje učesnice AdmiralBet ABA lige imaju ograničen broj ekipa, učesnica. Srbija ima najveću kvotu učesnika, ukupno šest mogućih timova, ali želimo da neke stvari definišemo. Smatramo da je pravedno da prvak ABA 2 direktno uđe u elitnu AdmiralBet ABA ligu, da ne mora da razigrava sa najslabije plasiranim timom od onih pet iz AdmiralBet ABA lige. Na taj način nam se uskraćuje prostor za šestog učesnika iz Srbije, a svi znamo da je tako prošle godine izvisio Zlatibor, iako je po zaslugama trebalo da se nađe u regionalnoj eliti - dodao je Grujin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading